12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

După 12 ani, Spitalul CF Sibiu înapoi la Statul Român. Prin expropriere

Știri din Județ

Aflat în proprietatea Statului Român, Spitalul CF Sibiu a fost pierdut în anul 2012 în urma unui proces și retrocedat unei persoane fizice. Acum, statul îl expropriază și plătește peste 6 milioane de lei pentru clădire. Managerul actual al spitalului, dr. Ștefania Șerban a anunțat că demersurile începute de ea acum doi ani, în sfârșit vor fi finalizate luna următoare. Apoi spitalul va fi transferat de la Ministerul Transporturilor la Primăria Sibiu, pentru a deveni Spital Municipal.

Doi ani de bătut drumurile Bucureștiului, avocați implicați, demersuri la mai multe ministere, hotărâri de guvern, ordine de miniștri, negocieri pe toate palierele și, acum, clădirea principală și terenul Spitalului CF Sibiu poate să revină unde îi este locul, în proprietatea statului. Dr. Ștefania Șerban a anunțat astăzi în conferință de presă că Guvernul a alocat și banii pentru expropriere și în o lună de zile, procedura va fi încheiată. „Am primit fila de buget aprobată ca urmare a Hotărârii de guvern din 21 august 2024 și astfel, clădirea spital împreună cu terenurile aferente vor reintra in proprietatea spitalului. Este o condiție obligatorie pentru accesarea de fonduri europene ca beneficiarul proiectului sa fie proprietar al imobilelor. ” a declarat dr. Ștrefania Șerban.

Un spital pe creștere cu multe investiții

Spitalul general CF Sibiu este pe primul loc pe creștere din județ din punct de vedere al adresabilității. Datorită numeroaselor investiții și dotări realizate în ultimii ani aici, majoritatea din fonduri europene, spitalul a atras pacienți nu doar din județ, ci din toată țara.

Odată finalizat și procesul de retrocedare se pot accesa și mai multe fonduri europene pentru continuarea modernizărilor. Din luna noiembrie a acestui an, va fi funcțional computerul tomograf și mamograful achiziționate prin PNRR.

dr. Ștefania Șerban: „În perioada mandatului meu de manager am reușit să creștem bugetul de venituri, constant și semnificativ, cu 54% in 2024 comparativ cu 2022, din care fonduri europene reprezintă aproape 45%. Din buget, mai mult de jumătate din venituri sunt bani alocați pentru investiții. Avem deja pregătit proiectul cu toate avizele necesare pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile in vederea construirii unui pavilion nou in care să funcționeze o camera de primiri urgențe cu camera de resuscitare, laboratorul de analize medicale , laboratorul de imagistica, secția spitalizare zi și farmacia spitalului. Vreau sa menționez că luna trecută am avut inspecția RENAR pentru noul ciclu de acreditare al laboratorului de analize medicale și am obținut acreditarea fara nicio observație sau neconformitati. Am realizat investiții din fonduri europene și în ceea ce privește aparatura medicala, echipamente necesare reducerii riscului de infecții nosocomiale , precum și digitalizării spitalului.”

Deputul PSD, Bogdan Trif, implicat în procesul de expropiere

Alături de managerul spitalului, la conferința de presă, astăzi, a stat și deputatul PSD, Bogdan Trif.

dr. Ștefania Șerban: „Dl deputat Bogdan Trif pentru că ne-a ajutat în procesul legislativ, în Parlamentul României , și de fiecare dată când i- am solicitat sprijinul pentru proiectul de modernizare a spitalului. În 2023, in parlament s-a adoptat modificarea legislativă care oferă posibilitatea unităților sanitare din subordinea Ministerului Transporturilor sa realizeze procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică în strategia națională de dezvoltare.

Amendamentul depus în parlament de dl deputat Bogdan Trif pentru modificarea și completarea legii privind exproprierea de utilitate publică, este foarte important pentru spital și pe această cale țin să-i mulțumesc încă o data. Împreună am fost la Ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, care a avut deschidere și susținere totală față de proiectul nostru. Cel mai important sprijin a venit din partea Premierului, domnul Marcel Ciolacu, care în ședința de guvern din 21 august 2024 a aprobat alocarea bugetară pentru expropriere.”

Bogdan Trif: „O felicit pe doamna manager Ștefania Șerban și pe întreaga echipă a Spitalului CFR, viitorul Spital Municipal, pentru toate reușitele pe care le-au avut. Mă bucur că am putut sa le dau și eu o mână de ajutor. Sănătatea nu are culoare politică, mai devreme sau mai târziu, toți ajungem sa avem nevoie de servicii spitalicești, iar acestea trebuie să fie de calitate, la cel mai înalt nivel. Când vrei să reușești, echipa trebuie să funcționeze perfect și să tragă toți în aceeași direcție. Le doresc succes in continuare!”

Mulțumiri tuturor celor implicați

Dr. Ștefania Șerban a ținut la finalul conferinței să mulțumească tuturor celor implicați:

„Având în vedere că Spitalul CFR va deveni în curând spital municipal, vreau să-i mulțumesc și Dnei Primar Astrid Fodor pentru deschidere și pentru faptul că își dorește și ne sprijină ca sibienii să aibă un spital municipal de top.
Mulțumesc colegilor din spital, precum și celor din Direcția medicală și din alte direcții aparținând Ministerului Transporturilor, pentru că au înțeles necesitatea dezvoltării spitalului și fiecare dintre ei și- a adus aportul pentru reușitele de până astăzi.
Boala nu alege și oricând putem deveni pacienți. Așa cum ne dorim noi sa fim tratați, așa să-i tratam pe toți.
Niciodată nu poți reuși de unul singur, ci doar în echipă!”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri