13 C
Sibiu
duminică, 06 octombrie, 2024

FOTOREPORTAJ: La pas prin satul Fântânele din județul Sibiu

Știri din Județ

Reporterii Sibiu Independent au luat la pas satul “Fântânele”, realizând un fotoreportaj impresionant. Acesta este considerat de mulți ca fiind unul dintre cele mai frumoase și îngrijite sate din județul Sibiu.

Aflat la aproximativ 25 de kilometri de orașul Sibiu, denumit în trecut Cacova sau Cacova Sibiului, satul este încărcat din plin de istorie și mister. Contrastul dintre casele vechi și vilele noi, fațadele îngrijite și liniștea de pe ulițe, îți oferă o experiență de neuitat. Străzile neasfaltate și oamenii simplii păstrează frumusețea satului autentic. Și pentru că numele este cât se poate de sugestiv, în plimbarea noastră, am numărat cel puțin 15 fântâni așezate pe marginea drumurilor.

Publicitate

Satul are un singur magazin alimentar iar din spusele oamenilor, aici mai sunt locuite sub 100 de case, exceptând casele de vacanță, construite ca un refugiu al forfotei de la oraș.

Casa memorială a lui Dr. Conf. Vasile Miclăuș (1919-1977)

Puțin știu faptul că Dr. Conf. Vasile Miclăuș, considerat fondatorul Neurochirurgiei timișorene, s-a născut s-a născut în 1 mai 1919, în satul Fântânele din județul Sibiu. Medic, dascăl și inventator, și-a dedicat întreaga viață medicinei.

Acesta a urmat cursurile liceului “Gheorghe Lazăr” din Sibiu iar apoi a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj. Imediat după terminarea facultății, proaspătul medic a profesat la București, alături de cei mai buni neurochirurgi români. Împreună au realizat numeroase operații în premieră, ajutând astfel mii de pacienți.

Pasiunea, dorința și perseverența l-au făcut pe Dr. Conf. Vasile Miclăuș să creeze o școală de Neurochirurgie.

Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial

La împlinirea a 60 de ani de la războiul de întregire a Patriei, monumentul a fost ridicat în 1976, chiar de cetățenii satului Fântânele. Pe tăblița lui stau scrise următoarele rânduri:

„Recunoștință ostașilor din Regimentul 2 Vâlcea căzuți eroic în lupta de pe dealul Merezi – sept. 1916, pentru desăvârșirea unității de stat a României”.

„Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpul de luptă pentru unitatea națională a poporului român“.

Alături sunt înscrise numele a 8 eroi români, fii ai satului, căzuți între anii 1916-1919, precum și numele a 15 eroi români, de asemenea originari din Fântânele, căzuți pentru patrie între anii 1941-1944.

Biserica Sfântul Nicolae

Cea mai impresionantă clădire din Fântânele este chiar singura biserică din sat, construită în anul 1771, din piatră și cărămidă. Vizibilă de la depărtare, clădirea are o istorie extrem de interesantă, aici fiind îngropați, la baza zidurilor, mai mulți preoți care au slujit în Fântânele.

Pr. Alexandru Lebu (1835-1918) a donat numeroase terenuri între anii 1861 și 1868, tocmai pentru a putea fi construită casa parohială și prima școală a satului.

Pr. Ioan Hanzu (1874-1942) a slujit doar în satul Fântânele și a fost inițiatorul cronicii cunoscute sub numele de “Cartea de aur a satului Cacova”.

Pr. Zosim Oancea (1911-2005) a restaurat biserica din Sibiel, unde a slujit timp de 35 de ani. Acesta a înființat Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel. Acesta a fost reținut politic în regimul comunist timp de 15 ani.

Oameni gospodari și case renovate „cu gust

Mulți turiști au spus prin recenziile on-line, faptul că satul Fântânele este extrem de curat și îngrijit. Putem confirma și noi acest lucru, suprinzând mai mulți locuitori care spălau fațadele caselor cu peria, coseau și îngrijeau spațiile verzi din fața porților.

Satul este foarte bogat cromatic, casele fiind vopsite alternativ în culori calde și reci iar ferestrele sunt extrem de constratante, ieșind în evidență.

Sătenii sunt oameni liniștiți, fără amprenta stresului cotidian. Aceștia stau de povești la poarta sau pur și simplu se relaxează în curte, printre pomi și flori.

Vă invităm să vă “rupeți” o zi din programul aglomerat și să parcurgeți la pas frumosul sat Fântânele.

IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: 5 ani de SIBIU INDEPENDENT

Medalii pentru karateka la mondiale

Adolescenți sibieni în dialog cu actorii la teatru

Accident mortal pe Valea Oltului, lângă Racovița

Fetele de la FC Hermannstadt au cedat la Bistrița

Fetelele de la AcroDance Sibiu sunt campioane europene