14.1 C
Sibiu
vineri, 05 iulie, 2024

SLIMNIC: Proprietara unui teren s-a trezit că nu mai este al ei. Apare pe numele fostului primar Șoroștinean Virgil

Știri din Județ

Situație ciudată descoperită în comuna Slimnic din județul Sibiu. O femeie în vârstă, moștenitoarea mai multor parcele de teren de pe raza comunei s-a dus la primărie să plătească impozitul anual. Și l-a plătit, dar la o verificare la Oficiul de Cadastru a descoperit că o parte din pământul pe care plătește an de an impozit, NU mai este al ei. Acum apare pe numele fostului primar PSD, Virgil Șoroștinean, actual candidat PNL la Consiliul Local. O suprafață de 1,78 hectare de teren.


Doamna Comaromi Victoria Olimpia nu locuiește acum în Slimnic, ci în alt oraș din România. Dar vine periodic cu fiul ei să plătească impozitele anuale pe terenurile deținute. Pentru că în această perioadă se face cadastrarea gratuită și la Slimnic, doamna Comaromi s-a decis să ceară un extras CF de la Oficiul de Cadastru să vadă situația terenurilor sale. Surpriză! Unul din terenuri nu îi mai aparținea din 2019!

Publicitate

„Când am văzut hârtia era să cad jos. Am împietrit. Eu nu am vândut niciun teren și sunt unica moștenitoare” ne-a mărturisit doamna Comaromi, vizibil încă afectată. L-a rugat pe fiul ei să cerceteze ce s-a întâmplat. Acesta a descoperit că noul proprietar al terenului lor este Virigil Șoroștineanu, fostul primar PSD al comunei Slimnic. Acesta candidează acum la Consiliul Local pe lista PNL. Șoroștinean este cunoscut că are multe terenuri în comună. Conform declarației de avere din 2023 acesta deține peste 218 hectare de pământ, mai ales în zona satului Ruși. Mai mult de jumătate din acestea au fost achiziționate în perioada 2018-2019 și sunt deținute alături de soția sa.

Un titlu de proprietate scris greșit

SIBIU INDEPENDENT a întrebat pe Virgil Șoroștinean cum a intrat în anul 2019 în posesia parcelei de teren 144/35/2 din Slimnic care aparținea doamnei Comaromi. El a spus că a cumpărat-o de la doi cetățeni, care aveau un titlu de proprietate pe ea. „Eu am fost cumpărător de bună credință. I-am explicat și doamnei” a spus Șoroștinean.

Doamna Comaromi și fiul ei au altă versiune a evenimentelor. Când au sesizat la Primăria Slimnic problema și au cerut lămuriri, deodată în birou a apărut Virgil Șoroștinean, evident chemat de un funcționar din Primărie. Acesta este și la ora actuală consilier local, dar nu era în Primărie la venirea familiei Comaromi. Fiul doamnei Comaromi spune că Șoroștinean l-a făcut prost și că nu știe să citească propriul titlu de proprietate.

Am cerut un punct de vedere oficial la Primăria Slimnic. În titlul de proprietate deținut de Comaromi Victoria Olimpia și primit în anul 1994 apare scris 147/35/2. Dar dânsa susține că a fost o eroare materială, de scriere. Are și dovezi de la Registrul Agricol unde s-a făcut corectura și s-a precizat că parcela este 144/35/2, dar scrisă greșit în titlu.

Primăria Slimnic ne-a confirmat că eroare există și știau de ea. „Titlu de proprietate nr. 244/53/21.04/1994 conține în cuprinsul lui înscrierea eronată a parcelei cadastrale 147/35/2 în loc de 144/35/2, urmare a schiței cadastrale și a procesului verbal de punere în posesie asumat de titular Comaromi Iulian întocmite anterior titlului de proprietate”.

Doamna Comaromi, unica moștenitoare, știa de eroare și a procedat la corectarea ei imediat la Primăria Slimnic. Iar Primăria avea corect scris în Registrul Agricol parcela că îi aparține și i-a încasat an de an impozit pe ea și a eliberat adeverințe pentru APIA pe această parcelă.

extras din Registrul Agricol Slimnic emis in 30 aprilie 2024 in care parcela respectiva apare notata pe numele doamnei si la MENTIUNI este trecut „in TP este 147/35/2 iar corect este 144/35/2”

Un politician cumpără parcela de la alți proprietari

Fostul primar Virgil Șoroștinean a condus comuna Slimnic între 2004 și 2012, apoi a fost consilier local. În 2019, două persoane, Encea Maria și Nan Miron (pe care nu le-am putut identifica) au primit un titlu de proprietate nr 1308/53/2019 pe parcela 144/35/2. Deși la Primăria Slimnic se știa că aparține lui Comaromi Victoria, conform extraselor din Registrul Agricol.

