12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Povestea fotografului care surprinde „diafragma” ochiului uman. Folosește o lentilă prototip!

Știri din Județ

Jurnaliștii Sibiu Independent au stat de vorbă cu renumitul fotograf Alexandru Radu Popescu, cel care a dezvoltat o tehnică unică de ilustrare a irisul uman. Și nu oricum, ci la scară macroscopică.

Nu a durat mult până când fotografiile sale extrem de detaliate să facă furori, atât în țară cât și în străinătate. Ce nu știu mulți este faptul că înainte să devină un fotograf cunoscut, Alexandru a lucrat în construcții. A emigrat în Anglia iar din aproape în aproape, pasionat de fotografie, a reușit să prindă contracte cu artiștii români ce concertau în Diasporă. A fotografiat în cadrul London Fashion Week, dar și la concertele Carla’s Dream, Andra sau Paraziții. Din concert în concert sau din alte evenimente mondene, Alexandru și-a dat seama că ar fi timpul să facă ceea ce îi place și-l împlinește. Mai multe informații despre proiectele fotografului le puteți găsi pe Instagram și Facebook.

„Eu sunt originar din Făgăraș, iar la vârsta de 8 ani, părinții mei au emigrat în Italia. Astfel eu am rămas acasă cu bunicii. Și când au venit într-o vizită mi-au adus un aparat foto Olympus. Și de atunci am început să developez filme. Pe vremea aceea, nu exista digitalul, trebuia să mă duc cu colinda, cu plugușorul sau să cer bani pe la neamuri ca să pot să-mi permit să developez aceste filme.” ne-a mărturisit Alexandru

Început în anul 2020, proiectul a fost o adevărată provocare tehnică pentru Alexandru. Motivul?! Lentilele de pe piața foto nu erau atât de performante.

Student la Facultatea de Artă din Londra, tema examenului de licență a fost despre identitatea națională. Iar pentru Alexandru, acest lucru este ilustrat cel mai bine prin ochi. Și s-a hotărât să fotografieze irisul uman. După multe încercări nereușite, epuizând toate tipurile de lentile foto, acesta a pus pe hârtie întreaga viziune a proiectului și a cerut ajutor tehnic. Surprinși de ambiția lui Alexandru, profesorii facultății nu au stat pe gânduri și au găsit o fabrică de lentile în Japonia. Pentru că nici ei nu aveau nici o lentilă care să fie conform specificaților, nu avut încotro decât să realizeze o lentilă prototip, fără nume și fără specificații. Cum spune și Alexandru, un supermacro. Și astfel, a început munca asiduă pentru realizarea celei mai clare fotografii a unui iris uman. Sute de încercări și calibrări ale aparatului foto ca în cele din urmă Alexandru să reușească suprindă la perfecție „diafragma” ochiului uman.

După 4 ani de zile, Alexandru și-a luat licența în fotografia de artă

Proaspăt ieșit din facultate, cu multă energie și entuziasm, tânărul fotograf și-a căutat prietenii și cunoștințele din România. Le-a prezentat proiectul la care lucrase mai bine de 8 luni și a rămas „mut de uimire”când tuturor le-a plăcut ideea, l-au felicitat și chiar au comandat câte un tablou. Referitor la produsul final, Alexandru ne-a spus că acest proiect are o clientelă puțin mai selectă, datorită calității, dar și a prețului. Fiecare lucrare de artă durează până la 45 de zile și presupune fotografierea propriu-zisă, editarea fotografiei, printarea ei pe o sticlă securizată, livrarea, dar și montajul. De ce pe sticlă?! Unu, pentru că românul la origini este din neam de sticlar iar doi, și-a dorit să scoată un produs cu aceeași luciditate ca a ochiului, ca atunci când te uiți la tablou, să te vezi și tu în reflexie. Și ca să fie treaba-treabă, orice produs comandat vine cu certificat de „operă de artă” și multiple sigilii.

Expoziții la Londra și București, dar așteaptă oferte și de la galeriile de artă din Sibiu

Alexandru Radu Popescu a realizat mai multe expoziții în țară și în străinătate. Cea mai emoționantă a fost însă cea de la Jocurile Paralimpice de la Paris. Acolo, persoanele cu dizabilități grave își depășesc condiția printr-o ambiție ieșită din comun. Sunt concurenți fără mâini, picioare sau care au probleme grave de vedere. Și totuși, lumina sufletului lor l-au sensibilizat pe Alexandru. Astfel, cinci atleți britanici și cinci români au fost selecționați să facă parte din proiectul fotografului Alexandru. Tablourile urmează să fie expuse într-o galerie de artă.

Alexandru ne-a mai subliniat și faptul că, pentru publicul larg, arta ar trebui să fie gratuită, să fie văzută de cât mai multă lume. A și avut o discuție cu primarul din Tălmaciu, Ioan Oancea, și încearcă pe viitor să aducă arta sa și în județul Sibiu. Așteaptă însă oferte! Cine știe, poate următoarea expoziție o să fie la Muzeul Brukenthal!

„Mă bucură faptul că românul încă consumă arta, chiar dacă nu este tot timpul la un preț accesibil. În cazul meu, am avut clienți care m-au șocat. Mi-au spus că ei nu își permit acum tabloul, dar vor economisi pentru a avea această poză unică. Nu am crezut, însă m-au contactat și au achiziționat această lucrare unică, pentru că am fotografiat peste 450 de irisuri și nu este niciunul la fel.” a mai adăugat Alexandru

Sfaturi pentru viitorii fotografi!

Rugat să transmită câteva sfaturi viitorilor fotografi, Alexandru ne-a spus că cel mai important lucru este ca aceștia să nu pună banii înaintea artei. Pentru că dacă ești bun, banii nu vor întârzia să apară. Pentru că la început, și Alexandru a întâmpinat o multitudine de probleme financiare și totuși, a reușit să păstreze arta la cea mai înaltă calitate. Un ultim sfat, celebrul fotograf îi îndeamnă pe artiști să nu se limiteze, să creadă în ei iar rezultatele bune vor veni!

„Eu până acum doi ani jumătate eram constructor și făceam și artă. Când goleam cardurile de credit, mă întorceam în construcții, mai zugrăveam sau mai făceam o recondiționare de apartament. Câștigam ceva bani și mă reîntorceam la artă, pentru că acesta este visul meu. Așa că nu puneți presiune pe monetizarea rapidă, găsiți-vă eventual un al doilea job, part time, care să vă aducă un surplus de bani, reușind astfel să păstrați arta în forma ei pură.” a mai transmis Alexandru.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri