3.1 C
Sibiu
miercuri, 02 octombrie, 2024

EDITORIAL: Când sancționăm proprietarii construcțiilor mizerabile ale Sibiului?

Știri din Județ

Dacă faci un pas afară din Piața Mare dai de o sumedenie de clădiri în ruină. Niște mizerii. Am înțeles că unele sunt case vechi prin Orașul de Jos, dar hai să fim serioși, sunt niște mizerii ce trebuie demolate sau reabilitate urgent. Sunt și un risc pentru oameni. De parcă sașii și maghiarii când stăpâneau orașul sute de ani nu mai demolau sau reconstruiau nimic. Și mai plusez cu fabricile de la limita centrului istoric: fosta Independența, fosta Libertatea și Victoria – toate focare de infecție.

În ce privește fabricile, care de 35 de ani ne ustură ochii de la urâțenia lor de ruină, sunt în proprietate privată. Acum ceva ani primarul Astrid Fodor a propus și consilierii au votat la foc automat să se amendeze grădinile sibienilor neîntreținute prim mărirea impozitului foarte mult. Ok, dar cu ruinele de fabrici ce facem? Câte amenzi a aplicat în ultimii 20 de ani Primăria Sibiu proprietarilor celor 3 fabrici enunțate mai sus? Nimic? De ce?

Bine că Primăria prin serviciul Urbanism și apoi Consiliul Local au aprobat tot felul de Planuri Urbanistice Zonale pe fostele/actualele ruine de fabrici. La Independența chestiunea este mai groasă. Comuniștii au închis strada Ocnei și post-comuniștii, adică foștii directori Independența care au pus mâna pe toată fabrica numai ei știu cum, au luat și strada. Se judecă de ani buni Primăria Sibiu cu ei pentru strada respectivă. Să mai scriu că arhitectul care le-a desenat un mega plan cu blocuri mari pe fosta Independența e „independentul” Alexandru Găvozdea, candidat ieșit pe locul 2 la Primărie în iunie? Nu mai intru în alte detalii pentru că subiectul Independența este unul de o carte în mai multe volume la DIICOT. Sau ar trebui să fie, dacă am fi într-o țară fără corupți.

Publicitate

Revenind la ruinele din zona Orașului de Jos și limitele Centrului Istoric. Sunt curios câte amenzi a dat Primăria Sibiu celor de la Medlife (fost Polisano) pentru vila lăsată în ruină pe strada Constituției. Acolo era o grădiniță. Acum e o ruină. Sau pe hotelul ridicat și nefinalizat de Vonica în Piața Gării pe toată suprafața de teren. Atunci Iohannis nu mai cerea CUT/POT și locuri de parcare. La unii… de fapt nici Fodor nu a cerut blocului lui Keul de pe Calea Dumbrăvii. Că de… e prieten cu Iohannis. Să mai amintesc și cum Polisano a construit Spital Privat în curtea Spitalului Județean?! Pe terenul public? Cu regim de înălțime peste normele stabilite în PUG-ul vremii? Na, că mă năpădesc amintirile…

Să ne uităm și la ruinele caselor lăsate ani de zile de izbeliște intenționat de Domnariu pe Magheru colț cu Constituției sau cele ale patronului Ana Hotels pe Șaguna peste drum de Prefectură. Și exemplele pot continua. Dar dacă merge un amărât să ia certificat de urbanism să facă un geam îl rup în Primăria Sibiu. Pe toți ceilalți enunțați mai sus și alții ca ei nu îi vede nimeni. Și nu îi amendează nimeni pentru ruinele generate automat.

Mai este pe Tribunei cazul imobilului fostului Ada Kaleh pe care moștenitorul de drept acuză că un grup de tip mafiot cu italieni în el a pus mâna pe clădire prin șmecherie. Apoi au lăsat-o în ruină și acum fac hotel. Pentru că asta este tehnica la Sibiu. Pe tot acest traseu al clădirii, deși organele de cercetare au fost sesizate, nimeni nu a mișcat un deget. Pentru că pe clădire a pus mâna un bogătan. Și fie el și italian, german, austriac, român aceștia sunt tratați special de Primăria Sibiu. Cam cum erau tratați nobilii versus prostime în Sibiul medieval. Nimic nu s-a schimbat. Prostimea votează, nobilii marchează!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Accident grav pe autostrada A1, lângă Săliște

Alexandra Hudea a câștigat Maratonul Timișoarei

Vanessa Giangu, învingătoare la Târgu Mureș

Evenimentele lunii octombrie în municipiul Mediaș