5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

EDITORIAL: Mândru că sunt sibian! Cu atât am rămas

Știri din Județ

Publicitate

Chestia cu mândria națională sau locală nu mai este de bun augur zilele astea. A fi mândru că aparții unui loc, nu înseamnă că urăști persoane din alte locuri. Deși unii așa cred sau așa se comportă. La Sibiu, am rămas doar cu mândria de a aparține locului… unii. În rest se cam alege praful de tradițiile și obiceiurile locale. Dar am realizat că nu numai la noi este așa.

Am observat de-a lungul anilor prin drumurile mele prin țară că sibienii erau, în general, bine văzuți. Am avut și o creștere masivă de imagine națională după 2005, dar acum situația intră în declin la acest capitol. De câte ori să tot vadă turistul același Târg de Crăciun? Sau aceleași evenimente și muzee? La Sibiu, turiștii vin maxim o zi. Nu prea ai ce face mai mult de două zile, cred eu, asta dacă nu îți faci baza aici și pleci prin județ sau împrejurimi. Și statisticile o arată că majoritatea turiștilor străini stau o noapte la Sibiu. Asta dacă nu petrec câteva ore doar în oraș.

Despre sibieni și Sibiu am auzit multe cuvinte de laudă. Mulți s-au mutat aici, în al doilea val de imigrare după cel din anii 60-70. Unii au îmbrățișat tradițiile și mândria locală. Puțini, însă. Majoritatea au adus cu ei propria cultură și mentalitate. Lucru firesc, la fel fac și românii când pleacă în alte țări.

Publicitate

Dar, treptat, Sibiul a devenit non-sibian. Mereu a fost un oraș cosmopolit mi se tot spune pe la evenimente și conferințe. Aiurea! Până la 1900 erau doar sași și maghiari aici. Românii, țiganii și evreii erau pe afară, prin sate. În oraș, doar când avea treabă. Apoi treptat populația s-a schimbat și de atunci se tot schimbă. Au venit primii românii din Mărginime și evreii de la limita orașului. Apoi români din alte județe vecine și tot așa. Astăzi trăim o a doua mare migrație spre Sibiu din județele Olteniei, București, dar și alte județe din Transilvania și Moldova.

Doar că polul acesta care a devenit Sibiul și atracția de oameni care se mută aici nu mai face față. Infrastructura este depășită total în oraș. Străzi, parcări, autobuze, școli, spitale sunt neadaptate la creșterea uriașă de populație. Deși în statisticile oficiale de la Recensământ ni se spune că în Sibiu acum trăiesc mai puțini oameni ca acum 20 de ani. Aiurea! Nu au acte de Sibiu. Plus toți cei mutați în jurul Sibiului. De altfel, nici Evidența Populației nu mai are de mult habar câți oameni sunt în Sibiu și împrejurimi, doar câte buletine a emis. Ceea ce nu e concludent.

Mai țineți minte polițistul de zonă (numit apoi de proximitate) care pe vremuri venea periodic să verifice în cartea de imobil la blocuri câți oameni locuiesc în fiecare aparament? Sau venea la case să întrebe cine mai stă acolo? Nu se mai practică. Știu zeci de cazuri în Sibiu de chiriași care nu au acte pe noul domiciliu, ci în localitatea unde s-au născut. Nici măcar flotant.

Avem acum și un val de muncitori asiatici. Val care abia a început și va crește în următorii ani. Mi-e milă de unii dintre ei în ce condiții am văzut că sunt cazați: 10 în cameră sau în containere de metal prin curți de firme ori prin foste cămine culturale acum în ruină. Așa ne tratăm imigranții muncitori și apoi avem așteptări de comportament civilizat de la ei.

Acum, abia, Sibiul devine cosmopolit. Și va trebui să ne adaptăm la această nouă realitate. Dacă, acum 5 ani, unii comentau prin supermarket când angajații de acolo o dădeau pe oltenește între ei, acum să-i văd ce mai zis când angajații o dau pe srilankeză sau nepaleză…

De curând am fost prin Germania, după o pauză de mulți ani. Am înțeles imediat că situația de la Sibiu cu mândria și cosmopoliticul e aceeași. Dar mult mai avansată. În orice oraș din Germania vezi viitorul Sibiului. Pe străzi, germanii sadea sunt ușoare urme în marea populației provenită de pe toate continentele. La fel este și la Londra și în alte orașe.

Așa că nu mai trebuie să mă mir că toate partidele la alegeri pun oameni de prin alte județe, după cât cotizează la partid și alte interese. Mândria locală nu există acolo, ci doar potențialul de voturi dat de Sibiu. Deși cred că, încă, Sibiul nu este la stadiul în care votează bucureșteni să îi reprezinte. Dar, poate, mă înșel și suntem destul de mult cosmpoliți și nu mai contează.

În mod normal, un om mutat la Sibiu, devine sibian. Indiferent de locul nașterii și unde a trăit înainte. Ar trebui să îmbrățișeze cultura locală, obiceiurile, mentalitățile și mândria de a fi sibian. Asta nu se prea întâmplă.

Personal, când văd politicieni mutați de 5 ani la Sibiu sau teleportați aici strict doar în campanie că vor să reprezinte interesele sibienilor, le dau „pas” rapid. Dacă au locuit mai mulți ani la Sibiu și au făcut ceva pentru oraș, atunci au devenit sibieni și mă pot reprezenta. Dar să vii cu mentalitate din altă parte și să îmi dai lecții cum să fiu sibian, mi se pare de prost gust. Și nu am o problemă cu cei care își păstrează și la Sibiu propria cultură. Dar nu accept lecții de viață date cu superioritatea locuirii anterioare într-un oraș care știu că este o mizerie la propriu și la figurat. Dacă v-a plăcut acolo, de ce nu ați rămas acolo?

Așa că am rămas cu mândria de sibian și cam atât. Chit că mă critică unii noi-veniți, dar nici eu nu mă abțin să le spun direct în față adevărul. Respectă-mă, dacă vrei să te respect!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri