17.9 C
Sibiu
vineri, 21 iunie, 2024

Medici veterinari din județul Sibiu premiați de Ziua Națională a Medicului Veterinar

Știri din Județ

În fiecare an, la data de 15 Mai, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Medicului Veterinar, aniversare, care a devenit începând cu luna mai 1995, o manifestare profesională emoţionantă, constituind un bun prilej de intâlniri, de schimburi de opinii şi de solidaritate profesională.

Joi, 16 mai 2024, Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu alături de Direcția Sanitar Veterinară (DSVSA) au organizat în incinta Hotelui Împăratului Romanilor din Sibiu o manifestare dedicată tuturor medicilor. Cei mai activi medici veterinari din județ în anul precedent au fost premiați cu acest prilej.

Dr. Ioan Pențea (81 ani), secretarul Colegiului Medicilor, un medic cu peste 50 de ani de activitate în domeniu, a fost, din nou, sufletul evenimentului. El le-a mulțumit celor prezenți pentru dăruirea arătată profesiei și le-a urat „la mulți ani!”.

Publicitate
Dr. Pențea Ioan alături de Dr. Badea Marius

15 mai a fost stabilită ca Ziua Naţională a Medicului Veterinar la Congresul Naţional de Medicină Veterinară din anul 1994, deoarece de această dată sunt legate o serie de evenimente foarte importante pentru medicina veterinară românească.

Pe 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Scolii de Medicină şi Farmacii, înfiinţată şi condusă de Carol Davilla. Zece ani mai târziu, tot pe 15 mai, un colectiv de 14 medici veterinari au semnat o «Declaraţiune», care a stat la baza infiinţării Societăţii de Medicină Veterinară. Aceasta a fost desfiinţată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînfiinţeze, iar ulterior să fie denumită Asociaţia Medicilor Veterinari din România.

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă. non-guvernamentală, apolitică şi non-profit. Este organizată şi functionează în baza principiului autonomiei, în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari, conform Legii 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar,

Colegiul Medicilor Veterinari, are în evidență medici veterinari, care profesează în sectorul de stat, medici veterinari cu liberă practică organizați în unități medicale veterinare private de asistență (cabinete, spitale, clinici) depozite și farmacii veterinare, precum și un număr însemnat de medici veterinari care sunt angajați în unități economice sau în învățământ, cercetare, etc.

La această dată, în evidenţa Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala judeţului Sibiu se regăsesc 228 de medici veterinari în activitate, din care un număr de 38 profesează în sectorul de stat, 40 sunt titulari de cabinete medicale veterinare individuale sau în cadrul unor societăți comerciale de profil și care au concesionat cu D.S.V.S.A. Sibiu, prestarea unor acțiuni cuprinse în Programul strategic al acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a animalelor, a acţiunilor de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, 44 de medici sunt proprietari de unităţi medicale veterinare private (cabinete de asistență și farmacii) şi 106 sunt angajaţi în unităţi medicale, unităţi economice sau în învăţământ.

În Registrul Unităţiilor Medicale Veterinare al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu sunt înregistrate 48 cabinete medicale veterinare care acoperă activitatea a 54 circumscripţii sanitare veterinare concesionate,un spital veterinar, 4 clinici 31 cabinete medicale de asistenţă, 9 cabinete medicale de consultanţă şi 19 de unităţi farmaceutice private, care au titulari medici veterinari cu liberă practică.

Anual personalul sanitar veterinar în activitate, gestionează din punct de vedere sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor efectivele de animale crescute în scop economic (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine, păsări) animale de companie, precum și alte specii (animale de blană, iepuri, familii de albine, pești, animale existente în zona silvatică, etc)

Sunt supravegheate pe traseul lanțului de siguranță alimentară, sute de mii de obiective care cuprind unității de procesare materii prime de origine animală și vegetală, depozite alimentare, unități de comercializare, unități de alimentație publică, cantine școlare și sociale, laboratoare de cofetărie, patiserie, alte unități specifice de procesare și comercializare a produselor de origine animală și non animală.

          De asemenea sunt monitorizați și supravegheați producători individuali, înregistrați, care valorifică direct producția primară de lapte, miere și ouă, pește, produse vegetale, precum și alte unități cu profil zootehnic și prestatoare de servicii în domeniu.

          În această perioadă, este mai evident ca oricând rolul esențial al medicilor veterinari care prin activitatea zilnică asigură indemnitatea teritoriului țării noastre de anumite boli cu morbiditate și mortalitate mare în efectivele de animale, cu pagube economice însemnate. În același timp activitatea medicilor veterinari este esențială în asigurarea siguranței alimentare a populației, pe întreg traseul lanțului alimentar.  contribuind astfel la apărarea sănătății publice precum și în derularea schimburilor comerciale intracomunitare și import-export, în protejarea mediului și alte priorități actuale.

           Acest eveniment a fost sărbătorit de medicii veterinari din judeţul Sibiu în  cadru unei întâlniri emoţionante, constituind un bun prilej de schimburi de opinii şi de solidaritate profesională, totodată cu dorința de a transmite populaţiei mesajul că sunt pregătiţi să acţioneze  corect prin mijloace profilactice sau de combatere, pentru implementarea legislaţiei din domeniul creşterii animalelor şi pentru siguranţa lanţului alimentar, ca verigă importantă în dezvoltarea  economică şi socială, că există toate premizele precum şi dorinţa de colaborare cu factorii responsabili pentru realizarea programelor impuse de legislaţia din domeniu,

          Se impune, acum mai mult ca niciodată, pentru ca profesia noastră să-și realizeze ținta finală, apărarea sănătății animalelor și a sănătății publice, să fim uniţi, activi, încrezători în noi şi în forţele noastre.

     Dr. Pențea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri