23.2 C
Sibiu
luni, 15 iulie, 2024

Începe festivalul cultural maghiar Hungarikum. Concertul extraordinar al Corului Mixt din Veszprém în deschiderea festivalului

Știri din Județ

Ceremonia oficială de deschidere a festivalului Zilele Hungarikum va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 19:00, în Biserica romano-catolică Sf. Treime din Sibiu, unde corul orașului Veszprém din Ungaria va asigura programul și concertul festiv. Grupul este unul dintre cele mai importante coruri mari din Ungaria, foarte popular atât în țară cât și peste hotare. Au obținut rezultate profesionale semnificative la numeroase concursuri naționale și internaționale iar concertele lor sunt foarte bine primite de publicul larg. Repertoriul include bijuterii a cappella ale literaturii muzicale, prelucrări din muzică religioasă și capodopere internaționale. Coordonatorul orchestrei este Ágnes Érdélyi.


 Sunt așteptați la Sibiu participanți din România și alte 4 țări vecine


 
Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum este specială din punctul de vedere al participării internaționale. În perioada 4-7 iulie, pe lângă participanții din țară vor fi prezenți la festivalul maghiar din Sibiu oaspeți din alte 4 țări: Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia cu diferite programe culturale și culinare. 

Un bogat program cultural, care se adresează deopotrivă adulților cât și copiilor sunt, de asemenea atracția acestui festival așteptat de comunitatea maghiară și apreciat de publicul larg. Vizitatorii Muzeului în aer liber ASTRA din Dumbrava Sibiului vor putea degusta o mare varietate de preparate și produse specifice maghiare.

32 echipe gătesc și 29 înscrise la Concursul de gătit din cadrul festivalului maghiar

 La Concursul de gătit de sâmbătă s-au înscris 29 echipe, iar duminică 12 echipe de profesioniști și invitați ai organiyatorilor atât din țară cât și de peste hotare vor prepara atracții culinare deosebite. Pe lângă vestitul gulyás – preparat din carne de mânzat, porc sau chiar din miel, printre preparate se vor regăsi: tocăniță de cocoș, tocăniță de porc cu șoric și garnitură, supă de iepure, bogrács de Sibiu, deserturi, fasole boabe ca la Mohács, haluska din Slovacia sau tocană de mangaliță fiartă în bere artizanală Augusta. Pentru potolirea papilelor gustative ne vor ajuta vinurile din zona Aiudului de la Crama Takács, berea artzanală de la Bere SB și pălinca de la Orbán Pálinka.

Programul evenimentelor

Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.

Finanțatori:  Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei. 
 
Parteneri: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești, Consiliul Județean și Centrul Cultural Covasna, Centrul Cultural Național din Ungaria , Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület,  Contact Szolnok, Fundația pentru Diaspora Maghiară, EMKISZ – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, Uniunea Festivalurilor Maghiare din Transilvania, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Bisericile Reformată și Romano-catolică din Sibiu, Lor.And Take Away, Café Drinks, Bere SB, Gulyás Master, Hungarikum Shop.
 
Parteneri media: MTVA – Duna TV, Erdély TV, Zile şi Nopţi, Magic FM, Hermannstadter Zeitung, Tribuna, Szabadság, Háromszék, Művelődés, Kolozsvári Rádió, Marosvásárhelyi Rádió, Székelyhon.ro, KronikaOnline.ro, Maszol.ro, Sibiul în Imagini, Strada Cetății, Sibiul Azi, Sibiu City App, Szeben.ro.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Un nou egal în Turcia pentru CSC Șelimbăr

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia