spot_img
13 C
Sibiu
miercuri, 15 mai, 2024
spot_img

Oaspeți importanți la Muzeul Național Brukenthal

Știri din Județ

Publicitate
Zilele trecute, o delegație compusă din domnul Lucien Arkas, doamna Mujde Unustasi, directoarea centrului cultural Arkas din Izmir (ce cuprinde și un muzeu al covoarelor anatoliene) și domnul Altug Onder, expert în covoare, au efectuat o vizită de documentare în Transilvania, însoțiți de specialistul Ștefan Ionescu. Oaspeții au vizitat mai întâi Bistrița, admirând replicile covoarelor anatoliene din Biserica Evanghelică recent deschisă în urma amplelor lucrări de renovare. A urmat apoi Sighișoara, Biertan și Mediaș unde oaspeții turci au putut cunoaște aspecte legate de covoarele păstrate în bisericile sașilor transilvăneni, iar apoi Muzeul Național Brukenthal.

Ștefan Ionescu a declarat: „La Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, după o scurtă întrevedere cu managerul Alexandru Chituță, ce a prilejuit un schimb de publicații, delegația din Turcia a vizionat covoare din colecția muzeului fiind impresionați de condiția deosebită a pieselor.

Publicitate

La recomandarea domnului manager se află în lucru catalogul colecției de covoare a Muzeului Național Brukenthal. Periplul transilvănean s-a încheiat cu zona Brașovului unde oaspeții turci au putut admira covoarele de la Hărman și Sânpetru și mai ales pe cele din colecția excepțională din Biserica Neagră. Aici, prin amabilitatea doamnei Dr. Agnes Ziegler, curatoarea colecției, au putut viziona piese cu caracter de unicat păstrate în depozitul parohiei”.

În urma acestei vizite domnul Arkas a decis extinderea colecției muzeului covoarelor anatoliene unde va fi organizată o sala dedicată Covoarelor “de Transilvania” pentru a face cunoscută în Turcia amploarea fenomenului legat de prezența covoarelor anatoliene de perioadă otomană, păstrate în bisericile sașilor transilvăneni. În același timp se va realiza o prezentare video pentru a ilustra acest fenomen unic.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri