spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Profesoara de nota 10 de la Goga

Știri din Județ

Publicitate

Prof. dr. Lidia Carmen Pircă, doctor în Filologie, Stilistică, formator expert la nivel național cu o vechime de 28 de ani în învățământ, este profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu. La această sesiune de bacalaureat cinci dintre elevii pregătiți de aceasta au obținut nota 10 la examenul de Limba și Literatura Română, o reușită de excepție în domeniu. Am stat de vorbă cu doamna profesoară Lidia Pircă pentru a afla care a fost cheia succesului.

R: Cinci dintre elevii pregătiți de Dvs. au luat nota 10 la bacalaureat la limba română. Ce ați simțit când ați văzut rezultatele?

L:P: Emoție. Foarte multă emoție. Am așteptat, ca de fiecare dată, afișarea rezultatelor, cu mare nerăbdare, ca și cum ar fi fost vorba despre copiii noștri. Totodată, o mare recunoștință pentru efortul pe care l-au depus în toți acești ani și care au primit acum, dreapta măsură.

R: Cum ați trecut prim această perioadă nouă pentru noi toți, dar și pentru învățământ?

L. P: Profesia de dascăl este o vocație care presupune dăruire, creativitate, perseverență și adaptare continuă la noile generații. Învățăm permanent în tandem cu elevii, ne redescoperim și ne reconfigurăm. Nici pandemia, nici alte obstacole nu ne stau în cale, recurgem la mijloace prin care ne reinventăm. Școala online a fost forma mediatizării informațiilor, fixării cunoștințelor, păstrării legăturii într-o echipă născută din clasa a XI-a și continuată întru devenire.

R: Care este cheia succesului pentru a obține nota 10 (zece) la limba română?

L.P. Cheia succesului pentru nota 10 la Limba și literatura română la Bacalaureat este, cu certitudine, din perspectiva elevului, încrederea în visurile proprii, lupta continuă pentru atingerea celor mai înalte idealuri, energie consumată în scop productiv, seriozitate, și nu în ultimul rând, colaborare, împărtășire a ideilor și sentimentelor dincolo de zidul rigid al catedrei care distanțează nefiresc ființele umane. Din perspectiva profesorului, nota 10 este încununarea efortului, este valoarea dobândită prin valoarea celor care ne urmează, este bucuria unei profesii împlinite (cea mai nobilă), este asumarea rolului personajului legendar care speră să rămână în memoria învățăceilor.

R: În 4 cuvinte, cum ați caracteriza un profesor de nota 10 (zece)?

L.P: Vocație, profesionalism, empatie, responsabilitate.

R: Un mesaj pentru toți elevii ?

L.P: Dragi elevi, lăsați-vă călăuziți de bagheta magică a regizorului-profesor și încercați să amplificați motivația intrinsecă ce are drept finalitate succesul garantat!

Felicitări absolvenților de nota 10 ai Colegiului Național “Octavian Goga” din Sibiu!Și nu uitați: „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.”, după cum ne spuneConstantin Brâncuși, marele nostru sculptor.

Prof. dr. Lidia Carmen Pircă

Publicitate

9 COMENTARII

  1. As dori sa fac o precizare. Sunt profesori, care se specializeaza pentru a pregatii elevii pentru un examen, cum este bacalareatul. Presupune sa cunosti bine sistemul, cerintele, si sa dresezi elevii sa performeze pentru baremul acela, care oarecum testeaza cunostiinte de limba, de exprimare la un nivel ” upper intermediate” ar fi in testele de lb engleza. Totusi daca aceasta pregatire este conceputa ca eternele comentarii literare gata pregatite si predate la elevi, cu analize mult prea fortate bagate pe gat fara ca elevul sa aiba sansa sa digere, sa vina el cu o incercare de analiza mi se par total contraproductive, chiar cu efecte deformatoare. Poate ar putea fi regandit. In aceasta zona se plaseaza aceasta doamna profesoara. Si nu e putin, sa devi profesionist in pregatirea elevilor pt bac. Nu doresc in nici un caz sa nu recunosc meritele.
    Copilul meu a avut profesoara de romana pe ea.
    Insa dealungul anilor imi parea rau, ca copilul meu nu a avut sansa, sa aiba un alt tip de profesor de lb romana, care consider modelul mai norocos, ce e drept e mai rar de gasit (unul care am avut eu). E vorba de profesorul de lb si literatura, a caror ore asteptam cu nerabdare, in fiecare ora era o descoperire a unei spatii minunate, al literaturii, pe care descalecam prin texte, lecturi, la care prindeam secretele si cheia din povestile lui. Am ramas cu aceasi pofta la citit literatura noua pana azi, am invatat nu numai literatura, dar si capacitate de analiza a situatiilor de viata, de oameni, de capacitatea de a imagina si a relationa cu orice lume umana etc. Am invatat sa citesc, si sa ma exprim liber. Nu sa redau comentarii.

    • Paul, din gramatica ta de o corectitudine sporadica, pot spune ca ai fi avut nevoie de oameni ca dansa.
      Unii copii sunt incababil de mobilizat din cauza mediului de acasa si proastei cresteri de catre parinti. Din pacate vina va fi mereu transferata catre unii profesori. Insa, adevarata performanta a progeniturilor se vede si pe termen lung. Daca este nevoie de confirmari atat la nivel moral cat si profesional, incercati sa vedeti cu ce se ocupa fiica doamnei Pirca. La fel ca si dansa, copilul este exceptional. Are Marea Britanie in palma.
      Cred ca o astfel de perspectiva confirma tipul de “dascal” la care faceai aluzie mai sus.

    • Bai Paulică, ai probleme mari cu gramatica. Nu cred ca mai ai timp sa ți le corectezi. În schimb, frustrările ți le mai poți rezolva cu niște ședințe de consultanta psihologica. Se pare ca acel profesor al tău de limba și literatura romana nu și-a atins obiectivele didactice. Probabil s-a rezumat la Punguta cu doi bani, Capra cu trei iezi etc, opere care într-adevăr, în clasa I-a ne captivau pe toți. Jenant….

    • As mai citi odata in locul dvs. Incapabili sunt copiii, incapabil/imposibil de mobilizat este corect in contextul acesta. Sau doriti sa spuneti ca “unii copii sunt imposibili de mobilizat” e corect?

      Foarte trist cate frustrari purtam cu noi.

  2. Ma amuza sa imi vad numele pana si aici 😂.
    Mama, felicitari din Hong Kong (Prudence), India (Raj) si Cuba (Frank). A spus Frank ca ii este dor de zilele “palindrom” – incerc sa nu ma supar ca aveti glume in care eu nu sunt inclusa 🙈.

    Vad ca lumea simte nevoia sa puna un “da, dar…” la succesul oricui. La sfarsitul zilei, mama mea a fost un model extraordinar pentru mine, eu sunt incredibil de mandra de ea, si ea la randul ei este mandra de mine. Asta, in sine, este un achievement. Daca tu identifici o insuficienta in educatia copilului tau, daca ai o nemultumire, iti garantez ca problema e mult mai adanca decat nivelul scolar. Iti recomand “daca m-as asculta, m-as intelege” de Jacques Salome.

    Dezamagirea vine de la tine, Paul, vezi unde poti sa mai lucrezi 🤗. Eu nu as critica un profesor care da semne clare ca isi face treaba cum trebuie. Daca preferi sa ai un copil citit cu riscul de a lua note mici, exista si cursuri online. Il poti retrage din scoala formala. Ai si mai mult timp cu el si iti poti pune amprenta mai bine pe educatia lui de acasa 🙃. Solutii sunt, nu este nevoie sa ne spunem of-urile pe internet. Nu iti va rezolva niciun strain problema, iti garantez. Sau simti nevoia doar sa ataci pentru un mini-rush de dopamina ce vine de la 3 like-uri?

    Cat despre abilitatile de dascal, nivelul de cultura, etc… mama este doctor in filologie, autor si lider cultural. Iti garantez ca a citit mai mult decat orice profesor cunosti tu. Daca ma intrebi pe mine, si chiar am avut discutiile acestea cu ea, mama este mult prea calificata pentru ceea ce face. Daca iubeste meseria de profesor si doreste sa ajute copiii cu performanta, este alegerea ei. Sunt sigura ca i-ar fi recomandat fiului tau multe carti cu drag, daca el ar fi cerut asta.
    Oricum, din comentariul tau reiese ca iti doreai altceva pentru copilul tau. Daca vrei sa ajungi in Grecia, dar cumperi bilet pe Croatia… mergi si te certi cu Lufthansa (compania aeriana)? Mi se pare putin off-topic (vad ca ne place romengleza).

    Nu am sa mai spun nimic de gramatica, vad ca deja au sarit altii.

    Totusi, e foarte toxic tot ce e aici. Ce ar fi sa iei baiatul si sa incerci sa ii transmiti tu din pasiunea aceea pentru carti, in loc sa pierzi timp atacand alti oameni “ca nu isi fac treaba”? In fond si la urma urmei, pasiunea mea pentru carti s-a nascut dintr-un pariu cu o contabila. Voiam neaparat un papagal 😂, aveam 5 ani, iar ea nu se astepta sa stiu sa citesc… Nu am avut nevoie de un profesor pentru asta, asa cum nici tu sau fiul tau nu aveati nevoie. Incearca sa nu mai transferi vina altora pentru ceva ce nici tu nu ti-ai asumat responsabilitatea.

    Dna Gaigher, era corect cum a scris Dana. Puteti cauta online cand nu sunteti sigura 🙃.

  3. A fi un profesor bun se rezumă la o serie de calităţi pe care trebuie sa le deţii.
    În primul rând, calitățile unui bun profesor implică abilităţile de a pătrunde în viața interioară a grupului de elevi, de a-i înțelege și de a le accepta nevoile și preocupările. Abilitățile empatice oferă o perspectivă asupra lumii, aşa cum este văzută prin ochii elevilor,având astfel posibilitatea regăsirii imaginii nealterate a vieții de zi cu zi.

    Doamna profesoară Lidia Pirca este una dintre cele mai bune cadre didactice.Este o profesoară care își extinde munca mult dincolo de activitatea școlară,desfășurând diverse evenimente culturale în compania celor mai mari nume artistice si politice ale Romaniei.Dumneaei este întotdeauna acea persoana care vorbește in deschidere sau înainte de finalul unui eveniment,datorita capacității sale excepționale de a atinge puncte importante si de a păstra atenția publicului.Una dintre carțile dumneaei,semnate personal de dumneaei,se afla în biblioteca casei regale a României.Atât dumneaei cât și soțul dansei care este profesor de matematică,sunt niște profesori minunati.Domnul profesor este ghidul nostru si ne ajuta oricand avem nevoie.Este un profesor minunat care își dă tot interesul pentru noi.Sunt foarte norocoasă si fericită ca sunt eleva dânsului.Nu toți profesorii oferă atât de mult ajutor eleviilor,dar dânsii au ceva ce restul profesoriilor nu au.Sunt niște profesori exceptionali!!!!Fără profesori,școala și educația unui elev nu ar fi posibile.Din acest motiv profesorii sunt extrem de importanti si vor ocupa mereu un loc special in sufletul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri