Silvia Macrea și Junii Sibiului, decorați cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler

Publicitate

Înaltele distincții au fost conferite Silviei Macrea și Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” prin decret, de către Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis, Președintele României, și au fost înmânate aseară de doamna Raluca Turcan, Vicepremier în Guvernul României, în prezența doamnei Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Ceremonia a avut loc pe scena Festivalului Internațional de Folclor, după spectacolul „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, susținut de artiștii sibieni.

Cu multă emoție a fost trăit primul spectacol desfășurat în Piața Mare, în cadrul ediției cu numărul 45 a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Junii Sibiului au urcat pe scenă, cu mare bucurie, pentru spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, o producție în care Silvia Macrea, manager și coregraf, și-a dorit să prezinte Sibiul cu ce are el mai frumos: cultură, tradiții, evenimente în aer liber și, de asemenea, să prefațeze momente de folclor românesc și internațional, prezentate în festival de ansamblurile invitate.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, i-a felicitat pe Junii Sibiului pentru spectacolul extraordinar și a declarat:

Am stat în culise și am văzut bucuria Junilor, când Silvia Macrea a intrat pe scenă, am trecut pe lângă dumneavoastră, spectatorii, și am văzut bucuria din ochii dumneavoastră, și mi-am dat seama cât de mult ne-au lipsit Junii Sibiului, nouă, iubitorilor de folclor. Și vreau să vă mai spun ceva din culise: cât de mult le-a lipsit Junilor publicul pe care dumneavoastră îl reprezentați!

Distincții la cel mai înalt nivel

Finalul spectacolului a intensificat emoțiile artiștilor, căci Silviei Macrea și Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” le-au fost înmânate distincțiile ORDINUL MERITUL CULTURAL ÎN GRAD DE CAVALER, conferite prin decret de Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis, Președintele României. Ceremonia a fost condusă de doamna Raluca Turcan, vicepremier în Guvernul României, care a înmânat cele două înalte distincții și a dat citire decretelor prezidențiale, evidențiind următoarele:

În semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului, devenind un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.

În semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Silvia Macrea.

De asemenea, doamna vicepremier a declarat:

Doamnă Silvia Macrea și dragi Juni, sunteți adevărați promotori și păstrători ai tradiției românești, ai culturii noastre, a identității noastre de români.

Dragi Juni, vă iubesc și vă admir; sunteți și pentru mine, așa cum spunea domnul Ion Besoiu, mare om de cultură, ca un basm, sunteți tinerețe fără bătrânețe. Vă iubesc și vă prețuiesc!

Silvia Macrea și familia sa ne-au arătat ce înseamnă să îți iubești comunitatea, satul, oamenii apropiați și să îți dăruiești întreaga viață pentru a le cinsti valorile, memoria și pentru a le mângâia sufletul. De aceea, aș putea spune că Silvia Macrea a crescut cu dansurile și cu muzica Junilor și îți mulțumesc din suflet, Silvia Macrea, pentru felul în care, în respect față de sat și față de tatăl tău, onorezi tradiția românească”.

Vicepremierul Raluca Turcan a remarcat buna organizare a Festivalului „Cântecele Munților” subliniind că măsurile implementate din perspectiva sănătății publice ar putea fi un exemplu de urmat de organizatorii de evenimente.

În discursul de mulțumire pentru cele două onorante distincții, Silvia Macrea a remarcat:

Stimată doamnă vicepremier Raluca Turcan, mulțumesc în numele Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” pentru că ne-ați oferit aceste distincții și pentru că iubiți cultura tradițională și pentru că ați susținut multe proiecte culturale care s-au derulat aici, în judeţul Sibiu.

Prin dumneavoastră vreau să adresez un mesaj de mulţumire Excelenţei Sale, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, din partea noastră a Junilor Sibiului, şi vă rog să îi transmiteți vibrația de bucurie pe care eu, personal, o simt în sufletele artiştilor. Este o surpriză pentru noi: am văzut artiști care plângeau când ne-ați oferit această distincție, ce încununează munca de peste 76 de ani a generații și generații de artiști care au format Junii și cărora, noi generația de azi, le mulțumim din suflet și le dedicăm această înaltă distincție.

Dragi spectatori, dedicăm această distincție fiecăruia dintre dumneavoastră, mulțumindu-vă că ne sunteți mereu alături și ne încurajați cu aplauze. Vă doresc, din suflet, sănătate multă, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră!”

Sprijină SIBIU INDEPENDENT

Dacă doreşti să susţii acest proiect independent voluntar poţi face o donaţie liberă direct prin PAYPAL 

Pentru detalii citiţi aici.

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *