0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Schimb de replici între USR și Primăria Sibiu

Știri din Județ

În urma comunicatului transmis de USR Sibiu, publicat ieri, 7 iulie, USR cere socoteală Primăriei în numele cetățenilor implicați în Bugetarea Participativă, reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu se apără în fața acuzaților făcute de USR. Primăria contrazice afirmațiile făcute de partidul politic susținând că scopul programului Bugetarea Participativă este să incurajeze sibienii să se facă auziți.

Primăria Sibiu transmite USR Sibiu câteva informații importante pentru a îndrepta erorile din comunicarea publică pe care reprezentanții acestui partid au făcut-o cu privire la programul de bugetare participativă în municipiul Sibiu.

În primul rând, Primăria a demarat acest program pentru că DOREȘTE să audă vocea și ideile sibienilor pe care le implementăm din respect pentru comunitate și nu ne limităm doar la discuții sterile de campanie și fotografierea în jurul unui gropi din unul dintre puținele cartiere care încă nu au fost modernizate.

În ceea ce privește programul de bugetare participativă, facem următoarele precizări:

Cele nouă proiecte selectate în programul din 2018 au fost bugetate și demarate în 2019, așa cum am anunțat public, și sunt aproape TOATE finalizate sau într-un stadiu avansat:

INSTALAREA DE DELIMITATOARE PENTRU PISTELE DE BICICLETE – această soluție este implementată în cadrul proiectului de creare a coridorului pentru biciclete între cartierul Ștrand și parcul Sub Arini, un șantier în curs. Delimitatoarele vor fi utilizate pentru a proteja și separa bicicliștii care utilizează această pistă de traficul auto.


TRECERI DE PIETONI ILUMINATE INTELIGENT: acest proiect pilot a fost realizat deja, în septembrie 2019 intrând în funcțiune sistemele de iluminare inteligentă la patru treceri de pietoni pe artere intens circulate, trei pe bulevardul V. Milea și una pe șoseaua Alba Iulia.
MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI! este deja realizat. Primăria Sibiu a achiziționat 700 de dozatoare de săpun care au fost instalate în unitățile de învățământ care nu aveau deja astfel de dotări, iar o echipă a Asociației Pro Pediatria și a Spitalului de Pediatrie a fost prezentă în școli pentru a-i învăța pe elevi cum să se spele corect pe mâini, igiena mâinilor fiind esențială pentru sănătatea lor și prevenirea răspândirii bolilor.
SMART CITY BUS – dezvoltarea unei aplicații mobile care să ofere informații călătorilor în timp real despre timpul de sosire în stație a autobuzelor. Acest proiect este în curs de realizare. Aplicația a fost inclusă în proiectul de modernizare a transportului public, un proiect finanțat din fonduri europene pentru care procedura de achiziție este în curs. Pe lângă achiziția a 40 de autobuze noi și a unor dotări pentru stațiile de autobuz, acest proiect include crearea aplicației mobile destinate călătorilor.


SIBIUL VERDE este un proiect multi-anual, a cărui aplicare a început în 2019. În fiecare cartier reabilitat, pe fiecare stradă modernizată a cărei lățime permite Primăria Sibiu plantează arbori și creează zone verzi. Ca proiecte mai deosebite amintim crearea unor insule de verdeață în Piața Unirii și pe strada Andrei Șaguna (realizat), plantări de arbori pe aliniamentele șoselei Alba Iulia (realizat), plantarea de arbori în scuarul verde de la Piața Rahova și în cel de pe strada N. Olahus (realizat), plantarea de arbori pe aliniamentul străzii Târgu Fânului (realizat), crearea unui parc de 6 hectare în cartierul Tilișca (în lucru), modernizarea străzii Calea Dumbrăvii (în curs). Acest proiect continuă și în anii următori, creșterea suprafeței de zone verzi fiind o direcție strategică a Primăriei pentru reducerea poluării și creșterea calității locuirii.
ART PARC este un proiect care prevede dotarea cu mobilier a unui mal al parcului Cetății, înspre Cazarma 90. Această zonă este una istorică și din acest motiv alcătuirea și avizarea proiectului a necesitat demersuri mai ample. Primăria Sibiu a organizat o procedură de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic, dar nu s-au prezentat ofertanți. Vom continua demersurile până la contractarea și finalizarea lucrărilor.


MODERNIZAREA PARCULUI PIAȚA CLUJ: s-a realizat până în prezent documentația și proiectarea, avizarea și s-au contractat lucrările care se află în prezent în curs, așa cum am comunicat public. Suntem siguri că reprezentanții USR, în periplul lor prin Sibiu și mai precis prin zona Terezian – Țiglari au văzut acest șantier și poate l-au și fotografiat. Aleile și iluminatul public sunt în modernizare, în mijlocul parcului este în curs de creare o fântână arteziană și în scurt timp vor fi montate și echipamentele de joacă pentru copii. Pentru adulți creăm o zonă de workout și oferim internet wireless gratuit celor care aleg acest parc pentru recreere.


DOTAREA CURȚILOR GRĂDINIȚELOR ȘI ȘCOLILOR CU JOCURI EDUCATIVE PLAYFORM – Acest proiect a fost realizat. Un număr de 12 unități de învățământ au fost dotate cu jocuri Playform, un tip de joc pentru exterior educativ și distractiv, conceput pentru a stimula imaginația și creativitatea copiilor. Și nu ne-am oprit aici, Primăria Sibiu continuând investițiile de amenajare a curților grădinițelor, școlilor și liceelor cu terenuri de sport și mobilier specific.
ECRANE LED DE ÎNALTĂ REZOLUȚIE ÎN PASAJUL BULEVARD. Și acest proiect este în implementare. Până în prezent s-a realizat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții și proiectul tehnic după șase proceduri de achiziție în care nu s-au prezentat ofertanți, întârziind astfel concretizarea proiectului. Următorul pas pe care îl vom face în această lună este contractarea lucrărilor propriu-zise.


Cele 6 proiecte selectate în 2019 au fost bugetate în anul 2020 și au intrat în implementare, aflându-se în diverse stadii. Spre exemplu, dotarea Palatului copiilor este în linie dreaptă. În urma consultărilor cu responsabilii din cadrul Palatului copiilor, Primăria a definitivat lista cu materiale și obiecte necesare și începe achiziția acestora. De asemenea, pentru proiectul de amplasare a unor biofiltre în oraș s-a studiat piața și s-a identificat soluția tehnică potrivită Sibiului, urmând organizarea procedurii de achiziție.

PRIN URMARE, solicităm reprezentanților USR Sibiu să dea dovadă de responsabilitate în afirmațiile publice și să se documenteze mai temeinic înainte de a face afirmații/acuzații nefondate. Primăria Sibiu le stă la dispoziție pentru informații, dar și pentru idei CONSTRUCTIVE, care vin în sprijinul cetățenilor și nu sunt emise doar în contextul campaniei electorale.

Reprezentantii USR Sibiu nu s-au lăsat mai prejos și au oferit presei un drept la replică în urma răspunsurilor din partea Primăriei Sibiu legate de transparența față de cetățenii implicați în Bugetarea Participativă. USR precizează că Primăria a tratat subiectul cu o atitudine de superioritate și a venit cu un răspuns nepregătit, răspunsul semănând mai degrabă cu o reacție ironică și critică la adresa organizației politice.

Drept la replică USR Sibiu – la răspunsul Primăriei cu privire la Bugetarea Participativă

USR Sibiu a cerut Primăriei Sibiu să îmbunătățească site-ul bugetareparticipativa.sibiu.ro, să ofere informații cetățenilor și rezultate. Este o solicitare de transparență și respect pentru cetățenii care și-au dorit ceva mai bun și mai mult pentru Sibiu și au depus proiecte în cadrul Bugetării Participative.

Ieri, Primăria Sibiu a reacționat la această solicitare. Vorbim de reacție și nu de un răspuns pentru că, din păcate, tonul și felul în care este redactat „comunicatul” Primăriei arată că nu avem în față o instituție pregătită să fie întrebată. Ori, asta este una dintre obligațiile pe care le are o administrație, indiferent de cine pune întrebări: un cetățean sau o organizație politică.


Tonul ironic, punerea la punct și suficiența sunt ticurile celor care nu cred că trebuie să răspundă niciodată, pentru nimic. Sunt, așa cum spuneam, reacții ale unei administrații pentru care „dialogul” este doar o obligație de serviciu.


Asta este cu atât mai greu de înțeles cu cât nervul Primăriei nu este cu adevărat justificat.
Sesizarea noastră a plecat de la faptul că nu am găsit informații despre modul în care proiectele aprobate prin bugetarea participativă au fost realizate. Nu le-am găsit pe site, acolo unde ar trebui să fie, nu le-am primit când am sunat la Primărie și nici când am încercat să le obținem de la cei câțiva oameni despre care știm că le-au elaborat.


La final, după ce am pus toate datele (atâtea câte am găsit) la un loc, am precizat că există: 2 proiecte finalizate, 2 în curs de implementare și o lipsă acută de informații.
Comunicatul Primăriei ne atrage atenția că „aproape TOATE sunt finalizate sau într-un stadiu avansat”. Doar că, în urma situației pe care o prezintă, reiese că „aproape TOATE” înseamnă aproape 5. Așadar: 3 sunt finalizate, 3 au fost integrate în proiecte mai ample care nu sunt finalizate și nici nu știm când vor fi (unul dintre ele, SIBIUL VERDE, este suficient de vag pentru a putea fi considerat implementat), iar 3 sunt în stadii diferite de proiectare/planificare (nu s-au precizat termene). Eroarea noastră este că nu am numărat un al treilea proiect ca fiind implementat. Ne pare rău că nu am săpat mai mult, că nu am dat mai multe telefoane, că nu am răsfoit toate comunicatele de presă ale instituției.



Însă, problema fundamentală pe care am sesizat-o rămâne: incapacitatea Primăriei de a gestiona informații care ar trebui să fie la îndemâna oricui. Accesul ușor și rapid la acestea este esențial atât pentru cetățeni, cât și pentru administrație. Transparența generează încredere așa cum opacitatea naște suspiciune.


În acest sens, sperăm că reacțiile de felul acesta să fie înlocuite de o abordare constructivă și lansăm în continuare invitația ca aceste informații să fie puse la dispoziția cetățenilor într-un mod demn de o administrație care se dorește un exemplu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș