14.6 C
Sibiu
luni, 16 septembrie, 2024

Măsurile adoptate de PNL Sibiu pentru educație. Raluca Turcan: „Fără angajamentul PNL pentru susținerea reformelor din educație, toate aceste lucruri bune nu cred că s-ar fi întâmplat!” C.P)

Știri din Județ

Ministrul liberal al Culturii, Raluca Turcan, a enumerat, în cadrul conferinței de presă, mai multe măsuri adoptate la propunerea ministrului liberal al educației și cu susținerea ministrului liberal al finanțelor:
Enumăr succint câteva măsuri așteptate:

A fost suplimentat numărul de posturi din educație cu 7.800. La Sibiu vom avea 340 de noi posturi didactice, auxiliare și administrative.  Justificarea majorării numărului de posturi didactice și auxiliare are la bază necesitatea creșterii calității actului de învățământ și acoperirea cu personal a investițiilor noi date în folosință sau care urmează să fie date în folosință. De exemplu:

Creștem numărul de îngrijitoare în creșe, pentru că, prin PNRR, 63 de creșe noi vor fi date în folosință în acest an școlar, precum și 98 de servicii complementare de educație timpurie.

Creștem numărul de profesori de sprijin pentru copiii cu (CES) Cerințe Educaționale Speciale.

Creștem numărul de informaticieni care să sprijine activitatea celor 1.435 laboratoare inteligente finanțate în cadrul PNRR.

Înființăm clase noi pentru familiile cu copii, care se întorc în țară.

Majorăm numărul de clase pentru învățământul tehnologic dual și învățământul postliceal, dar și pentru a reduce substanțial aglomerația din unele clase.

Creștem numărul logopezilor și al profesorilor pentru „Școala din spital” și „Școala la domiciliu”.

O mare satisfacție personală o reprezintă extinderea programului “Masă la școală”. Știți că acest program a debutat la inițiativa și la insistențele mele ca deputat PNL de Sibiu. În acest an școlar, o școală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului școlar! Am majorat succesiv numărul școlilor de la 350, în anul 2022, la peste 2.200 de școli, în prezent. Astfel, aproximativ 650.000 de copii primesc o masă la școală. Vom continua, până când toate școlile vor oferi o masă în timpul programului școlar!

Așadar, investițiile pe care PNL le susține în infrastructura fizică a sistemului de educație sunt completate cu investiții în resursa umană din educație, în personalul didactic, auxiliar și administrativ.

Aș vrea să subliniez și faptul că, prin eforturile PNL, salarizarea în sistemul de educație a cunoscut o ameliorare semnificativă și rapidă. În numai 1 an, salariile din sistem au fost majorate, în medie, cu peste 50%, fiind cea mai mare majorare din ultimele decenii.

La nivelul județului Sibiu, numărul de posturi în educație a fost suplimentat cu 340, dintre care: 256 posturi didactice de predare și 84 posturi auxiliare și administrative.

Resursa umană suplimentară pe care o aducem în educația sibiană completează investițiile în infrastructura școlară din județul nostru. Mă refer la cele peste 160 milioane de lei investiți în ultimii ani în unitățile de învățământ ( de ex. modernizarea Școlii Gimnaziale Avrig, reabilitarea Școlii Gimnaziale și a Centrului Multifuncțional Păuca, modernizarea școlii din Tilișca, modernizarea școlii din Sibiel, Săliște, reabilitarea infrastructurii școlare și a căminului cultural în Copșa Mică, reabilitarea școlilor gimnaziale din Rășinari, Râu Sadului, Agnita, Apoldu de jos, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Șeica Mare, Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna și multe altele.)

NU trebuie să uităm că, fără angajamentul PNL pentru susținerea reformelor din educație, toate aceste lucruri bune nu cred că s-ar fi întâmplat, pentru că noi, liberalii, nu vedem educația ca pe o cheltuială bugetară, ci ca pe cea mai bună investiție publică pe care o putem face pentru viitor!

De aceea, cred că este important să vedem că sub o guvernare din care PNL face parte, cu miniștrii liberali ai educației și finanțelor, am avut o creștere cu 20 miliarde lei a bugetului educației în anul 2024, am adus investiții în școli de peste 3,5 miliarde euro, prin PNRR și vom continua pe acest drum.

Este esențial ca PNL să fie factor de echilibru în guvernarea din România pentru că noi acționăm pentru viitor!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cutremur azi în România, cu magnitudinea de 5.5

Program și bilete la Sibiu Opera Festival

FC Hermannstadt caută victoria la Arad

Judoka sibieni au luat medalii naționale