Dacă publicul meu cititor a considerat că trebuie să fac o rubrică despre restaurantele din Sibiu, am zis să mă supun și să încep, deși nu cu tragere de inimă. Asta pentru că, spre deosebire de alții, nu pot să laud pe bani mâncarea unora, pot doar să scriu ce mi se pare bun și rău, ce se poate schimba în mai bine. Și așa a apărut rubrica aceasta: Cronica pofticiosului. Din start trebuie spus că este o rubrică de opinie. Așa că nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, dar experiența de 30 de ani prin restaurantele lumii, cred că îmi dă ceva credit opiniei.
Astăzi despre restaurantul cu specific coreean Basak de la Sibiu, str. Turnului 3. Acum nu căutați după adresă că este complicat. Cum intrați în zona pietonală a străzii, dinspre Piața Cibin, înainte să urcați scările, este pe dreapta, o ușă albă ferită, înainte de Restaurantul Pasaj. Are și patru mese de două persoane fiecare, afară. Iar înăuntru mai e loc de două mese.
Am stat afară, profitând de vremea bună. Am comandat la bar, după cum scrie pe mese în engleză. Acum am o problemă cu asta. O fi ei coreeni, dar limba română este musai pe înscrisuri de genul acesta. Poți pune și alte limbi. Culmea, la Basak, nici doamna care lua comanda nu știa română. Noroc cu engleza mea de baltă și cu a ei și mai de baltă. Apropo, doamna nu era coreeană, ci altă nație asiatică. Nu sunt rasist, dar la mâncarea cu specific național am pretenția să fie gătită de cineva din țara respectivă, altfel este cam o imitație ciudată. Poate în spate, bucătarul era coreean. Nu am văzut, deși doamna care lua comanda, încasa banii și gătea ceva pe plite. Pe siteul restaurantului scrie că este deținut de două surori din Coreea care și gătesc.
Bun. Trecem la mâncare, că de aceea am mers. Prețuri mari, porții mici, meniu scurt. Asta cu meniul cu puține opțiuni nu este rău. Pentru că românii cu restaurant s-au obișnuit să îți pună în față un meniu cât Biblia. Ceea ce ridică mari semne de întrebare cât de proaspătă poate fi mâncarea. Așa dacă ai puține feluri în meniu, poți să le faci pe loc sau doar în ziua aceea (deja am pretenții prea mari de la restaurantele din Sibiu!).
Am comandat Yangnyum Chicken, Honey Ganjang Chicken, Bab Cup Chicken cu orez și două porții de Kimchi plus cartofi prăjiți. Acum dacă vi s-a împleticit limba citind numele de mâncăruri să traduc mai pe românește. Am luat trei feluri de pui cu diferite condimente tradiționale coreene. Din start trebuie spus că toată mâncarea se servește în cutii de carton de unică folosință cu tacâmuri de lemn de unică folosință. Am ales un meniu care conținea pui, cartofi prăjiți și o Coca Cola (na că asta nu era coreeană!). Am luat și un șpriț (adică vin amestecat cu apă minerală, sic!) și două ape plate. Total 200 de lei. Eram patru persoane, nu eram așa de flâmând doar eu.
Când am primit porțiile prima impresie a fost bună ca aspect, mai puțin cutiile de carton și tacâmurile de unică folosință. Dar cantitatea era mică, dar corespundea cu meniul.
Gustul însă a lăsat de dorit. Dacă eram la prima experiență culinară coreană nici nu comentam, dar cum am mai gustărit de la coreeni prin alte țări, am grad de comparație. Ori la Sibiu mai este mult de lucru, mai ales la prețurile practicate. Înețeleg că se aduc condimente de import, dar sigur puiul și orezul sunt de la noi.
Problema a fost că deși avea un aspect ok puiul în cruste diferite, la gust era un pic grețos. Carnea efectiv era puțină, învelită în mixul aluat, condimente abundent de gras. De picant, nu era picant de loc. Iar orezul de la o porție de pui era cam veșted și nu al dente semn că era luat dintr-o cratiță gătită de ceva vreme.
Nu am înțeles mixul de meniu pui coreean cu cartofi prăjiți și coca-cola. Adică un amestec între fel de bază coreean și garnitură și băutură americane. Iar cartofii prăjiți arătau bine, tot puțini, dar extrem de sărați. O spune unul care mănâncă sărat!
Per total a fost o experiență, dar nu aș da un scor prea mare. Mai este mult de lucru de la servire, prezentare meniu (nu am scris de asta…), calitatea gătirii. Merită încercat odată, dar nu te atrage și a doua oară.
PS: Credeați că am uitat de Kimchi? Mă terorizează adolescenții de astăzi cu Kimchi acesta corean. O varză murată cu condimente și alte rădăcinoase fermentată în cantități mici și scumpă. Adică face tata o varză murată cu hrean, cimbru și alte condimente de îți pică buza de plăcere și o are în butoaie. Dar, așa este trendul pe TikTok și acum tineretul cumpără Kimchi coreean scump și în porție mică! Nu ar pune ei gura pe varza murată de tata că nu e în tendințe pe TikTok….
FOTO: Pozele îmi aparți și sunt făcute după ce s-a mâncat din porțiile comandate ca să nu credeți că au fost doar de decor.