17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Nu a fost înghesuială pe locurile pentru romi la liceele din județul Sibiu

Știri din Județ

Inspectoratul Școlar Sibiu a alocat 139 de locuri pentru romi, câte unul la fiecare specializare la fiecare liceu. Dar doar 40 de elevi romi au accesat aceste locuri, care sunt distribuite separat, în plus față de cele alocate pentru restul elevilor. Metodologia prevede că se poate intra cu orice medie, dacă este doar un candidat la specializarea respectivă. Anul acesta s-a intrat la licee de top din Sibiu și cu nota 3,15 pe aceste locuri.


Legislația din România prevede o formă de discriminare pozitivă pentru elevii romi. Este o metodă de a-i încuraja să meargă la școală. Din cei 40 de elevi romi înscriși la liceele din județ, mulți au avut note foarte slabe la evaluare națională. Dar, conform legii, au putut alege orice liceu, inclusiv cele de top.

„Pentru elevii rromi, ca și pentru cei cu CES, a fost alocat câte 1 loc pentru fiecare specializare, la fiecare liceu cu învățământ liceal și învățământ profesional, în total 139 locuri pentru elevii rromi și 139 locuri pentru cei cu CES, peste numărul maxim de locuri alocat (ex. clasă mate-info: 26 locuri + 1 loc rromi + 1 loc CES)” a declarat Constantin Dincă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Sibiu.

Astfel, cel mai bun elev rom din județ a luat media 8,98 și a ales să studieze la Colegiul Brukenthal din Sibiu, specializarea Științele Naturii în limba germană. Cel mai slab a avut nota 2,18 și s-a înscris la Liceul Tehnologic din Miercurea Sibiului.

Cât privește liceele de top din Sibiu, unde restul elevilor au intrat cu medii pe ste 9 sau chiar 9.50, au fost cazuri de elevi romi care au intrat cu 3,15. La Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu, specializarea Științele Naturii un elev a intrat cu 3,15.

La Colegiul Octavian Goga din Sibiu, specializarea filologie un elev a intrat cu 4,75 și un altul cu 5,57. SIBIU INDEPENDENT prezintă lista celor 40 de elevi romi din județ care au accesat locurile speciale pentru ei la liceele din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu