„Povești invizibile” – cel mai bun spectacol pentru copii al anului 2023
*
Spectacolul „Povești invizibile” produs de Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” București câștigă trofeul pentru „cel mai bun spectacol de teatru de animație/ teatru pentru copii” în cadrul Galei Premiilor UNITER.
Evenimentul a avut loc aseară, 27 mai 2024, pe scena Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Pentru a XXXII-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epingeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad. Juriul care a decis premiile pentru cei mai buni artiști și cele mai valoroase creații teatrale ale anului i-a avut în componență pe Richard Balint (actor), Alexandru Berceanu (regizor de teatru și film), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf) și Maria Zărnescu (critic de teatru).
„Spectacolul Povești Invizibile are la bază o amplă documentare realizată în școli și licee unde învață copii și adolescenți nevăzători. Vrem să le mulțumim profesorilor și părinților care au făcut posibilă această întâlnire. Felicitări Selma Dragoș, Gabi Albu, Mihaela Michailov, Mihaela Rădescu, Alexei Țurcan, Mihai Dima. Felicitări Teatrului Gong, mulțumesc că îmi sunteți acasă!” a declarat actrița Eliza Păuna, pe scena Galei.
„Dedicăm acest premiu copiilor și adolescenților nevăzători cu care am avut șansa să lucrăm, și de la care am învățat enorm. Tuturor adulților care le fac lumea din jur mai suportabilă, dându-le încredere și învățându-i că diferențele lor sunt forța lor, mulțumim!”, a mai adăugat dramaturgul Mihaela Michailov, la primirea acestui premiu.
„Este un moment istoric, cu o importanță deosebită pentru noi. Este pentru prima dată când UNITER include această categorie în Gală, iar ca atare îmi doresc din inimă ca acest premiu să fie dedicat tuturor oamenilor de teatru din România care își găsesc curajul să viseze și să creadă în magie și în puterea teatrului pentru copii. Sunt mândru să fi fost un simplu facilitator pentru această echipă grozavă ce a livrat un mic miracol pe scenă: Povești Invizbile! Mulțumim AFCN și Primăria Sibiu pentru încrederea acordată!”, completează Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.
„Povești invizibile” este spectacolul unei călătorii-învățare, care ne provoacă să ne imaginăm multiple posibilități de a atinge lumea din jurul nostru: cu buricele degetelor care se mișcă lent pe contururi, cu tălpi care încearcă să urce cât mai sus, cu genunchi care nu stau la locul lor, cu urechi care se lipesc de zgomote. Într-o zi ca oricare alta, o fetiță care nu vede ca alți copii, și mama ei, care vede multe pericole peste tot, înlocuiesc temele cu un joc pentru urechi și degete. Cele două traversează împreună păduri, șosele și chiar canalele de sub oraș. Oare unde vor ajunge până la urmă?
„Povești invizibile” este un spectacol inspirat din lumea copiilor nevăzători. Copiii și părinții văzători sunt invitați să aleagă dacă vor să vadă „totul deodată”, adică să se uite ca spectatorii obișnuiți, sau vor să-și antreneze urechile și degetele și să parcurgă poveștile „bucată cu bucată”. Spectacolul are o durată de aproximativ 60 de minute și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 7 ani.
POVEȘTI INVIZIBILE
de MIHAELA MICHAILOV; Direcția de scenă: SELMA DRAGOȘ; În distribuție: ELIZA PĂUNA și MIHAELA RĂDESCU; Voce: MIHAI DIMA; Spațiul și instalația tactilă: GABI ALBU; Muzica: ALEXEI ȚURCAN; Operator sunet: CLAUDIU RUSU COSTEA; Light design: DRAGOȘ PETRIȘOR; Un concept de ELIZA PĂUNA.
Spectacolul face parte din proiectul „Povești invizibile. În lumea copiilor nevăzători”, un proiect de intervenție culturală și educație participativă, cofinanțat deAdministrația Fondului Cultural Național, în cadrul căruia au avut loc ateliere cu elevi și profesori din mai multe școli pentru copii nevăzători din țară și interviuri cu părinți. Spectacolul este o coproducție între Teatrul GONG din Sibiu și Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Teatrul „Gong” este o instituție publică de spectacole ce își desfășoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Sibiu și a Primăriei Municipiului Sibiu.