7.9 C
Sibiu
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

EDITORIAL: Cum să NU îți irosești votul. Cu cine NU votez eu!

Știri din Județ

În ultimele luni am auzit mulți sibieni că nu merg la vot. Unii nu au mai fost de ani de zile, alții niciodată. Iar dintre cei care spun că poate… vor merge la vot, majoritatea habar nu au cine sunt candidații și programele lor politice. Deși candidații cotați cu șanse mari au prezentat public programele lor electorale. La unii au fost promisiuni, ca acum patru ani, la alții proiecte concrete. Unii au bătut câmpii cu promisiuni din filme SF, iar unul a folosit inclusiv instituția Primăriei pentru a se promova.


De peste 20 de ani, prezența la vot și la Sibiu este tot mai mică. Ajunge unde la 30-35%, ceea ce denotă o apatie electorală a cetățenilor. Actualul primar, Astrid Fodor a câștigat în 2020 cu puțin peste 20.000 de voturi din totalul celor aproape 142.000 de sibieni înscriși pe listele electorale. În total au fost atunci la vot 48.000 de oameni.

Rezultă că 20.000 de sibieni au deci pentru restul toți. Pentru că au mers la vot. Din cei prezenți voturi au obținut și restul candidaților. Dar, ca de obicei, voturile s-au împrăștiat la candidați fără șanse. În 2020, au fost 8 candidați la Primăria Sibiu care au luat fiecare sub 1.000 de voturi. Revine întrebarea: cum au putut lua mai puține voturi decât semnăturile necesare pentru a participa la cursa electorală?! Oare se falsifică acele semnături? Le verifică cineva?

Iar de când s-a scos, cu interes, alegerea primarului din două tururi de scrutin, avem adesea situații în care un primar este ales și cu un vot în plus față de cel de pe locul 2. Și așa, cel ales ia un procent foarte mic de voturi din total populație. Ori alegerea în două tururi, ar duce în bătălia finală doi candidați puternici de unde cetățenii pot alege. Dacă la primari politicienii au scos acest sistem electoral în două tururi, de ce nu au făcut-o și la președinte? Sau îi era teamă lui Iohannis că pierdea alegerile?

Revenind la Sibiu, pe 9 iunie vom vota pentru primar, consiliul local, consiliul județean, președintele consiliului județean și europarlamentare. Cinci buletine de vot. Candidați avem și acum cu duiumul, chit că majoritatea în sondaje sunt tot sub 1.000 de voturi. Iar un vot împrăștiat, deci irosit, va da totdeauna câștig de cauză primarului în funcție.

La începutul anului 2024, am scris un editorial în care puneam pariu cu sibienii că după alegerile locale NU vom mai avea primar FDGR la Sibiu. Nu am spus cine va detrona hegemonia FDGR instaurată la Sibiu acum 24 de ani. Dar, sincer, sper să văd o schimbare radicală. Altfel, Sibiul este un oraș în derivă. Cu toții banii pe care îi încasează de la oameni și firme, cheltuirea banului public se face haotic și prost. Părerea mea și am destule argumente.

Să ne amintim doar de Stadionul construit, apoi dărâmat, apoi iar construit. Factura de 40 milioane de euro plătită exclusiv din bugetul local. Când erau destui bani pentru stadioane la Compania Națională de Investiții. Și școli supra-populate în Sibiu. Și singurul municipiu mare din țară fără Spital Municipal. Și.. și… Bine că s-a făcut pistă de biciclete de peste 11 milioane de euro pe malul Cibinului să se poată da Iohannis când iese la pensie. Sau parc pe fosta groapă de gunoi în Calea Poplăcii, unde nu merge nimeni. Dar Primăria nu a investit nimic în servicii sociale rezidențiale noi sau centre de zi etc.

Eu am mers la toate alegerile din 1996. Am votat de fiecare dată cum am crezut. Așa am să fac și acum. Un lucru este clar, nu votez FDGR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș a obținut a patra victorie în campionat

EDITORIAL: Brățara, dacii și hienele

Incendiu puternic la un restaurant din Mediaș