17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Cine a minţit la Sibiu?

Știri din Județ

Răspunsul oficial: nimeni. Răspunsul nostru: oficialităţile. Pentru că minciuna prin omisiune este tot minciună. Să mă explic.

Cazul asistentului medical de la ATI infectat cu COVID-19 a făcut vâlvă în Sibiu la finele lunii martie. Pentru că a fost primul caz de cadru medical confirmat. După el au urmat mulţi. Mult mai mulţi. Dar acest caz a făcut turul presei şi al internetului pentru că a apărut la două zile după primul pacient COVID-19 adus la ATI în Spitalul Judeţean Sibiu. La vremea aceea asistentul a acuzat conducerea spitalului pentru infecţia sa, datorită lipsei procedurilor şi echipamentelor. Conducerea spitalului a replicat rapid şi dur, spunând efectiv că este vina asistentului, chiar ameninţând pe acesta cu dosar penal. Managerul spitalului judeţean, Cornel Benchea (bancher) a spus rapid că asistentul făcea tratamente pe cont propriu la domiciliu unor persoane venite din Germania şi insinua că de acolo a luat coronavirusul.

Astăzi a apărut rezultatul anchetei epidemiologice de la DSP Sibiu. După 16 zile de la raportarea infecţiei asistentului. Un timp foarte lung. În restul cazurilor ulterioare de cadre medicale infectate rezultatul anchetei se publica în 2-3 zile. Dar acest caz este mai special. Pentru că are şi iz penal. Surpriză! Din anchetă rezultă că asistentul nu a infectat pe nimeni din cei 62 de contacţi direcţi (şi cine ştie câţi alţi contacţi de grade inferioare). Mai mult pacienţii săi din Germania nu au prezentat simptome de COVID-19 nici la o lună după primul lui contact cu ei. Rezultă că teoria inoculată presei de managerul Benchea este falsă!

Dar de ce s-a grăbit managerul Benchea să acuze asistentul, fără nicio dovadă concretă? A fost presat să facă asta? De cine? El personal nu este medic şi după cum am aflat la 3 zile după scandalul respectiv nici nu mai doreşte să continue la Spitalul Judeţean. Se întoarce în domeniul financiar-bancar, care l-a consacrat anterior. Probabil că experienţa de manager la Spitalul Judeţean i-a ajuns. Şi dacă Benchea nu avea niciun interes profesional sau personal, cine l-a presat să dea acest comunicat. Bănuim că doar cineva care a vrut să spună că asistentul NU s-a îmbolnăvit din spital. De altfel în comunicatele de presă de atunci Benchea tot pe acest aspect insista. Şi ce era dacă asistentul se îmbolnăvea din spital? Nici astăzi nu ştim exact, pentru că raportul DSP Sibiu este, ca de obicei, abil-evaziv pe această temă. Cine are ceva de pierdut dacă acuzele asistentului sunt reale privind inexistenţa protocoalelor la vremea respectivă şi a echipamentului? Conform lui Benchea protocoalele existau, cât şi echipamentul. Dar… surpiza continuă când şefa secţiei Oncologie a spitalului demisionează din funcţie şi reclamă lipsa implementării corecte a protocoalelor. Mai adăugăm şi scrisoarea cadrelor medicale publicată de SIBIU INDEPENDENT cu o săptămână înainte de incidentul cu asistentul care reclamă tot lipsa protocoalelor şi lipsa echipamentului pe secţii.

Şi pe cine acuză toţi aceşti oameni, concret? Nu pe Benchea! Ci pe directorul medical, dr. Grosu! De altfel încă din ianuarie Sibiu Independent a primit sesizări la adresa dr. Grosu din partea a mai multe cadre medicale. Apoi au apărut demisii ale şefului de la UPU, a asistentei şefe pe spital etc. Reclamaţiile anonime curgeau la redacţiei. Apoi au apărut cele off the record. Apoi cele publice, precum a asistentului medical infectat sau a şefei de la Oncologie.

Concluzia pentru noi este simplă în acest caz. Ciudat însă că pentru conducerea Consiliului Judeţean nu a fost simplă. Acum că spitalele au fost trecute în coordonarea Ministerului Sănătăţii prin reprezentanţi regionali, poate apar şi măsurile. Sau poate nu. Cert este că cineva este vinovat. Nu suntem noi în măsură să stabilim cine, poate doar o anchetă a corpului de control al Ministerului Sănătăţii. Asta dacă numirile pe funcţii s-au făcut pe bune şi nu pe tradiţionalele pile şi relaţii politice. Pentru că dacă politica stă şi acum în spatele acestor decizii, tot populaţia are de suferit.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri