-0.3 C
Sibiu
luni, 11 decembrie, 2023

Manifestări dedicate aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Onisifor Ghibu, la Săliște, Gura Râului și Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

În cadrul proiectelor din programul „Personalități ale științei și culturii românești din sec. al XIX-lea și al XX-lea”, la Săliște, Gura Râului și Sibiu, în zilele de 16 și 17 noiembrie 2023, Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” din Orașul Săliște, judeștul Sibiu (Prof. Marius Boromiz, Director), Școala Gimnazială „Aurel Decei” din Com. Gura Râului, Jud. Sibiu (Prof. Dumitru Cîmpean), Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna (Muzeograf Dr. Corneliu Beldiman), în parteneriat cu Primăria Orașului Săliște, Jud. Sibiu, Protopopiatul Ortodox Săliște și Cercul Profesorilor de Istorie din Mărginimea Sibiului organizează manifestările dedicate aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Onisifor Ghibu.


În ziua de 16 noiembrie are loc conferința aniversară cu tema: „Onisifor Ghibu – Savant și Educator Militant Săliștean. 140 de ani de la naștere (1883-2023)”, ale cărei lucrări se desfășoară la Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș”, Săliște și la Școala Gimnazială „Aurel Decei”, Gura Râului; participă oficialități locale, membrii Cercului Profesorilor de Istorie din Mărginimea Sibiului, preoți parohi din Protopopiatul Ortodox Săliște, invitați speciali (membrii Familiei Ghibu), elevi ș.a. Comunicările și alocuțiunile sunt susținute de Președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop (înregistrare video), reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, ai Protopopiatului Ortodox Săliște și ai Universității „Lucian Blaga”, Facultatea de Teologie „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu, membrii Familiei Ghibu, cadre didactice din învățământul liceal și gimnazial, muzeografi. Slujba de pomenire este oficiată la Biserica Mare „Înălțarea Domnului, Sfântul Mucenic Oprea, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Săliște.

Publicitate

În ziua de 17 noiembrie, la mormântul Familiei Ghibu din Cimitirul Municipal din Sibiu au loc Slujba de pomenire și depunerea coroanelor de flori; alocuțiunile sunt rostite de reprezentanții organizatorilor și de invitați. Detalii în programul atașat. Lansat în cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Programul „Personalități ale științei și culturii românești din sec. al XIX-lea și al XX-lea” stă în 2023 sub semnul „Anului Onisifor Ghibu”, marcat de împlinirea a 140 de ani de la nașterea Marelui Savant și Educator Militant (31 mai 1883).

Programul include proiectele „Personalități ale științei și culturii românești: Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Omul, Activitatea, Opera, Moștenirea, Memoria” și „Personalități ale științei și culturii românești: Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Digitizarea Operei Edite – Ghibu_Digital” (inițiator și responsabil muzeograf Corneliu Beldiman)

. Acestea își propun cunoașterea detaliată și readucerea în actualitate a aspectelor vieții și operei marelui savant, a valențelor moștenirii sale științifice și culturale, ca și potențarea memoriei realizărilor sale, punerea în lumină a personalităților care i-au fost modele solide, definitorii, ca și a multiplelor legături și colaborări cu personalități din vremea sa, digitizarea operei sale edite etc.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri