14.1 C
Sibiu
miercuri, 18 septembrie, 2024

EDITORIAL: Ați furat de ați rupt ani de zile și acum noi plătim consecințele. Mesaj direct pentru băieții deștepți din Sibiu din energie

Știri din Județ

Hai să nu o mai generalizăm și să o dăm după gard: în județul Sibiu, ca în toată țara, la firmele pe vremuri de stat, acum autonome, Electrica Distribuție și Electrica Furnizare s-a furat ca în codru, direct și indirect. Și toate zecile de pene de curent ce se abat peste județ, nu doar peste municipiul Sibiu, sunt consecințe ale furtului generalizat și numirilor politice.


Acum, după acest editorial, o să sară șefii din companiile de electricitate ca arși de fund și să o spună că nu este adevărat. Ca niște fecioare ce se dau, când în realitate știm că era coadă la patul lor. Nu știu de ce dar mi se pare că suntem luați efectiv de proști. Asta pentru că și-au asigurat spatele în politică la nivel guvernamental, dar și în justiție. Cum altfel să prospere băieții deștepți din energie?

Dacă te uiți pe lista de investiții din ultimii 30 de ani de la Distribuție și de la Furnizare ai impresia că chiar s-a făcut ceva semnificativ. Adică banii s-au cheltuit și mulți chiar. Ar trebui să lumineze Sibiul ca Vegasul și să mai avem curent și pentru vreo 3 județe. În realitate nu este vorba de producția de curent, ci de rețeaua realizată și întreținută în bătaie de joc.

Să le amintesc băieților deștepți care au plătit firme și echipamente la preț de Germania pentru produse instalate făcute de fapt în… China? La o calitate îndoielnică. Știu de la mulți lucrători în domeniu, trimiși pe traseu des să repare rahaturile cumpărate de niște șefi mari care s-au îmbogățit. Că nu credeți că toate penele de curent din Sibiu sunt datorate unui Dorel care a lovit un fir? Astea sunt frecții pentru presă și public.

Majoritatea penelor de curent sunt datorate unei infrastructuri prost făcute și întreținute cu piese de calitate inferioară cumpărate la supra-preț. Acum că DNA s-a făcut că nu vede aceste achizții ani de zile, asta e problema lor. Oricum nici DNA nu este ce ar fi trebuit să fie. Dar chiar așa să iei de proști o nație întreagă? Să mărești iar prețul la energie când producem prea multă energie din panouri solare și alte surse alternative ce nu poate fi adesea preluată în rețea că nu este nevoie de ea? Pentru că nimeni nu a investit în elemente de stocare energie sau pentru că rețeaua nu face față unui flux prea mare de energie (în limitele standardului) pentru că este prost întreținută?

Sincer sunt sătul de bătaia de joc la care suntem supuși. Aș vrea să văd cum vin controalele peste ei pe bune și cum cad capete… nu la femeia de serviciu cum este metoda la noi. Statul are datoria să intervină în domeniul energetic, fiind un domeniu de siguranță națională. Sau chiar toți în Guvern sunt unși de băieții deștepți? Chiar nimeni nu mai poate impune legea în România? Chiar vrem să ajungem ca în țările bananiere?

La final, am un mesaj direct pentru șefii de la Furnizare și Distribuție de prin regionale care au făcut achiziții mari și ne lasă fără curent des. Când presa vă întreabă oficial, pe lege, despre o întrerupere de curent, mă aștept să răspundeți prompt, nu în 30 de zile. Asta din respect pentru cetățeni. Și mai comunicați și voi direct populației pe siteul vostru sau prin presă când sunt întreruperi de curent unde sunt și, mai ales, DE CE sunt. Aaaa, nu vreți să știe lumea că vă pică transformatoarele pe capete, alea din China, cu etichetă de Germania cumpărate la preț de 10 ori mai mare?

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sergiu Nistor ajunge ambasador în Letonia