13.1 C
Sibiu
miercuri, 18 septembrie, 2024

OPINIE: Cazul Colegiului Goga din Sibiu: minciuni sau semi-adevăruri?

Știri din Județ

De la debutul anului școlar, Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu se află într-o situație tensionată. Conducerea a decis să înceapă școala online. Părinții vor să fie finalizate mai repede lucrările, pentru ca elevii să meargă fizic la ore. Primăria Sibiu, contractantul proiectului de eficientizare energetică spune că presa și conducerea școlii mint. Dar replica Primăriei, publicată de SIBIU INDEPENDENT conține o mulțime de informații semi-adevărate. Sau eludări ale unor informații ori reinterpretări lexicale. Conform DEX-ului, o spun în calitate de filolog, toate sunt definite ca minciuni.

În opinia mea, ceea ce se întâmplă acum în spațiul public referitor la lucrările de renovare de la Colegiul Goga din Sibiu țin de o politică a minciunii perfid susținută din interiorul Primăriei Sibiu. Am arătat de-a lungul anilor acest stil de a re-interpreta un adevăr prin informații trunchiate.

Aș putea face o analiză punct cu punct al replicii date de Primăria Sibiu la un articol și un video publicat de SIBIU INDEPENDENT. Mă voi rezuma doar la câteva aspecte, flagrante.

Părinții au ridicat mingea la fileu

Scandalul a debutat în presa locală datorită părinților. Aceștia nu erau de acord ca elevii să facă ore online. Primăria Sibiu a dat rapid vina pe directorii Colegiului. Consiliul de Administrație cică nu a luat decizia, deși era în apanajul lor. Imediat după debutul scandalului media, directoarea școlii a intrat în concediu medical. Iar directoarea adjunctă, intervievată de colegul meu pentru un articol cu video publicat în SIBIU INDEPENDENT a făcut anumite afirmații despre situație. Mai mult, colegul meu a intrat în școală și a filmat situația de facto.

Primăria Sibiu s-a ofuscat

Se pare că orice articol critic la adresa Primăriei Sibiu este văzut ca o amenințare. Și replica apare rapid. Nu la fel se și răspunde la solicitările de presă legale.

Minciuna 1

Duminică, 8 septembrie s-au încheiat lucrările de modernizare, inclusiv mobilarea și dotarea cu table inteligente a corpului de clădire al Colegiului situat pe str. A. Șaguna.” spune Primăria Sibiu. Mai și plusează că s-a făcut proces verbal de predare. Apoi adaugă „subliniem că în acest corp de clădire finalizat sunt îndeplinite condițiile de siguranță pentru desfășurarea orelor„.

Primăria Sibiu reinterpretează realitatea și transformă minciuna în adevăr, prin eludarea unor informații. Cum sunt asigurate condiții de sigurnață în acel corp, când astăzi SIBIU INDEPENDENT a fotografiat muncitorii care lucrează pe acoperiș? Apropo, ITM mai trece pe teren prin șantiere să vadă cum se lucrează fără echipament de protecție?

Cum a putut Primăria Sibiu să facă un proces verbal de predare când lucrarea este programată la finalizare în 4 ianuarie 2025? Și recepția câteva luni după aceea? Ce constructor predă o lucrare în folosință, ca după 6 luni să îi vină recepția și să spună că există defecțiuni care poate au fost cauzate de elevii care folosesc clădirea?

Cum poți spune că lucrările de modernizare s-au încheiat la corpul respectiv când încă se lucrează la acoperiș și sunt schele peste tot pe laterala respectivului corp de clădire? Dacă s-au finalizat pe interior, nu înseamnă că este gata.

Și mai avem o întrebare: cum este asigurată siguranța elevilor care trec prin șantier să ajungă la respectivul corp de clădire?

Minciuna 2

„Grupurile sanitare nu fac obiectul contractului de lucrări gestionat de Primăria Sibiu, ci sunt lucrări separate, gestionate de managementul unității de învățământ, printr-un alt contract;” spune Primăria Sibiu.

Dar uită Primăria să precizeze că tot Primăria a contractat și lucrările respective, pe alt proiect. Legea spune că Primăria este administratorul clădirilor școlilor. Investițiile și reparațiile/modernizările se fac de către Primărie. Evident că directorii școlilor le urmăresc, dar nu ei alocă banii pentru asta. Și cum este corpul respectiv de clădire gata pentru elevi, dacă băile nu sunt gata? Le doresc angajaților din Primăria Sibiu să lucreze și ei cu toate băile din sediul lor frumos închise, fără acces la ele. Să vedem, pot?

Minciuna 3

„Referitor la sala de festivități care apare în imagini, aceasta se va preda unității de învățământ în termen de 2 săptămâni de la semnare procesului verbal, așa cum s-a agreat cu managementul Colegiului, în spațiu impunându-se lucrări mai ample pentru eliminarea concentrației de radon. Precizăm că aceasta nu este un spațiu esențial și curent pentru desfășurarea activității educative;” scrie Primăria Sibiu.

Nu mai înțeleg nimic. Sala de festivități nu e tot în corpul cu pricina? Acela de spunea Primăria la Minciuna 1 că este gata tot și predat școlii. Adică nu are nici băi, nici sală de festivități?

Și cum nu este esențială? Păi dacă școala are restul clării în șantier, poate folosi acea sală, ca sală de clasă provizorie. Dacă ar fi gata.

Cum a apărut RADON-ul în ecuație?

La punctul acesta apare o informație ciudată. Concentrația de RADON din sala de festivități este o informație pe care eu nu am mai citit-o până acum. Radonul este un gaz natural radioactiv. Este legat de depozite de uraniu din pământ. Informația dată de Primăria Sibiu este îngrijorătoare. RADON-ul dă cancer la plămâni. Cum a fost descoperit DOAR în sala de festivități a Colegiului Goga? De unde provine? Este ușor să arunci așa o informație fără să vii cu lămuriri. Eu, unul, ca părinte aș fi îngrijorat. Mai ales când am văzut ce meseriași lucrează pe respectivul șantier…

Minciuna 4

„Cu privire la depozitarea materialelor de construcții, constructorul a stabilit de comun acord cu direcțiunea unității de învățământ ca acestea să fie depozitate în corpul administrativ, acolo unde nu incomodează cursurile sau circulația elevilor.” scrie Primăria Sibiu.

Corect, nu incomodează elevii. Dar profesorii? Angajații administrativi ai școlii? Sau școala funcționează numai cu elevi? Atunci și Primăria poate funcția numai cu angajații de jos, fără șefi și primar.

Minciuna 5

„Cabinetul medical la care face referire dna director adjunct Monica Cercel se va finaliza în aproximativ 2 săptămâni și va fi predat unității de învățământ, acesta neafectând desfășurarea propriu-zisă a orelor.” scrie Primăria Sibiu.

Adică o școală în viziunea Primăriei Sibiu se poate lipsi de un cabinet medical. Ce contează că este cea mai mare școală din județul Sibiu după numărul de elevi…

În concluzie

Odiseea Goga nu se termină aici. Dar îmi este clar faptul că încă un proiect al Primăriei Sibiu din bani publici este prost gestionat. Doar în România un astfel de proiect se întinde pe 10 luni de zile. În restul țărilor europene durează 2 luni. Doar la noi muncitorii pe șantier nu țin cont de nicio măsură de securitate a muncii și nimeni nu îi verifică. Doar la noi, o primărie dă banul public cu larghețe la o firmă, apoi nu monitorizează constant și sever lucrarea contractată. Doar la noi, o primărie se oftică de ceasul morții când oamenii se răscoală și își cer drepturile, cum sunt părinții.

Cazul Goga nu este singular. Și alte școli din Sibiu sunt în renovări. Altele au primit corpuri de clădire noi sau etaje noi, dar apoi s-a dovedit că respectivele construcții au fost prost gândite. A se vedea Școala Caragiale, Școala Regina Maria etc. Scopul acestor modernizări a fost de a avea doar învățământ de dimineață. Minunea a ținut niciun an. Lipsa de viziune pe termen lung, acțiunile pompieristice, proiectele aprobate fără o consultare publică prealabilă reală, lipsa implicării specialiștilor serioși, nu a celor de casă…. toate duc la proiecte prost gândite, implementate și finalizate. Și care perturbă serios sistemul educațional din Sibiu.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Bună ziua! În calitate de elev al colegiului, doresc doar să confirm faptul că în sala de festivități (“sala 30” pentru elevi) există o anume concentrație de radon. Nouă ne-a fost menționată doar odată, iar, dacă țin minte adevărul, aceasta se datorează unui aparat care era montat pe perete. Nu mai rețin de ce acest aparat era în sală sau care îi era rostul.
    Desigur, muncitorii au avut o vară întreagă să rezolve această problemă. Eu nu am vrut decât să confirm că aceasta nu este o minciună. O zi plăcută!

  2. N-am citit tot, ca n-am jnteles ideea. Daar: Lucratile si Predarea pe “bucati” se face ptr ca oamenii sa-si ia banii si sa elibereze din banii blocati in garantii. Sunt contracte si contracte.
    Daca a fost scris contractul cu anunite termene, asta e…
    Doar termenii contractului conteaza, restul sunt povesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sergiu Nistor ajunge ambasador în Letonia