spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Piaţă de comercianţi sau de producători?

Știri din Județ

Publicitate

ACTUALIZARE: Teodor Birț, directorul SC Piețe Sibiu SA ne-a contactat pentru a lămuri câteva aspecte prezentate incorect în articol. Comunicarea în scris între Sibiu Independent și Piețe Sibiu SA a fost deficitară. Astfel Birț a precizat că în Piața Cibin comercianții, adică cei cu firme sunt 15 și ocupă 40 de mese, restul de 250 de mese sunt ocupate de producători cu carnet din diferite zone. Birț a mai precizat că este de 15 ani director pentru că a fost ales la concurs din 4 în 4 ani. Cât privește investițiile acestea sunt apanajul Primăriei Sibiu, a explicat Birț.

ARTICOLUL INIȚIAL:

De foarte mult timp auzim cetăţenii Sibiului că se plâng de comercianţii din Piaţa Cibin. Gestionată de SC Pieţe Sibiu SA, societate subordonată Consiliului Local Sibiu, Piaţa Cibin este un reper important pentru comerţul cu legume, fructe şi alte produse. Din păcate Piaţa Cibin nu a beneficiat de investiţii majore în ultimii 30 de ani. Tarabele de beton sunt acelaşi, cu copertinele asemănătoare. Chioşcurile ce o înconjoară au ani buni la activ. Dar s-a introdus la unele tarabe plata cu cardul. Şi s-a construit acum mulţi ani piaţa de brînzeturi şi carne, care jumătate este mereu goală, fără comercianţi. Locurile de parcare sunt puţine în jurul pieţei şi ideile de proiecte cu parcări peste râul Cibin au rămas doar idei de proiecte.

Dar dacă Pieţe Sibiu SA condusă de la începuturi pe termen nelimitat se pare de directorul Teodor Birţ, nu a făcut investiţii majore în Piaţa Cibin, am încercat să aflăm de ce vânzătorii de la tarabe par a fi grupaţi să nu spunem organizaţi într-o structură.

Piaţă de comercianţi, nu de producători

Am cerut la Pieţe Sibiu SA lista vânzătorilor din Piaţa Cibin şi ce vând. Cu acest prilej am aflat că aceştia au acte de la Registrul Comerţului, nicidecum de producători. Altfel spus cei ce vând aici nu produc neapărat ei produsele. Ci le cumpără şi le revând. Sunt un fel de supermarket în aer liber. „Comercianţii nu au certificat de producător. Aceştia deţin Cod unic de 
înregistrare emis Registrul Comerţului (CUI)”, ne-au precizat cei de la Pieţe Sibiu SA. De altfel am urmărit câteva dimineţi devreme cum se aprovizionează tarabele. Unii aducea cu aceleaşi dube marfă. Alţii deţin în zonă un spaţiu de depozitare de unde aduc periodic marfa. Iar alţii cumpărau direct tot conţinutul dubelor din Oltenia care veneau cu marfă la piaţă. Piaţa Cibin pare că nu este deschisă producătorilor. Trebuie contract cu SC Pieţe Sibiu SA. Spre deosebire, Piaţa Transilvania deţinută de Consiliul Judeţean Sibiu este exclusiv pentru producători din zonă care fac dovada că sunt producători, iar cei de la Camera Agricolă a CJ îi verifică periodic.

Cine vinde de fapt în Piaţa Cibin la tarabe?

SIBIU INDEPENDENT a cerut la Pieţe Sibiu SA să ne comunice cine sunt vânzătorii de legume-fructe din Piaţa Cibin. Am primit o listă de firme care comercializează toate legumele şi fructele din piaţă.

O simplă analiză a listei ne pune pe gânduri. Piaţa Cibin nu are doar 15 mese. Dar toate mesele sunt ocupate de 15 firme, unele cu evidente grade de rudenie între proprietari. Concluzia noastră e simplă: la Piaţa Cibin cumpărăm legume – fructe vândute de comercianţi care au angajaţi vânzători la diferite mese. Nu ştim de unde provin produsele. Poate de la producători o parte, poate din supermarket-uri o parte. Aşa că expresia „merg la piaţă să iau de la ţărani” la Sibiu nu mai este demult valabilă.

Imaginile suprinse de fotoreporterul SIBIU INDEPENDENT ilustrează ce bănuiam cu toţii despre cine vinde în Piaţa Cibin….

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Sunteti trimiși de către dl. Director pe o pista falsa!! Comercianți sunt pe putin 30-40 care însă folosesc documentele rudelor și prietenilor, cu astfel de persoane cei de la piețe își încasează salariile pe 12 luni constant, de la producători poate undeva la 6-7 luni cât este producția ! Oricum producătorii plătesc taxe de rezervare a meselor și pentru perioadele când sunt la casele lor și sezonul de legume – fructe nu este început ( Noiembrie-Martie)!! Da sunt probabil 15 comercianți cu acte in regula dar aceștia au la rândul lor fiecare câte 3-4 puncte de vânzare unde au angajat rude sau prieteni…. încurcătura este aparent mare dar organele de control pot face lumina in piețe dacă ar fi lăsate sa controleze situația …. însă nimic nu se întâmpla fără Știrea și acordul dl. Director, se pare ca nu este in subordinea Consiliului local chiar dacă statutul societății spune asta…. sa stai 15 ani director și sa nu realizezi vreo schimbare majora in instituția pe care o dirijezi, asta spune multe despre capacitatea omului pus ( nu ales!!!) la conducere pe criterii bine știute in România!!! Nu veți afla niciodată dedesubturile relațiilor din astfel de societăți subordonate statului și primarului orașului…. vezi Drumuri și poduri S.A, Urbana S.A., Apa -Canal S.A…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri