Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de ieri, publicate pentru județul Sibiu de ziarul nostru în această dimineață, arată ca și la nivel național: fărâmițare. Unii s-au hazardat deja să împartă mandatele, deși acest lucru nu este posibil decât pentru cele întregi, așa cum am scris de dimineață. Restul sunt loterie, dar există șanse să avem parlamentari de la partide noi, pe care nu i-a văzut nimeni în campania electorală. Cum au fost votați?
Așa cum scriam înainte de votul de duminică, din păcate, votul universal dă posibilitatea oricui să voteze. Și au mers la vot o sumedenie de oameni care au pus ștampila pe un partid, doar că le place de liderul de la București al partidului. Deși alegerile parlamentare sunt despre deputații și senatorii județului.
Câți din mulții votanți AUR, SOS, POT au auzit de candidații de pe primul loc la Senat și Camera Deputaților de la aceste partide. Dacă la AUR, am scris și noi la lansarea candidaturilor pentru că noutatea era dată că ambii candidați de la Senat și Deputați din județul Sibiu erau plasați aici din București și Alba, despre SOS și POT, nici măcar noi jurnaliștii nu știm nimic. Pentru că nimeni nu i-a văzut. Au mai aruncat ei ceva pe unele canale social media, dar atât. Ce întâlniri cu alegătorii, ce dezbateri, ce program electoral pentru județul Sibiu.
Duminică seara am trecut pe la sediile marilor partide din județ pentru declarații la cald. USR, AUR și PSD ne-au primit și au spus fiecare ce au crezut. Toți reticenți, de frică să nu vadă o răsturnare ca la prezidențiale între exit poll și rezultatele finale. Dar la PNL era o mare tăcere. Se simțea o apăsare. Nu au vrut să facă declarații de presă. Deși, cred, erau firești pentru transparență. Au trimis astăzi un comunicat în care se declară câștigători în județ.
Așa este, PNL a câștigat, dar la o diferență infimă față de AUR și nu prea mare față de USR și PSD. Pe plan istoric, PNL Sibiu a luat cel mai mic scor din 2000 încoace. Era când județul se colora în galben în seara alegerilor s-a dus. Acum era plin de portocaliul AUR și ceva albastru USR, în zona metropolitană Sibiu. Noroc cu Mediașul, Agnita și ceva comune încă fidele PNL, dar și acolo AUR suflă în ceafă la voturi. Iar majoritatea orașelor conduse de PNL au votat AUR, așa cum au votat la prezidențiale Georgescu, nu Ciucă. Asta ar fi un semn, nu? Pentru că în iunie oamenii aceia au votat PNL la primar și majoritar consiliul local, deci au votat oameni. Acum au votat partide, idei de la București și nu oameni. Iar votul lor a mers la AUR, SOS, POT etc.
Dacă la alegerile din 2020, 2016 etc votul de la locale din județ se reflecta în mare măsură în cel de la parlamentare, acum a fost o Revoluție. Rezultă că mulți cetățeni nu au fost de acord cu politica PNL la nivel de București. Degeaba în județ liberalii au făcut treabă, dacă de la București treaba s-a împuțit.
După alegerile locale, la Primăria Sibiu, spuneam că cel mai mare perdant este Adrian Bibu, candidatul PNL Sibiu. Dar, iată, că acum scorul PNL la nivel județean nu este de laudă. 2 procente peste AUR nu înseamnă nimic. Mai ales când ajungi la jumătate scorul de acum 4 ani. Iar, PNL a prins, deocamdată 1 deputat, când acum patru ani avea 4 parlamentari pe județ. Ei mai speră, acum, la un senator prin redistribuirea națională.
La USR veselia duminică seara era mare. Și ei speră la un deputat și senator, adică liderii locali ai partidului din Sibiu. Adică la fel ca în 2020, doar că pe parcurs au pierdut senatorul care s-a mutat la PSD.
La PSD este acum, cred, valea plângerii. Liderul local a intrat din nou în parlament ca deputat, se pare, dar atât. Aceștia sperau la un senator și doi deputați. Dar mai au o șansă la redistribuirea mandatelor. Cine știe, poate Lavinia Șandru și ea teleportată de la București, poate apucă mult visatul scaun parlamentar.
La AUR am găsit cea mai mare bucurie, sinceră. În sediul mic și înghesuit din Sibiu, membrii AUR erau încântați. Au acum și de ce. Au deputat, poate și un senator. Adică exact ca în 2020. Doar că atunci au luat cu șansă și doar 8% scor, acum au scor dublu și au câștigat multe orașe mici și comune din județ. Chit că și candidaților lor pe primele locuri sunt de import în județ.
Despre SOS și POT nu pot scrie. O voi face, după ce mă documentez. Pe aceștia nu i-am văzut nicăieri. Mă refer la sibienii din SOS și POT. Au fost la fel de invizibili, cum era AUR în 2020. Dacă vor intra din partea județului Sibiu în Parlament vom vedea.
Am încercat această radiografie succintă pentru a arăta pe cine au votat sibienii. În cazul partidelor mari, candidații au fost vizibili prin presă, online și la întâlnirii cu mii de oameni în teritorie, fie că erau ședințe, conferințe, pe stradă etc. Dar candidații de la partidele surpriză nu îi știa nimeni, dar au luat votul. Pe partid. Nu pe om, nici pe program.
Dar parlamentarii ar trebui să lupte pentru județul lor. Dacă PNL, PSD, USR au venit cu programe concrete și idei locale, ceilalți s-au rezumat la a disemina mesajul central al partidului. Și vor fi doar o mașină de vot a respectivului partid în Parlament. Fără personalitate, fără dedicare pentru locuitorii județului Sibiu, care le-au dat votul. Din păcate.