Imediat cum au primit titlul de proprietate, cei doi au vândut parcela fostului primar Virgil Șoroștinean. Rămâne neclar cum Oficiul de Cadastru Sibiu a putut înregistra acest titlu din 2019 și documentele aferente (schiță, proces verbal), când exista și celălalt titlu din 1994 tot cu schiță și proces verbal. Chiar dacă primul titlu avea o eroare materială pe titlu, pe restul documentelor era trecut corect numărul parcelei. De asemenea, este curios cum Primăria Slimnic a înregistrat această tranzacție în condițiile în care în Registrul lor Agricol și la Taxe și Impozite, respectiva parcelă apare la Comaromi Victoria, pe care plătește impozit și i se emite adeverințe APIA până în ziua de astăzi.

Familia Comaromi rămâne cu plata impozitului, Șoroștinean cu terenul

Cele 1,78 hectare de teren sunt situate conform procesului verbal și schiței din 1994 atașate titlului de proprietate lângă o altă parcelă 144/35/1 deținută de verii doamnei Comaromi. Fiul acesteia spune că fostul primar Șoroștinean știa că parcela pe care a cumpărat-o este de fapt a familiei sale, pentru că este prieten cu verii lor, cu care petrece mult timp împreună. (vezi video mai jos declarații fiul doamnei Comaromi)

La ora actuală familia Comaromi are impozitul plătit la zi pe respectiva parcelă, deși din 2019 ea apare la Oficiul de Cadastru în proprietatea lui Virgil Șoroștinean. Mai mult au și adeverințe APIA pe ea. Și mai curios, că în declarația de avere a politicianului din 2023, parcela respectivă nu apare. (mai jos extras din declarația de avere a lui Virgil Șoroștinean)

Sătui să mai îndure umilințe la Primăria Slimnic și amenințări de la Șoroștinean, familia Comaromi și-a angajat un avocat. Dar speră ca și procurorii să se sesizeze în acest caz în care un fost primar și actual consilier local este implicat.

„În prezent se desfășoară lucrarea de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a terenurilor agricole, în zona care cuprinde parcelel cadastrale menționate mai sus. Cu această ocazie, vom încerca să remediem erorile din cele două titluri de proprietate” ne-a transmis primarul comunei Slimnic, Aron Adrian Nan.

Publicitate

3 COMENTARII

  1. Acest mod de operare ar trebui să intre în atenția Direcției Naționale Anticorupție și al Agenției Naționale de Integritate.
    Se pare că la nivelul Primăriei Slimnic s-au format complicități pentru obținerea de proprietăți prin orice mijloace, se speculează orice posibilitate de acaparare prin care oamenii simpli să fie deposedați de proprietățile moștenite de la părinți și prin care funcționari publici gen fost primar Șoroștineanu, să prospere nemeritat.
    Modul de operare este lesne de înțeles, Șoroștineanu intră abuziv pe terenuri care nu îi aparțin, obține titluri de proprietate prin trafic de influență, abuz în serviciu și complicități în Primărie pe numele unor intermediari, aceste titluri suprapunându-se cu bună știință peste titluri deja existente, iar apoi printr-o vânzare-cumpărare notarială la înțelegere, funcționarul public Șoroștineanu să se poată pune la adăpostul așa-zisei „bune credințe” a cumpărătorului final.
    Toată această filieră cu valențe de grup organizat infracțional, trebuie să intre în atenția instituțiilor de forță ale statului, deconspirată și obligată să suporte consecințele legii penale.

    • Marea greșeală a oamenilor dintr-o comunitate este că își aleg stăpâni în loc de administratori cinstiți și din acest motiv s-au creat clanuri și grupuri de interese locale care fură și deturnează banul public, fără a suferi consecințele legii penale.Am ajuns o țară coruptă la toate nivelurile, în care ciocoii oportuniști ai vremurilor își fac de cap după bunul plac, iar omul de rând este doar o oaie de muls fiind taxat, furat și impozitat la maxim.Funcționarii de stat hoți ar trebui judecați în regim de urgență pentru înaltă trădare și corupție și exilați în China unde îi va aștepta glonțul meritat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri