29.2 C
Sibiu
duminică, 14 iulie, 2024

Peste 2.600 de absolvenți ai liceului vor susține luni examenul național de Bacalaureat

Știri din Județ

Peste 2.600 de candidați absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a din județul Sibiu vor susține examenul național de Bacalaureat,  sesiunea  17 iunie – 12 iulie 2024

Vineri, 7 iunie 2024, s-a finalizat etapa de înscriere pentru sesiunea iunie – iulie 2024 a examenului național de Bacalaureat. Pentru această sesiune, în județul Sibiu s-au înscris 2.639 candidați, dintre care 2.366 candidați din seria curentă și 273 candidați din seria anterioară.

Examenul începe luni, 17 iunie 2024, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, conform OME nr. 6.156 din 31.08.2023. Probele scrise debutează cu proba la Limba și literatura română, ce va avea loc luni, 1 iulie. Marți, 2 iulie, se desfășoară proba E.c) obligatorie a profilului (matematică sau istorie), joi 4 iulie se desfășoară proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie), iar vineri 5 iulie va avea loc proba E.b) la Limba și literatura maternă.

Probele scrise pentru examenul național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 9 de centre de examen, unul din ele având arondată și o subcomisie. Cel mai mari centre de examen sunt la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu (358 candidați), Colegiul Tehnic Energetic Sibiu (349 candidați) și Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș (344 candidați), iar cele mai mici sunt la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu (276 candidați) și Colegiul Tehnic ”Cibinium” Sibiu (294 candidați).

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 8 iulie, până la ora 12:00 (în centrele de examen).

Contestațiile pot fi depuse în 8 iulie 2024 (în intervalul orar 12:00 – 18:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 12 iulie 2024.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate (carte de identitate, pașaport) și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete, smartwatch etc.).

Activitatea de evaluare se realizează digitalizat pe stațiile de lucru aflate în centrul de evaluare desemnat de către Comisia Județeană de Bacalaureat. Distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatori, în vederea evaluării, se face în mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate.

Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul naţional de bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care vor fi distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă scrisă susţinută de aceştia.

Calendarul sesiunii iunie-iulie 2024 a examenului național de Bacalaureat:

17 – 19 iunie 2024 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

1 iulie 2024 – Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă

2 iulie 2024 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă

4 iulie 2024 –  Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă

5 iulie 2024 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024 – Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

9 – 11 iulie 2024 – Rezolvarea contestaţiilor

12 iulie 2024 – Afişarea rezultatelor finale

Pentru vizionarea listei cu centrele de examen în care se vor desfășura probele scrise pentru sesiunea iunie – iulie 2024, și unitățile de învățământ arondate acestora, puteți accesa link-ul de mai jos:

https://drive.google.com/file/d/1vpnO2Z74UGOPPqfsUj6YxdcESLU6-WoI/view
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Un nou egal în Turcia pentru CSC Șelimbăr

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia