spot_img
11.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Disoluţia stângii la Sibiu sau noua stângă?

Știri din Județ

Publicitate

Într-o democraţie doctrinele politice sunt importante. Din păcate, la nivelul judeţului Sibiu, mai ales în ultimii patru ani, am observat o dispariţie a stângii. Nu cred că un singur partid ar trebui să conducă un judeţ. Am văzut deja în istoria post-decembristă astfel de cazuri şi toate au fost rateuri…. pentru democraţie, nu şi pentru oamenii din acel partid. Sibiul se îndreaptă în marş forţat spre o victorie netă a dreptei. Plus FDGR. Dar asta este altă poveste. Stânga, însă, reprezentată tradiţional prin PSD nu se mai regăseşte. De la peste 20 de primari şi zeci de consilieri locali prin tot judeţul, stânga PSD riscă să rămână a cincea roată la căruţă.

Comentatorii politici şi politicienii locali arată cu degetul spre actualul preşedinte al organizaţiei judeţene PSD, Bogdan Trif. El este văzut ca vinovat pentru scorurile foarte mici înregistrate de partid anul trecut la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. În municipiul Sibiu au fost atât de mici, că aveai nevoie de o lupă. După era Cindrea, când PSD-ul câştiga o treime din judeţ şi chiar şefia Consiliului Judeţean, acum prognozele electorale nu arată deloc roz pentru PSD. Unde mai pui că unii primari PSD în funcţie au plecat … la PNL, adică au trecut din stânga politică în dreapta politică. Şi vor mai pleca. Alţii şuşotesc pe la colţuri că rămân în PSD doar de faţadă, dar joacă pentru alt partid. Iar numărul viceprimarilor şi consilierilor locali care migrează la alte partide sau se retrag din politică este mare în majoritatea localităţilor.

De ce se scufundă corabia PSD în judeţul Sibiu, când pe plan naţional nu stă rău deloc, date fiind circumstanţele politice? Este vina căpitanului pentru scufundarea corabiei? Sau a tuturor celor implicaţi?

Dar stânga nu moare. Este o doctrină politică mult prea puternică şi cu priză la români, pentru a dispărea sau măcar a fi minimalizată. Oricât şi-ar dori cei de dreapta politică. Stânga trebuie să existe pentru a asigura echilibrul de care vorbeam la început. Pe eşicherul stângii în judeţ, în afară de PSD, mai avem PRO România, o construcţie mai nouă, marca Victor Ponta. Cât reuşeşte să suplinească acest partid nevoia oamenilor de stânga de a vota cu ceea ce cred ei, vom vedea la finele lunii septembrie.

Dar stau şi mă întreb, dacă PRO România, un partid de maxim 6 luni la Sibiu apărut, ia mai multe voturi decât dinozaurul căzut în dizgraţie, PSD, se va face curăţenie în curtea PSD-ului? Sau se va merge cu corabia tot înainte până se scufundă de tot şi nu mai prinde nici măcar un loc în Consiliul Judeţean? Stânga democrată trebuie să supravieţuiască şi să se re-inventeze. Cine va asigura asta în judeţul Sibiu: PSD sau PRO România?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda