7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Peste 1000 de copii din Sibiu prezenți la Clasic Junior Festival

Știri din Județ

Peste 1000 de copii din Sibiu și-au deschis orizontul către muzica clasică, în urma Classic Junior Festival

În weekend s-a încheiat a V-a ediție Classic Junior Festival după o perioadă de 3 săptămâni în care peste 1.000 de elevi din Sibiu au beneficiat de evenimente de educație muzicală, printr-o serie de spectacole și ateliere tematice incluse în cadrul proiectului.

“Let’s make classical music cool again!”

În ideea de a face muzica clasică mai atractivă elevilor din școlile primare și gimnaziale din Sibiu, organizatorii festivalului au gândit pentru copii un pachet de evenimente și acțiuni punctuale, care urmăresc ca cei mici să privească acest gen muzical cu alți ochi.

Festivalul a debutat în 8 noiembrie cu două concerte educative – „Din Lumea Copiilor”, susținute de Filarmonica din Sibiu, la Sala Thalia.

Clase întregi, însumând peste 600 de elevi, au fost ghidați prin epoci muzicale distincte și au luat contact cu interpretările vii ale unora dintre cele mai cunoscute arii: „Tik Tak Polka” de J. Strauss, „Dansuri românești” de Béla Bartók, „Pantera Roz” de Henry Mancini, Lion King, „Libertango” de A. Piazzolla sau suita „Spargătorul de Nuci” de P.I. Ceaikovski – Trepak.

Proiectul a continuat în 15 noiembrie, când a fost pusă încă o piesă în puzzle-ul muzical al copiilor. În cadrul spectacolului „Copilăria lui Chopin”, cei mici l-au cunoscut prin muzică pe Frédéric Chopin, considerat astăzi cel mai mare muzician polonez şi unul dintre cei mai apreciaţi compozitori în întreaga lume. Evenimentul face parte din seria „Copilăria marilor muzicieni” produsă de Teatrul Odeon, fiind unul dintre cele mai apreciate programe naționale de educație culturală.

Festivalul s-a încheiat zilele trecute cu o serie de 3 ateliere muzicale organizate în școlile partenere, în care copiii au interacționat cu cei 4 componenți ai cvartetului de coarde Q-quartet, compus din tineri muzicieni. Aceștia au interpretat piese și teme muzicale cunoscute, i-au stârnit pe cei mici la discuții interactive despre muzica ascultată, le-au prezentat instrumentele muzicale și le-au explicat principiile de redare a sunetului.

În paralel cu toate aceste evenimente au mai avut loc ateliere de creație artistică și literară, derulate în timpul unor audiţii de muzică clasică. În cadrul lor elevii au primit Kit-ul Festivalului și au participat la concursuri de desen şi de compunere pe tema muzicii clasice, copiii fiind întrebați „Cum ar arăta Chopin în zilele noastre?”. Cele mai apreciate și creative lucrări au fost premiate în cadrul spectacolelor de la finalul lunii noiembrie.

Classic Junior Festival, organizat de Asociația Culturală PLAY, este singurul festival educaţional şi cultural de promovare a muzicii clasice în rândul copiilor, la nivel local, ce își propune să devină un context de comunicare cu cei mici prin interacţiune şi joacă. Seria de acțiuni asociate evenimentului vin ca un răspuns la situația educației culturale din școli, care suferă de teoretizare, fiind rigidă și plasându-se departe de nevoile reale ale copiilor. Astfel, festivalul îi transformă pe copii în principalii actori şi beneficiari ai aventurii în care muzica clasică este în centrul atenției.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri