17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

A fost sfințită Biserica „Sf. Nicolae” din satul Mândra

Știri din Județ

Credincioșii Parohiei Mândra din comuna Loamneș, județul Sibiu, Protopopiatul Săliște s-au bucurat de prezența ierarhului lor, duminică, 19 mai 2024, când Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a târnosit masa refăcută a Sfântului Altar și a sfințit noua pictură a bisericii. La slujbă a fost prezentă și Maria Greavu, primarul comunei Loamneș, potrivit mitropolia-ardealului.ro.
În stânga Maria Greavu, primarul comunei Loamneș
Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro/ Costin Chesnoiu

Din soborul slujitor, sub protia Înaltpreasfinției Sale s-au aflat părintele Petru-Toader Damian, protopopul de Săliște,  preotul paroh  Nicolae Cazacu, împreună cu alți slujitori ai sfintelor altare din zonă și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh Nicolae Cazacu a primit Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici.

Publicitate
Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro/ Costin Chesnoiu

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat celor prezenți însemnătatea acestei lucrări a târnosirii unei biserici:

„În istoria unei biserici sunt mai multe etape. Întâi de toate, când se pune piatra de temelie, apoi se zidește biserica, iar după ce s-a zidit se sfințește biserica. Atunci când masa altarului trebuie refăcută, cum a fost cazul aici sau biserica a fost împodobită cu haină picturală ierarhul sfințește aceste lucrări, oferindu-vă posibilitatea frățiilor voastre ca să intrați prin altar și să duceți bucuria aceasta în casele dumneavoastră și în comunitatea aceasta binecuvântată de Dumnezeu. După ce a fost sfințit altarul s-a luat lumină și s-a împărțit tuturor exact cum s-a întâmplat de Paști, când de pe mormântul Mântuitorului din Ierusalim a fost adusă Sfânta Lumină și împărțită apoi în toată țara fiind o bucurie deosebită că, de câțiva ani, avem șansa aceasta aleasă,” a spus ierahul.

Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro/ Costin Chesnoiu

La biserica nou sfințită, în ultimii ani s-au efectuat mai multe lucrări de reabilitare și înfrumusețare a locașului de cult, prin eforturile credincioșilor și implicarea preotului paroh, Nicolae Cazacu. A fost schimbat acoperișul bisericii și au fost tencuiți și zugrăviți în întregime pereții de la exterior. La interior a fost înlocuit iconostasul, care a fost împodobit cu icoane noi, a fost schimbată pardoseala, o parte din mobilier și ușa de la intrare.

Între anii 2019 și 2023 biserica a fost pictată în tehnica a secco de către pictorii Ioan Aurel Stăniț și Mircea Apostol. A fost refăcută Sfânta Masă, peste care s-a așezat un blat din granit, fiind pregătită pentru resfințire.

Preotul paroh Nicolae Cazacu a mulțumit Părintelui Mitropolit Laurențiu al Ardealului pentru binecuvântarea adusă în mijlocul comunității și, în semn de prețuire și de mulțumire i-a dăruit ierarhului o icoană a Maicii Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a acordat Ordinul „Anastasia Șaguna” doamnei Maria Greavu, primarul comunei Loamneș, precum și acte de cinstire pictorilor și binefăcătorilor care au ajutat procesul de înnoire a lăcașului de cult.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic