24.1 C
Sibiu
duminică, 13 iulie, 2025

Trei evenimente editoriale în această săptămână la Sibiu. Casandra Ioan, Dumitru Chioaru și Savu Popa și-au lansat noile volume de poezii

Știri din Județ

Publicitate
Săptămâna aceasta a fost specială pentru cultura sibiană. Trei lansări de carte au îmbogățit patrimoniul cultural al bibliotecilor și al iubitorilor de poezie.

Mai întâi marți, 2 iulie, la ora 18, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu, a ajuns la cititori cartea „Aproape înțeleasa fericire”, publicată de Cartea Românească, colecția de Poezie, cu o prefață semnată de Liliana Ursu. Autoarea, Casandra Ioan, este o cunoscută poetă și traducătoare, pentru care poezia este un mod de a fi, o poetică a sinelui care se privește în oglinda timpului. La început, Maria-Daniela Pănăzan a prezentat biografia autoarei, repere bibliografice și câteva impresii despre volum, accentuând ideea că  există o afinitatea electivă între Casandra și Liliana Ursu, „întâlnirea” celor două lumi poetice contopindu-se în fericita lumină a „locului ferit”, dar și în fericirea de a călători către tine însuți, scriind „pasteluri ființiale” (cum sunt numite poemele din acest volum).

Mai apoi, însăși Liliana Ursu, o personalitate emblematică a literaturii sibiene a vorbit despre dominanta spiritualului în opera Casandrei, subliniind faptul că este o „poezie care are amplitudine” și care reprezintă „un izbutit jurnal metaforic de reînnoire spirituală”, „un volum de poezie introspectivă. Fondul magnetic al acestor poezii atât de vii, de originale, spontaneitatea lor declanșează emoția în momentul ei de implozie, preschimbând-o într-o experiență inițiatică. E o poezie confesivă, de doar câteva versuri uneori, sugerând cel mai adesea reînnoirea spirituală, surprinzând tainice rezonanțe și reverberații, mereu în căutarea scrisului cu lumină”. Al treilea prezentator al volumului, Savu Popa, a vorbit despre poezie ca „psihism vibrant” (cum spunea G. Bachelard), comparându-l cu „măștile realităților” din carte. S-a accentuat ideea că descoperim o poezie a mirării reținute, a interogației, a legăturii cu „aproape” fericirea pe care o căutăm fiecare dintre noi, o poezie care te amprentează. Altfel spus, o anticipare a fericirii umane (sau dacă parafrazăm titlul volumului „aproape a fericirii”), surprinsă metaforic în pagini alese, care dezvăluie însă cititorului trăiri lirice aparte. Seara de poezie s-a încheiat cu o emoționantă prezentare a autoarei, care a recitat mai multe poeme din volum. Recitalul de poezie a fost completat fericit de Liliana Ursu și Lorinczi Francisc-Mihai.

Vineri, 5 iulie 2024, au fost lansate la Biblioteca ASTRA din Sibiu, alte două volume de referință pentru literatura sibiană: Dumitru Chioaru, Melancoliile unui bătrân cărturar, editura Tracus Arte, și Savu Popa, De-a v-ați ascunselea cu poezia, editura Școala Ardeleană. Evenimentul a fost organizat de Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Revista Euphorion și Biblioteca Județeană ASTRA. În cadrul evenimentului a fost lansat și numărul 1 din 2024 al revistei de literatură și artă „Euphorion”, fondată în 1990 de Uniunea Scriitorilor. Acest număr a avut ca temă principală „Viitorul revistelor literare”, readucând în discuție problema finanțării și a susținerii culturii române contemporane.

De-a v-ați ascunselea cu poezia este volumul lui Savu Popa, prezentat de președintele Filialei Sibiu, Ioan Radu Văcărescu. Evocând, în stilu-i caracteristic, amintiri de suflet cu Mircea Ivănescu sau cu începuturile literare ale lui Savu, care scrie și publică de la 13 ani, fiind un colaborator constant al revistei „Euphorion”. S-a apreciat că stilul pe care-l abordează tânărul autor este foarte valoros, că nu este asemănător cu ce se scrie azi („un talmeș-balmeș”, „political correctness”, „fără sare și fără piper”), că are meritul de a fi autentic într-o cultură care amestecă lucrurile. Cartea a fost premiată la FestLit Cluj 2023, este câștigătoare a premiului I la secțiunea manuscrise pentru tineri scriitori. Poezia de atmosferă, cu transcendentul blagian care coboară, este foarte apreciată, deoarece versul ajunge la suflet și rămâne în minte. Iar acesta este o calitate esențială a poeziei, subliniază președintele Filialei.

Melancoliile unui bătrân cărturar sunt simboluri ale unui „explorator al realităților cotidiene, un vizionar al melancoliilor”. Astfel a fost prezentat de către Savu Popa poetul Dumitru Chioaru. Volumul nu aduce cititorilor o poezie neapărat gravă, dar o poezie care un imaginar original în care exploratorul și-a creat un turn de fildeș, biblioteca. O predispoziție spre câștigarea unei totalități realizate în ritmul unei clepsidre. Iar biblioteca, un Alep al melancoliilor, dă un orizont marcat de borne, dar fără a interpune un zid. Un turn dotat cu oglinzi poliedrice. O calitate pe care o remarcă vorbitorul este echilibru între formă, limbajul de poveste și simțămintele, bagajul epifanic pe care realitatea îl descoperă, dar și o reinterpretare a miturilor (precum cel al lui Orfeu). Ioan Radu Văcărescu a completat că, spre deosebire de alte volume, acesta este și un „volum al dezamăgirilor”, exemplificând cu poemul care „reia mitul lui Orfeu, a lumii noastre de azi, a globalismului care a împins poezia spre marginile lumii. Din păcate, poezia nu va salva lumea, pentru că lumea nu are nevoie să fie salvată”.

Evenimentele au fost foarte reușite, având în miezul lucrurilor poezia – regină. Felicitări autorilor! Lăsăm cititorilor plăcerea de a citi și de a descoperi cele trei cărți lansate la Sibiu în această săptămână, invitația autorilor fiind aceea de a urca și noi „pe scara de urgență a poeziei”, de a citi și de a iubi poezia. Adăugăm faptul că actorul Cătălin Neghină, de la Teatrul Național „Radu Stanca”, scriitor și redactor „Euphorion”, a recitat mai multe poeme din ambele volume lansate, spre bucuria selectului publicului care a răsplătit cu aplauze fiecare poem.

Fotografii: Maia-Daniela Loloiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Inter Sibiu, ca și eliminată din Cupa României

Simone Tempestini este lider în Raliul Sibiului

Triathlon caritabil la Lacul Binder!