19.1 C
Sibiu
duminică, 16 iunie, 2024

Progresul lucrărilor de reabilitare la Biserica Evanghelică din Piaţa Huet

Știri din Județ

Intrată într-un proces de consolidare, restaurare şi reabilitare în anul 2018 cu fonduri europene în valoare de 21.910.483 lei, Biserica Evanghelică din Piaţa Huet, este la aproximativ jumătatea drumului spre finalizarea proiectului.

Pe parcursul anului 2019, au fost realizate importante lucrări de consolidare şi restaurare elemente piatră, tencuieli şi zugrăveli, restaurare vitralii precum şi reţele electrice noi, împreună cu un sistem de încălzire.

Printre etapele cele mai importante se numără:

  • În nava centrală a bisericii s-au încheiat lucrările la tencuieli şi s-a montat instalaţia de încălzire, în prezent se lucrează la turnarea şapei, urmând a fi montată şi pardoseala de piatră.
  • În exteriorul bisericii s-au executat lucrări de reparaţii la faţadă şi se lucrează în prezent la reparaţii tencuieli exterioare, tinci şi zugrăvirea exteriorului.
  • În spaţiul vestic, numit “Ferulă” s-au încheiat lucrările de curăţire a pietrei de zugrăvelile anterioare, momentan lucrându-se la reparaţii piatră .
  • Se montează vitraliile restaurate în nava centrală.
  • S-a adus materialul necesar pentru realizarea eşafodajului pe care se va sprijini schela de la exteriorul turnului. Vor fi realizate foraje orizontale, măsuri necesare pentru consolidarea turnului.

Datorită faptului că şi turnul bisericii a intrat în proces de reabilitare, acesta nu mai este deschis turiştilor, în prezent desfăşurându-se lucrări de sablare a scheletului metalic. După această operaţiune se va trece la verificarea şi înlocuirea niturilor de la scara metalică pentru a ne asigura că toţi vizitatorii turnului vor fi în siguranţă.

Un alt aspect important al proiectului a fost şantierul arheologic care a început la jumătatea lunii mai a anului 2019 şi s-a finalizat relevând descoperi importante care vor fi puse în evidenţă.

Locul în care a fost înmormântat baronul Samuel von Brukenthal era semnalizat din anul 1984 printr-o placă metalică amplasată pe una dintre coloanele interioare ale bisericii. Cercetarea arheologică a confirmat existența acestui lăcaș de înmormântare, care se va evidenția în noua pardoseală cu piatră de o nuanţă diferită, pentru a se marca locul în care a avut loc această ultimă înhumare în biserică, în anul 1803.

În cadrul săpăturilor arheologice, în urma înlăturării unor lespezi a fost descoperită piatra funerară dispărută a celui care a fost primar al Sibiului în perioada marilor reforme 1513-1542 şi comite al sașilor între anii 1536 si 1538, Mathias Armbruster , acesta fiind considerat unul dintre cei mai importanţi conducători ai Sibiului. Piatra funerară va fi amplasată în transpetul de nord, aproape de locul în care a fost găsită.

Cercetările arheologice au stabilit cu exactitate amplasamentul primei biserici în stil romanic din Sibiu. Fundaţia bazilicii romanice, o importantă descoperire arheologică din Transilvania, datând din secolul al XII-lea, va fi evidenţiată prin crearea unei zone cu sticlă securizată. Anul acesta se preconizează finalizarea lucrărilor, iar fundaţia bazilicii anterioare va putea fi vizualizată de sibieni şi turişti.

În urma descoperirilor arheologice, nivelul de călcare din biserică a fost coborât la un nivel anterior, cu 26 de centimentri faţă de cel care era înaintea lucrărilor de restaurare.

În prezent, biserica se poate vizita parţial, dacă situația epidemiologică permite acest lucru, şi anume: sacristia şi zona altarului de unde se pot vedea lucările care încă se desfăşoară în interiorul bisericii, inclusiv lucrările din zona fundaţiei bazilicii anterioare.

Succesul lucrărilor se datorează unei bune colaborări a Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU şi Biroul Regional Sibiu, precum şi cu toţi colaboratorii proiectului.

Implicarea membrilor echipei de implementare din partea beneficiarului şi a consultantului, SC European Investment Solutions SRL, împreună cu profesionalismul executantului SC Euras SRL şi a proiectantului SC Arhimus SRL, au condus la buna desfăşurare a tuturor lucrărilor până în prezent şi preconizăm că lucrările de restaurare vor fi finalizate conform proiectului până în primăvara anului 2021.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri