6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Conducerea Aeroportului Sibiu dă replica şoferilor

Știri din Județ

SIBIU INDEPENDENT a publicat luni seara un material de presă în exclusivitate despre demisia tuturor şoferilor angajaţi la Aeroportul Sibiu. Aceştia solicitau salarii mai mari decât oferta conducerii şi condiţii mai bune de muncă. Astăzi am făcut o vizită la Aeroportul Sibiu după ce aseară am trimis o solicitare de presă.

Din discuţiile purtate la Aeroportul Sibiu am înţeles că şoferii s-au prezentat astăzi la muncă, conform preavizului din demisii. Reprezentanţii Aeroportului au insistat că atât timp cât de o săptămână există deja contract colectiv de muncă semnat cu liderii de sindicat, nu înţeleg problema. Au mai subliniat măririle oferite la salariile şoferilor şi faptul că deja se caută noi şoferi pentru a fi angajaţi în locul celor demisionari.

SIBIU INDEPENDENT prezintă în premieră şi poziţia oficială a conducerii Aeroportului Sibiu pe această temă:

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată în cursul zilei de astăzi, 29.10.2019 cu numărul 3341 privind poziția oficială a Aeroportului Internațional Sibiu, ulterior apariției în cadrul publicației Sibiu Independent a articolului cu titlul Aeroportul Sibiu a rămas fără şoferi. Demisie în blocvă comunicăm pe această cale punctul de vedere emis de Aeroportul Internațional Sibiu.

Astfel, precizăm faptul că, în cursul lunii octombrie 2019, s-a încheiat noul Contract Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul Aeroportului Internațional Sibiu R.A, valabil pentru perioada 23 octombrie 2019 – 22 octombrie 2021 ale cărui prevederi s-au negociat și agreat, atât de reprezentanții sindicatului, cât și de reprezentanții salariaților.

Conform noului Contract Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul Aeroportului Internațional Sibiu R.A, începând cu data de 1 ianuarie 2020 se vor acorda majorări salariale pe categorii de personal ce variază între 7% și 23%.

Mai mult, referitor la mențiunea din cadrul articolului conform căreia „(…) conducerea aeroportului, prin director, le-a oferit azi un spor de 200 de lei brut (…)”, considerăm faptul că această afirmație nu corespunde realității, întrucât majorarea salarială pentru această categorie de personal, considerând specificul de muncă în ture căruia i se adaugă spor de weekend, spor de noapte și în unele cazuri spor de fidelitate (vechime), poate ajunge după caz de la 750 lei brut la 825 lei brut. Astfel, în cursul unei luni calendaristice în anul 2020 salariul mediu al unui angajat pe postul de șofer va crește cu 20% față de anul 2019 ajungând la nivelul de 2.210 lei net, în funcție de numărul de zile lucrate.

Pe această cale, menționăm faptul că în cursul lunii octombrie angajații în cauză și-au exprimat nemulțumirea față de nivelul de salarizare și, totodată, au amenințat cu sistarea activității operaționale care intră în sfera obligațiilor lor pe Aeroportul Internațional Sibiu în situația în care nu se vor accepta majorările salariale la nivelul pretins de aceștia.

Negocierile purtate cu această categorie de personal cu privire la nivelul de salarizare ar fi făcut ca începând cu luna ianuarie 2020 majorarea salarială să fie cu 25,11% mai mare față de ianuarie 2019, respectiv cu 52,24% mai mare față de ianuarie 2018.

Propunerea a fost ancorată în realitățile pieței muncii pentru acestă categorie de personal, astfel încât să se asigure sustenabilitatea aeroportului.

Referitor la activitățile ce trebuiau a fi desfășurate de către această categorie de personal, acestea sunt în concordanță cu atribuțiile prevăzute în fișa postului aferentă acestei categorii de personal, parte integrantă a Contractului Individual de Muncă, cât și cu prevederile procedurilor interne.

Totodată, anterior demisiei celor 11 șoferi, angajați ai Aeroportul Internațional Sibiu, au fost demarate procedurile de recrutare și selecție aferente posturilor vacante pentru această funcție.

În același context, menționăm faptul că în vederea desfășurării activității în condiții normale, Aeroportul Internațional Sibiu a demarat procedurile de recrutare și selecție și pentru cele 11 posturi rămase vacante în urma deciziei colegilor noștri.

Precizăm faptul că până la momentul transmiterii punctului de vedere din partea aeroportului, colegii noștri au respectat programul de lucru și implicit perioada de preaviz prevăzută în Contractul Individual de Muncă.”

Alexandra Păcurar

Responsabil în relația cu presa

ACTUALIZARE:

A venit şi răspunsul Consiliului Judeţean Sibiu pe această temă, din partea vicepreşedintelui Marcel Luca: “Consiliul Județean Sibiu a primit spre știință în data de 15 octombrie solicitarea celor 11 conducători auto adresată conducerii Aeroportului Internațional Sibiu. Pentru că salarizarea este stabilită de conducerea AIS și de consiliul său de administrație, am așteptat finalizarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă înainte să transmitem un răspuns.

Conform noului Contract Colectiv de Muncă aplicabil la nivelul Aeroportului Internațional Sibiu R.A, începând cu data de 1 ianuarie 2020 se vor acorda majorări salariale  ce variază între 7% și 23% în funcție de categoria de salariat. Aceste majorări au fost stabilite pe baza unei analize a indicatorilor economico-financiari ai regiei și reflectă posibilitățile reale de creștere a cheltuielilor salariale la acest moment.

Detalii cu privire la negocierile purtate v-au fost furnizate de reprezentanții AIS”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri