23.2 C
Sibiu
luni, 15 iulie, 2024

Expoziție inedită la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu – „Ab Urbe Condita: Istoria Romei”

Știri din Județ

Vineri, 5 iulie 2024, ora 14:00, la Palatul Brukenthal din Piața Mare nr.4, Sibiu, va avea loc vernisajul expoziției Ab Urbe Condita: Istoria Romei în Colecția de Grafică a Muzeului Național Brukenthal, curator Alexandra Postelnicu. Această expoziție reprezintă o adevărată călătorie în timp, oferind vizitatorilor posibilitatea de a descoperi fascinanta istorie a Romei și de a retrăi legendele și misterele Orașului Etern prin intermediul gravurilor din colecția Muzeului Național Brukenthal.

În dorința de a aduce un omagiu Romei și de a valorifica pe deplin colecția muzeului, au fost selectate cu această ocazie cele mai frumoase gravuri ale celor mai mari artiști italieni din secolele XVIII și XIX. Printre aceștia se numără nume ilustre precum Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778), Pietro Aquila (1630 – 1692), Carlo Cesio (1622 – 1682), Giovanni Volpato (1735 – 1803), Giacomo Lauro (1550 – 1605) ­ și mulți alții.

Momentele semnificative din istoria Romei, ilustrate în gravuri, au fost organizate în ordine cronologică, începând cu fondarea Romei în 21 aprilie 753 î. Hr, continuând cu epoca monarhică (753 – 509 î. Hr), parcurgând epoca republicană (509 – 27 î. Hr) și perioada imperială timpurie și mijlocie (27 î. Hr – 311 d. Hr), ajungând astfel în antichitatea târzie (312  d. Hr) și încheindu-se cu anul 476 d. Hr, data prăbușirii imperiului roman din occident.

Pentru a îmbogăți ulterior expoziția și pentru a oferi o viziune completă și detaliată a vieții în Roma antică, au fost incluse numeroase piese arheologice păstrate la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, descoperite pe teritoriul României sau provenite din donații, aparținând atât vieții cotidiene, cât și celei militare. Pe lângă acestea, vizitatorii vor putea admira reproduceri în ghips ale celor mai remarcabile statui din arta greco-romană, una dintre primele ediții ale albumului Trofeo o sia Magnifica Colonna Coclide di Marmo, o capodoperă unică în genul său creată de Giovanni Battista Piranesi, precum și o superbă ediție secundă a operei Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman de Edward Gibbon (1737 – 1794)­­­, provenită din valoroasa colecție a Bibliotecii Brukenthal.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Un nou egal în Turcia pentru CSC Șelimbăr

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia