spot_img
12.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

De ce nu are ISU Sibiu scafandri?

Știri din Județ

Publicitate

Sibiu Independent a fost primul ziar local care a relatat prin text-foto-video, prima operațiune de căutare a copilului de 5 ani căzut accidental în râul Cibin din Sibiu.

Încă de la primele căutări, atât cititorii ziarului Sibiu Independent cât și oamenii prezenți pe malul apei așteptau intervenția scafandrilor ISU SIBIU.

Faptul că echipe profesioniste de scafandri din Vâlcea și Brașov au susținut misiunea pompierilor militari sibieni, opinia publică s-a întrebat îngrijorată: „De ce ISU SIBIU nu are o echipă de scafandri operațională?”

Am solicitat un punct de vedere Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu cu privire la existența unui echipaj specializat de scufundare operațional la nivelul județul Sibiu.

Astfel, ISU SIBIU a realizat toate demersurile legale pentru înființarea și certificarea unei echipe de scafandri profesioniști, primind în dotare o autospecială echipată.

Ca să fie certificată, echipa trebuie să aibă minim patru scafandri profesioniști

Certificarea nu se obține de pe o zi pe alta, fiind nevoie de sute de ore de antrenament acvatic și verificări riguroase, realizate anual.

Momentan, un singur pompier militar sibian este certificat ca scafandru iar încă trei au cursurile începute. Din cauza pandemiei de coronavirus, certificarea și crearea echipei au fost suspendate.

Însă, în cel mai scurt timp, ISU SIBIU va avea o echipă operațională de scafandri profesioniști.

În ceea ce privește situația încadrării la nivelul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a unui echipaj de scafandri profesioniști menționăm faptul că, demersurile pentru certificarea unui echipaj specializat de scufundare , au fost întreprinse o dată cu intrarea în dotarea inspectoratului a unei autospeciale cu echipament pentru transport scafandri la intervenție.

Având în vedere faptul că, un echipaj de scufundare atestat este format din minim patru scafandri profesioniști iar cursurile de atestare presupun verificări riguroase în mediul acvatic și certificări anuale, în momentul de față un pompier militar din cadrul ISU Sibiu este certificat scafandru profesionist iar alți trei pompieri militari au început specialializarea în luna februarie a.c., cursul fiind intrerupt in contextul pandemiei cu noul coronavirus Sars-Cov-2 și reluat de curând.

De asemenea menționăm că, de la începutul acestui an, salvatorii sibieni au intervenit prompt la trei situații de urgență ce implica căutarea – salvarea unor persoane căzute în apă.

Durata acestor intervenții au fost de maxim două zile. A treia intervenție este cea finalizată ieri cu o durată de opt zile.

Totodată, menționăm că pompierii militari din cadrul ISU Sibiu desfășoară periodic activități de pregătire în scopul gestionării eficiente a tuturor situațiilor de urgență.” a declarat Alina Voina, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda