17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Ce are Sulla cu Prefectura şi COVID-19

Știri din Județ

Mi-am adus aminte zilele acestea atât de agitate de expresia „Ce are Sulla cu Prefectura”. Să mă explic.

Prefectura Sibiu a preluat ca toate prefecturile din ţară puteri aproape absolute pentru coordonarea acţiunilor instituţiilor în timpul epidemiei de coronavirus. Aşa cum la nivel central s-a creat un Grup de Comunicare Strategică, destul de obscur ca şi componenţă, care comunică cam toate deciziile, multe luate de alte structuri în locul Guvernului (asta încă nu am înteles-o cum vine legal).

Noroc că a fost numit un prefect şi doi subprefecţi chiar înainte de a se declanşa starea de urgenţă, că ne făceam de râsul curcilor la Sibiu. Acum că avem prefect s-a angajat şi şef de cancelarie şi purtător de cuvânt. Doar că avem o problemă de comunicare. Adică Prefectura comunică des, mult şi degeaba. Altfel spus de sâmbătă, 21 martie, un secretar de stat din M.A.I. a dat o circulară prefecturilor să nu mai comunice câţi bolnavi au fost depistaţi în fiecare judeţ şi câte teste au fost aplicate. Degeaba a protestat presa locală. Un coleg de breaslă din judeţ a şi ieşit din grupul de Whatsapp pentru presă al Prefecturii şi pe bună dreptate. La ora actuală doar se trimit comunicate şi informaţii de la nivel central, cam redundant mai ales că le găsim deja pe siteul oficial de ştiri al Grupului mai sus amintit.

Informaţia locală trimisă de la Prefectură este minimă şi neimportantă. Iar când colegii de breaslă mai întreabă sau cer lămuriri pe diverse situaţii sunt trimişi la ISU, Poliţie, DSP etc. Şi după ce sună acolo se întorc la Prefectură cu buza umflată că li s-a dat flit cu textul: Prefectura este responsabilă cu coordonarea şi comunicarea. De la Ana la Caiafa…

Zilnic primesc mesaje şi sunt sunat de oameni din judeţ care mă întreabă cum este posibil ca în judeţul Sibiu să nu fie niciun bolnav de COVID-19. Le explic ceea ce am scris mai devreme, apoi le spun: matematic vă daţi seama că este imposibil să nu avem cazuri pozitive? Doar că nu se comunică. Este unul din atributele unei stări de urgenţă: cenzura informaţiei şi cenzura presei. Ciudat că restul statelor europene nu au această politică, din contră sunt foarte transparente. Dar ei nu s-au trezit în 15 martie să comande teste de depistare coronavirus sau măşti.

Prefectul de Sibiu şi colegii săi din ţară sunt precum Sulla (cel din epoca romană). Mici dictatori ajunşi conjunctural pe o perioadă (sperăm) limitată. Au puteri maxime şi ar trebui eficienţa să fie maximă pe lege. Numai că legea este interpretabilă la noi. Spre exemplu premierul Orban a stat efectiv 9 zile în carantină, deşi Ordinul Ministerului Sănătăţii din 11 martie prevede clar că se stă 14 zile în carantină. Mi s-a explicat oficial însă că este în funcţie de ancheta epidemiologică de la caz la caz sau că… dar sincer mai contează? Că doar nu văd un poliţist să meargă azi la Orban să îl amendeze că a ieşit din izolare la domiciliu după 9 zile în loc de 14? Să fim serioşi trăim în România…

Aşa că tuturor care mă întreabă de ce nu sunt raportate cazuri de COVID-19 la Sibiu le spun aşa: Vivat Prefectus! (acum urmează aplauze ca la o plenară dinainte de 1989). Suntem judeţul cu zero cazuri!… pe hârtie. Să fim sănătoşi şi să stăm acasă! Am zis!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri