3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

DEZBATERE PUBLICĂ: Apă Canal SA vrea să extindă reţeaua până în 2024. Vezi unde

Știri din Județ

APĂ CANAL SA a anunţat pentru astăzi o primă dezbatere dintr-o serie de cinci zonale pentru Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov. La întâlnirea de la sediul Apă Canal SA alături de reprezentanţii instituţilor interesate au fost 11 cetăţeni din care 10 din Cisnădioara şi unul din Cisnădie.

Reprezentanta firmei Romair Consulting Srl căreia în 2016 Apă Canal SA i-a încredinţat eleaborarea proiectului a prezentat pe scurt elementele principale ale acestuia în date generale, cât şi impactul asupra mediului. Aparent cetăţenii nu au fost informaţi corespunzător despre dezbatere, deoarece doar cei din Cisnădioara s-au mobilizat să fie prezenţi, deşi ora 10 dimineaţa a fost defavorabilă multora.

După prezentare cetăţenii prezenţi au întrebat când va fi finalizat proiectul: 2024 a venit răspunsul oficial. Dar situaţia este se pare mai complexă, deoarece această dezbatere este cerută de Agenţia de Mediu asupra raportului privind impactul asupra mediului. Cererea de finanţare din fonduri europene de 226 milioane Euro a fost depusă la Jaspers, for UE care aprobă Studiu de fezabilitate şi cererea. Dacă Jaspers va aproba, urmează ca paşi mari semnarea contractului cu Autoritatea de Imlementare a proiectelor din România, asigurarea co-finanţărilor minime de la guvern şi autorităţi locale. Apoi iplementarea efectivă a proiectului.

În linii mari proiectul prevede două componente mari: apa şi apa uzată. Pentru reţeaua de apă se prevede extinderea acesteia, modernizarea unor sectoare existente şi construirea a 16 staţii de pompare, dar nici o staţie nouă de tratare a apei. Se vor folosit cele existente de la Dumbrava şi Sibiu Sud. La capitolul apă uzată se vor extinde şi moderniza reţelele de canalizare, vor apărea două noi staţii de epurare, una mică la Miercurea Sibiului şi una mare la Făgăraş. Se va mări capacitatea la treapta de epurare mecanică de la staţia Mohu şi tot acolo se va construi instalaţie de tratare nămol. Prin această ultimă instalaţie se doreşte ca din cele 21.000 de tone de nămol ud produs să fie uscat la 5.000 de tone, care apoi poate fi livrat unei fabrici de ciment.

Miercurea Sibiului şi Cisnădioara vor avea apă şi canal… în 2024

Locuitorii din Cisnădioara prezenţi la dezbatere au sperat că vor primi o veste bună. Dezamăgirea unei noi amânări a termenului limită până la care vor avea apă se vedea pe feţele lor. Iniţial Apă Canal SA anunţa în 2013 că se lansează acest proiect. Dar abia în 2016 s-a semnat contractul între Apă Canal SA şi consultantul care a scris cererea de finanţare. Cererea a fost depusă cu Studiul de fezabilitate abia în 15 ianuarie 2020 pentru accesarea fondurilor europene. Dacă se va aproba termenul de finalizare a proiectului este 2024. La ora actuală Cisnădioara şi Miercurea Sibiului nu au apă curentă şi canalizare. Cu acest prilej s-a anunţat că prin proiect se va introduce apă şi în zona Tocile (Sadu), dar nu şi canalizare. De altfel cetăţenii prezenţi s-au arătat nemulţumiţi că la Cisnădioara se vor monta prin proiect doar 4 pompe pentru apa uzată, deşi nevoia este mai mare datorită reliefului. De altfel, un reprezentant Apă Canal SA prezent la dezbaterea de azi a subliniat de două ori că Cisnădioara nu se încadra în acest proiect datorită costurilor mari de implementare în zonă şi populaţia mică. Totuşi satul declarat anul trecut staţiune de interes local de Ministerul Turismului este inclus în proiect.

Şelimbăr… să facă Primăria

Cât priveşte situaţia viitorului canalizării de la Mohu şi Bungard, care acum se devarsă în râul Cibin direct, reprezentanţii Apă Canal SA au fost foarte fermi în afirmaţii: Primăria Şelimbăr a promis că face două pompe anul acesta ca această apă uzată să fie trimisă spre staţia de epurare Mohu. În proiect UAT Şelimbăr este prins cu o staţie de clorinare, una de pompare, un rezervor şi o conductă de 10 km de aducţiune, alături de extiderea reţelei de apă şi canal cu 2 km.

Întregul proiect poate fi descărcat de la Agenţia Naţională de Mediu (link)

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș