5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Sibiul găzduiește Olimpiada națională la limba română

Știri din Județ

Sibiul găzduiește anul acesta o prestigioasă olimpiadă școlară, și anume etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru elevii claselor IX-XII, în perioada 19-22 aprilie 2023.


Olimpiada este o competiţie naţională de excelenţă ce se adresează elevilor din ciclul liceal, capabili de performanțe școlare înalte, creativi şi cu un orizont cultural adecvat vârstei. „Tinerii care iubesc literatura română, vin la Sibiu într-un peripl intelectual, căci pentru ei personalități culturale care s-au născut sau care au trăit în Sibiu – precum scriitorii Octavian
Goga, Radu Stanca, Mircea Ivănescu sau gânditorii ori criticii
literari Emil Cioran, Constantin Noica, Ioana Em. Petrescu –
sunt înalți prieteni întru visare și modele pentru cariere care
încununează o vocație, devreme descoperită” a declarat Emillian Novac, inspector școlar general.


La olimpiadă vor participa 278 de elevi și 92 de profesori – membri ai Comisiei centrale a olimpiadei sau însoțitori ai elevilor.

Participanții la olimpiadă sunt găzduiți în hoteluri din
centrul orașului: My Continental și Continental Forum, aproape de Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, unde se vor desfășura probele de concurs. 38 de profesori și 20 elevi din școlile sibiene vor însoți loturile de participanți din toate județele țării, pentru a le face șederea cât mai frumoasă la Sibiu.

Programul Olimpiadei

Deschiderea evenimentului va avea loc în după amiaza zilei de 19 aprilie 2023, la Sala Thalia din Sibiu. Tot aici va fi organizată și premierea olimpicilor, în data de 22 aprilie 2023. După desfășurarea probelor de concurs, scrisul în 20 aprilie și oralul în 21 aprilie, în așteptarea rezultatelor, elevii vor participa la oferta culturală a olimpiadei, propusă de organizatori, și anume: o întâlnire cu poeți contemporani, moderată de președintele olimpiadei, domnul prorector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof univ. dr. habil. Andrei Terian-Dan:„Provocari ale poeziei contemporane. Lecturi și dezbateri”, cu invitați de seamă: Svetlana Cârstean, Dan Coman, Claudiu Komartin, Elena Vlădăreanu și Radu
Vancu și o inedită prezentare – realizată tot de domnul prorector Andrei Terian, împreună cu Vlad Pojoga și cu David Morariu – a laboratorului de Digital Humanities a U.L.B. Sibiu: „Cum citesc literatură computerele”.

De asemenea, elevii pot vizita centrul istoric al frumosului nostru oraș, Complexul Național Muzeal Astra (Muzeul Satului), Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Județeană Astra.


„Mai sunt doar câteva zile pană la debutul acestui eveniment, care se repetă în istoria școlii sibiene, primul având loc în anul 2001. Ne așteptăm oaspeții – profesori și elevi – cu inima deschisă și cu dorința ca aceștia să se simtă cât mai bine la noi în oraș, și atunci când se vor întoarce acasă, după
o întrecere a condeielor și a inteligenței, să păstreze în suflet un loc pentru noi, organizatorii și pentru orașul nostru” a declarat Emillian Novac, inspector școlar general, care este și președintele comisiei de organizare a olimpiadei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș