13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Raluca Turcan: Sibiul – capitala simbolică a saşilor din întreaga lume

Știri din Județ

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, consideră că Sibiul este, în aceste zile, „capitala simbolică a saşilor din întreaga lume”, pentru că oraşul găzduieşte întâlnirea internaţională a peste 10.000 de etnici germani stabiliţi în străinătate, care s-au întors acasă.

„Sibiul este, în aceste zile, capitala simbolică a saşilor din întreaga lume. Aici, la Sibiu, sub motto-ul ‘Pretutindeni acasă’, saşii transilvăneni plecaţi în străinatate îşi întăresc legăturile cu patria lor de origine, cu prietenii rămaşi în ţară şi aduc cu ei tânăra generaţie, pe pământul părinţilor şi bunicilor lor. Mi-a făcut plăcere să fiu parte din acest eveniment de anvergură, care se desfăşoară sub patronajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Aflată la cea de-a doua ediţie, ‘Întâlnirea Internaţională a Saşilor’ este prilej de sărbătoare pentru Sibiu şi pentru Transilvania”, a scris Raluca Turcan, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

Prezentă la evenimentele culturale prilejuite de întâlnirea internaţională a saşilor, Raluca Turcan a subliniat faptul că Ministerul Culturii sprijină conservarea şi restaurarea patrimoniului din Ardeal, inclusiv bisericile fortificate nemţeşti.

„Ca ministru al Culturii îmi doresc ca ceea ce saşii au construit aici, în Ardeal, să rămână peste timp. Reafirm, de aceea, sprijinul Ministerului Culturii pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural din Sibiu şi din Ardeal, inclusiv prin protejarea bisericilor aparţinând comunităţilor săseşti. Menţionez că Institutul Naţional al Patrimoniului a lansat, chiar luna trecută, un nou apel de proiecte finanţate prin Timbrul Monumentelor Istorice. Acţiunea tematică intitulată Edificii de Cult va permite şi restaurarea unor vechi lăcaşuri de cult ale saşilor transilvăneni, demers care comunică respectul statului român pentru trecutul şi viitorul nostru comun. De asemenea, tot în vederea protejării moştenirii săseşti, Ministerul Culturii a derulat câteva proiecte concrete în judeţul Sibiu, dintre care: biserica evanghelică din Dobârca; Sediul OAR Filiala Sibiu – Vâlcea din str. Mitropoliei nr. 17; Bastionul Soldisch sau Bastionul Mercenarilor. Un alt edificiu restaurat de Ministerul Culturii este Biserica Săsească din Alma Vii, care a câştigat în acest an unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu, premiul Europa Nostra”, a adăugat Raluca Turcan. 

Sursa: Agerpres

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri