17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

10 ani de culoare și creativitate pe străzile Sibiului, sărbătoriți începând de astăzi la SISAF – Festivalul Internațional de Street Art

Știri din Județ

Astăzi debutează a X-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF), o ediție aniversară care surprinde cei zece ani de transformare artistică și expresie urbană. Artiștii invitați, prieteni și susținători ai festivalului, aduc arta din nou în stradă, în perioada 8-14 iulie.

De-a lungul anilor, SISAF a devenit un festival vibrant, recunoscut internațional, care a lăsat în urmă 117 lucrări și impresionanta suprafață de 13.200 metri pătrați acoperită de culoare. Străzile Sibiului au prins astfel viață prin forme, povești și emoții, fiecare lucrare de artă lăsând o amprentă durabilă asupra orașului nostru și mai ales asupra întregii comunități.

Timp de o săptămână, grupurile și artiștii invitați vor lucra în diverse locații din Sibiu pentru a da formă lucrărilor lor dedicate aniversării Festivalului Internațional de Street Art din Sibiu. Toate picturile murale și expozițiile rezultate se înscriu în tema ediției, numită „X-Y”.

Artiștii care vor realiza picturi murale sunt:

  • Tim Marsh – un artist jumătate francez, jumătate maltez, care a mai participat la SISAF în anii 2022, când a pictat celebrul astronaut pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, respectiv în anul 2020, când a înfrumusețat un perete al Bazei Hipice de pe str. Vasile Aaron.
  • Atoma – o artistă de origine română, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, a participat la SISAF la cele 3 ediții dintre anii 2019-2021, când i-a impresionat pe sibieni cu personajele ei atipice: persoane în vârstă îmbrăcate cool sau un bărbat absorbit de tehnologie.
  • Cristian Scutaru – artist român bine-cunoscut în lumea artei stradale, participant la SISAF în cadrul edițiilor din anii 2019, 2020, 2021 și 2023, când a surprins prin lucrările atractive vizual o serie de teme cu greutate, prin simboluri și concepte de descifrat de către privitor.

Alături de ei, au mai pregătit expoziții dedicate festivalului:

  • Karina Alexandrescu: Vernisajul expoziției „Sunet și semn” în Piața Huet –  prezintă lucrările grafice realizate de artista Karina Alexandrescu, îmbinând arta vizuală cu elemente de teorie muzicală. Proiectul explorează relația dintre sunet și reprezentarea grafică, oferind o perspectivă unică asupra modului în care muzica poate fi transpusă vizual. Portretele sunt reinterpretate pentru a reflecta emoțiile și structura muzicală ale compozițiilor lui Igor Stravinski. Expoziția va fi deschisă pe toată durata festivalului.
  • Grupul Racolaj: Expoziție de lucrări realizate prin tehnica paste-up – începând de miercuri, 10 iulie, în Piața Huet, Grupul Racolaj din Sibiu pregătește o serie de lucrări realizate din colaje cu articole rupte din ziare, dând un nou sens vizual și conceptual acestora. Lucrările vor fi expuse în Piața huet pe durata festivalului.

Ultima zi de festival aduce o nouă premieră în program: cunoscutul Street Art Tour va fi îmbinat cu un City Hunt. Duminică, 14 iulie, participanții vor explora noile picturi murale realizate în acest an și vor fi provocați să identifice părți din picturi murale realizate în anii trecuți, pe baza indiciilor. În cadrul turului, deplasarea participanților se va face pe biciclete sau trotinete, într-o competiție în echipă, aducând un final interactiv și dinamic ediției aniversare.

Lucrările din acest an vor completa Galeria de Artă Stradală în aer liber a Sibiului – o expoziție atipică, accesibilă localnicilor și turiștilor 365 zile pe an. Aceasta cuprinde în acest moment astăzi 117 lucrări și nu mai puțin de 13.200 metri pătrați de culoare, dar va fi completat cu noi lucrări care își propun să revitalizeze spațiul urban, în cadrul celui mai amplu demers de acest gen din țară.

Mai multe detalii despre programul festivalului vor fi disponibile pe site-ul www.sisaf.ro și pe paginile de Facebook și Instagram SISAF.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu