Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa Poveştilor” din Sibiu va fi reabilitată termic cu fonduri nerambursabile în valoare de aproape 10 milioane de lei prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027.
„Clădirea Grădiniţei cu Program Prelungit ‘Căsuţa Poveştilor’ va intra în lucrări de reabilitare termică cu sprijinul fondurilor alocate din Programul ‘Regiunea Centru’ 2021-2027, gestionat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru. Contractul de finanţare al proiectului cu o valoare totală de peste 11 milioane lei a fost semnat de doamna Astrid Cora Fodor, primar al Municipiului Sibiu, şi domnul Simion Creţu, Director General al ADR Centru”, se menţionează în comunicat.
Potrivit acestuia, proiectul „Reabilitare Grădiniţa cu program prelungit ‘Căsuţa Poveştilor’ în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice” se finanţează prin Axa Prioritară 3 „O regiune cu comunităţi prietenoase cu mediul”, Obiectivul specific 2.1. „Promovarea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Acţiunea 3.2. Eficienţă energetică în clădiri publice.
Proiectul are o valoare totală de peste 11,5 milioane de lei, din care circa 9,9 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată din Programul „Regiunea Centru” 2021-2027.
Activităţile prevăzute în proiect trebuie să se finalizeze până în septembrie 2026.
„Reprezentanţii Grădiniţei spun că ‘tot ceea ce ştim, credem şi gândim despre copii se reflectă în tot ceea ce facem pentru ei’. Acest proiect prin care se va reabilita clădirea Grădiniţei şi se vor implementa multiple sisteme ‘verzi’ contribuie la susţinerea acestei afirmaţii, beneficiarul urmărind să îmbunătăţească sănătatea beneficiarilor direcţi ai proiectului, peste 350 de copii şi cadre didactice, prin calitatea mediului înconjurător”, a afirmat Simion Creţu, citat în comunicat.
Directorul general al ADR Centru a adăugat că acesta este cel de-al şaselea contract semnat de către Primăria Sibiu pe această prioritate.
„Grădiniţa are 10 săli de grupă dotate cu mobilier modern, două grupe cu predare în limba germană, o curte mare cu spaţiu verde şi aparate de joacă, groapă cu nisip, bucătărie proprie. Pe parcursul celor 25 de luni de implementare ale proiectului, bugetul alocat şi investiţiile prevăzute vor susţine atingerea următoarelor obiective: scăderea consumului de energie primară cu peste 60% a imobilului Grădiniţei, reducerea emisiilor de CO2 cu peste 70%, dar şi creşterea gradului de conştientizare al copiilor privind protecţia mediului şi schimbările climatice”, se precizează în comunicat.
Prin implementarea proiectului se va asigura astfel eficientizarea energetică a clădirii Grădiniţei „Căsuţa Poveştilor”, scăderea consumurilor de energie termică, electrică şi de apă prin instalarea de sisteme alternative de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor de carbon şi adaptarea spaţiului pentru crearea unor condiţii de confort şi sănătate pentru desfăşurarea activităţilor didactice.
Sursa: Agerpres.ro