spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum se compromite Poliţia Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Zilele trecute un incident aparent banal în traficul sibian. O maşină cu numere de Germania refuză să oprească la semnalele poliţitului rutier pe strada Cârlova. Poliţiştii pleacă în goană după maşină şi anunţă în staţie colegii. Maşina fugară este blocată rapid în trafic pe Şoseaua Alba Iulia. Motivul opririi iniţiale era lipsa centurii şi faptul că şoferul vorbea la telefonul mobil fără dispozitive „mâini libere”. Ce a urmat însă a lăsat o pată de ruşine poliţiştilor.

Întâmplarea face că am fost martor la tot incidentul. Şi poliţiştii care au dat alarma au procedat ca la carte. Le-au sărit imediat în ajutor alţi colegi şi un echipaj de la Poliţia Locală. Patru maşini să blocheze un şofer. I s-au cerut actele şi acesta a refuzat să le dea pe un ton puţin spus „tupeist”, gen „ştiţi, mă, cine sunt eu?”. Apoi chiar a dat să plece cu maşina.

Poliţiştii s-au agitat, dar şi şoferul a dat un telefon. Apoi lucrurile, brusc, s-au calmat. Şi şoferul a plecat. Am întrebat oficial Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu ce a păţit şoferul. Răspunsul oficial spune că a primit o amendă de 2.030 de lei şi 6 puncte de penalizare. Dar pentru ce? Oficial ni se spune că pentru vorbitul la telefonul mobil, nepurtat centură şi neprezentarea actelor de identitate şi ale maşinii. Nimic despre faptul că nu a oprit la somaţia poliţistului.

Chiar şi aşa Codul Rutier actualizat 2021 şi ce transmite Poliţia Sibiu sunt două lucruri diferite. Pentru că în Codul Rutier se precizează că vorbitul la telefon şi o altă contravenţie simultană duce la pierderea permisului pentru 30 de zile. Dar neoprirea la semnalele poliţistului la fel duce la suspendare de 30 de zile (şi aceste termene se cumulează). Iar neprezentarea actelor presupune verificare în sistem pe baza declaraţiei verbale. Poliţia Sibiu spune că au identificat astfel un bărbat de 33 de ani, şoferul şi că aşa l-au amendat. Dacă buletinul în sistem poliţiştii îl pot găsi, mă întreb cum au găsit actele maşinii cu numere de Germania în sistem?

Pentru că sunt mult prea multe semne de întrebare în acest caz, am rugat colegul care se ocupă de accidente să întrebe mai mult despre subiect. Dar, tăcere. Nu acuz purtătorii de cuvânt ai instituţiei. Ei fac ce li se ordonă, doar este o instituţie destul de militarizată. Dar ceva putred s-a întâmplat atunci în trafic.

Cel mai rău îmi pare pentru tinerii agenţi de circulaţie care s-au implicat în acest caz. Ei şi-au făcut treaba, dar cineva, acolo sus, i-a blocat. Un astfel de caz, într-o ţară civilizată, se lasă cu anchetă internă şi cu una externă. Pentru că nu pot fi tolerate cazuri de abuzuri de putere şi favorizare a unor şmecheri în trafic.

Pentru că dacă merge unuia aşa, de ce nu ar merge la toţi aşa? Să nu mai spun că viitorii şoferi când merg la examen şi răspund că într-un caz similar ca acesta nu se aplică suspendare permisului vor fi picaţi rapid. Aşa că haideţi domnilor şi doamnelor poliţişti să fim corecţi cu toţii, indiferent de şofer: fie că este politician, patron mare sau te miri ce pilă. Pentru că în acest incident Poliţia Sibiu s-a compromis, dar mai ales a dat o palmă de ruşine propriilor angajaţi din teren.

Publicitate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri