18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Andrei Bitu, candidat PMP la Primăria Cisnădie: „Convingerile și pasiunea mea pentru familie, orfani și Dumnezeu, m-au determinat să intru într-un partid creștin”

Știri din Județ

Andrei Bitu este candidatul Partidului Mişcarea Populară la Primăria oraşului Cisnădie. În interviul ce urmează am încercat să aflăm mai multe despre omul şi politicianul Andrei Bitu.

Reporter: Cine este Andrei Bitu?

Andrei Bitu: Sunt un fiu al Cisnădiei, născut și crescut în acest oraș pitoresc. Am avut o copilărie dificilă, cu multe lipsuri și mi-am zis că dacă, vreodată, Dumnezeu îmi va da o familie, voi fi cel mai fericit om de pe pământ. Și Dumnezeu mi-a împlinit dorința.

Reporter: Cum v-ați petrecut copilăria?

Andrei Bitu: În copilărie, cam toți de la bloc mergeam la baie în lac și la fotbal, în parc. Pasionat de fotbal, eu am încercat să joc la un nivel mai înalt, la Textila Cisnădie, pe atunci. Dar, la un moment dat, în cursul unui antrenament având niște teniși chinezești cu un fel de crampoane de cauciuc – erau cei mai ieftini și, pe deasupra, legați cu bandă scotch, pentru că erau rupți – unul din antrenorii de atunci mi-a zis să mai vin la fotbal când voi avea ghete… Toți copiii au râs de mine. Atunci mi-am spus că, dacă vreodată voi avea bani, îi voi ajuta pe alți copii, care nu își permit, să joace fotbal; ceea ce am și făcut la CS SION.

Reporter: Cum ați fost ca adolescent ?

Andrei Bitu: De la vârsta de 16 ani m-am întreținut singur. M-am angajat și am fost cel mai tânăr angajat din Con-a Instal. În paralael cu serviciul, mi-am continuat studiile pentru a obține calificarea.

La 18 ani am plecat în Franța, unde am încercat să îmi fac un viitor. Timp de 6 ani a fost un „du-te, vino”, căci pe-atunci trebuia să revii în țară tot la 3 luni.

Am lucrat în domeniul centralelor termice și am urmat și niște studii la distanță, descoperind astfel puterea internetului. Așa am învățat și limba franceză, pe lângă engleza pe care o învățasem de mic.

Reporter: Cum ați început familia?

Andrei Bitu: În anul 2008, la vârsta de 22 de ani, m-am căsătorit cu soția mea, Camelia, care mi-a dăruit 3 copii. Am, în sfârșit, ceea ce mi-a lipsit când am fost copil și anume, Dragostea.

Reporter: Cariera?

Andrei Bitu: În 2010, la 24 de ani, m-am întors definitiv în țară și am deschis un PFA, în domeniul meu, instalații și centrale termice. Atunci am vândut și cota de 3/5 din apartamentul în care locuiam în Cisnădie și m-am mutat in chirie, iar cu banii aceia mi-am cumpărat un teren unde, inițial, am vrut să construiesc o casă. Însă făcându-mi calculele mai bine, mi-am dat seama că nu îmi vor ajunge banii și așa am decis să fac un duplex la roșu și să vând jumătate, ca să pot termina cealaltă jumătate. Așa a început aventura mea în domeniul imobiliar. Când cererea a crescut, am început să investesc în imobiliare și, astfel, pe parcursul timpului, mi-am ridicat nivelul de trai. Dar niciodată nu am uitat ce copilărie grea am avut.

Făcându-mi plăcere să mă implic în viața socială, în anul 2014 am înființat Clubul Sportiv Sion.

În 2015, am înființat un SRL (pe PFA nu puteam avea decât un număr limitat de angajați) pentru că m-am dezvoltat foarte mult pe instalații și mi-au crescut veniturile.

În 2018 am preluat firma de service și verificări a unui bun prieten care s-a îmbolnăvit. Aveam calificările și atestatatul care-mi permitea să-i continui activitatea.

Așadar în prezent conduc 2 firme, una de service centrale termice și una de instalatii. Cu ambele am contracte doar cu mediul privat! Telefonul îmi sună de la 7 dimineața și, uneori, răspund și la ora 23… Nu am un program fix, fiind aproape tot timpul la dispoziția clienților.

Anul acesta am fost ales Vicepreședinte Asociației Județene de Fotbal Sibiu.

De anul acesta am început să investesc și în Criptomonede în creația băieților de la Elrond.

Și în permanență urmez cursuri și specializări, de exemplu anul trecut am mai absovit două cursuri pe stingere și prevenție incendii și pe pompe de caldură!

Reporter: Politica?

Andrei Bitu: Convingerile și pasiunea mea pentru familie, orfani și Dumnezeu, m-au determinat să intru într-un partid creștin și să candidez din partea acestuia. Astfel, în anul 2016 m-am înscris în Uniunea Creștin Democrată din România. Din același motiv m-am implicat activ și în referendumul pentru familie și am susținut candidatul Partidului Mișcarea Populară la alegerile prezidențiale, pe dnul Paleologu. Am strâns semnături pentru acesta, am făcut lobby pentru el…

Însă, rezultatul la alegerile din anul 2016 a fost unul la care nu m-am așteptat și acest lucru m-a descurajat, oarecum. Nu mi-am mai dorit să fac politică și m-am concentrat pe viața socială și profesională.

Reporter: Cum v-ați implicat social?

Andrei Bitu: Ca implicare socială pot enumera câteva acțiuni cunoscute și de public:

  • m-am opus închiderii centrului Cisnădiei, prin strângerea de semnături și depunerea unei contestații la Consiliul Local
  • am strâns semnături pentru asfaltarea unor străzi, pe care le-am depus la Primărie, primind promisiuni că străzile respective vor fi asfaltate
  • am insistat ca autoritățile să se consulte cu cetățenii în luarea decizilor de interes general.
  • am depus mai multe proiecte de reamenajare a unor parcuri.
  • am depus proiecte pentru investiții în sport, în parteneriat public-privat
  • am investit în copii și juniori și, împreună cu colegul meu Laurențiu Preda, am lansat inițiativa „Juniorul Talentat” (descoperirea copiilor talentați și promovarea lor)
  • m-am implicat la reconstrucția caselor unor copii loviți de soartă, cel mai cunoscut caz fiind cel care privește doi frați orfani din Săliște, cărora le-a luat foc casa. Am reușit reconstruirea ei în două luni, prin implicarea întregii comunități.

Și multe altele – cei care vor să se convingă pot căuta pe internet, sunt multe articole despre activitatea mea socială.

Reporter: Cum ați ajuns în PMP?

Andrei Bitu: Cei de la PMP au rămas fără candidat pe ultima sută de metri, acest lucru fiindu-mi confirmat de însuși fostul consilier PMP Cisnădie… Cum am spus, am o afinitate pentru valori creștine, acestea regăsindu-se și în doctrina PMP. Astfel am avut o discuție cu echipa partidului, de la Sibiu care, fiind în criză de timp și fară candidat, mi-a făcut o ofertă care mi s-a părut foarte corectă: mi s-a dat mână liberă în PMP Cisnădie, pentru formarea echipei și a listei de candidați pentru locurile de consilieri. M-am consultat și cu alți prieteni și am hotărât să semnez adeziunea la PMP în data de 24.07.2020.

Reporter: Proiecte?

Andrei Bitu: Pandemia ne-a bulversat pe toți și, în acest context, m-am gândit cu ce pot veni în fața cetățenilor. Astfel, cel mai potrivit lucru mi s-a părut să le fie dată oamenilor posibilitatea să poată ieși afară în siguranța. Așa am pus bazele unui proiect care, deja, este implementat în vestul Europei și anume:

Proiect 1: Teren extravilian (circa 250 mp de familie) pentru familiile ce locuiesc la bloc și nu mai au alte proprietăți (terenuri) și care sunt la zi cu taxele și impozitele, teren ce poate fi folosit pentru grădinărit. Terenul este, pentru început, fără utilităti și extravilan dar, ulterior, putem face un proiect cu fonduri europene pentru panouri fotovoltaice! Acest proiect ar putea fi valabil pentru Cisnădie „Vatră” și Cartierul Arhitecților!

Proiect 2: Obligatoriu, înființarea în cadrul Primăriei a unui birou cu personal calificat care să ofere asistență pentru obținerea de fonduri europene: concret, cei care au o idee de afacere pe fonduri europene, sa vină la noi să primească, gratuit, consultanță!

De asemenea, maximizarea potențialului online, pentru scutirea cisnădienilor de drumuri la Primărie și birocrație!

Proiect 3: Infrastructura rețelelor de apă și canal -înlocuirea și dimensionarea corectă a rețelelor de apă și canal, în toate cele trei zone ale orașului (Vatră, Cisnădioara și Cartierul Arhitecților). Este inadmisibil să plătim apă potabilă și să ne curgă apă maro la robinet, este inadmisibil să avem țeavă de canal subdimensionată (de aici și problemele la ploi mai mari).

Pentru Cisnădioara avem un proiect detaliat în care o să dovedim, cu cifre, că putem trage apă cu fonduri proprii fără să mai așteptăm după alții (mă refer doar la țeava de apă, în prima fază, fară canalizare, majoritatea locuitorilor avand deja fose septice). De asemenea, am în plan schimbarea rețelelor de alimentare cu apă de la blocuri, în parteneriat cu asociațiile de proprietari, pentru că înțeleg de la proprietari că sunt pierderi foarte mari și rețelele sunt foarte vechi, nu mai prezintă siguranță!

Proiect 4: Parcări. Circa patru ani am locuit în Paris și acolo am constatat că, acesta fiind un oraș cu zone istorice, este greu să găsești locuri pe care să le transformi în parcări… la noi însă, situația e diferită, încă mai există zone disponibile, încă se mai poate face ceva. Dacă mai pierdem vremea, va fi prea târziu – deja vedem haosul din cartierul Arhitecților. Primul lucru pe care mi-aș dori să îl fac în cartierul Arhitecților, la limita cu Șelimbăr și în parteneriat cu Primăria de acolo, este construirea unei baze sportive, cu terenuri de sport, care să aibă parcări subterane. Ceva în genul proiectului lui Emil Boc, de la Cluj. În timpul campaniei voi reveni cu detalii. Deocamdată vă spun doar ca este vorba de fonduri guvernamentale, pentru acest proiect. Apoi, parcări în zona centrală a Cisnădiei, desigur, fară distrugerea spațiilor verzi. Voi detalia și acest proiect, la momentul potrivit.

Proiect 5: Transport în comun, local: m-am gândit la două variante: una implementată rapid, prin achiziția a două microbuze, puse pe traseul Cireșica – Cisnădie; și, a doua, implementată ulterior, în colaborare cu cei de la primaria Sibiu! (Este vorba aici de proiectului trenului urban din jurul Sibiului, care se află abia la început; dar faptul că au început demersurile birocratice arată că în câțiva ani va deveni realitate). O să revenim cu detalii în campania electorală…

Proiect 6: Siguranța pietonilor și a conducătorilor auto

După cum am spus, m-am opus închiderii centrului orașului. În momentul de față doresc o reanalizare a situației, pentru a redeschide zona centrală a orașului. În cazul în care nu se va realiza acest lucru, mi-aș dori ca Primarul care va fi ales, să nu mai beneficieze de privilegii – să nu mai aibă nici el dreptul să circule și să parcheze acolo!

În ceea ce privește limitatoarele de viteză , trebuie găsită o altă soluție, care să mulțumească și pietonii și soferii. Dacă nu, atunci să fie alocate fonduri pentru toți aceia care fac dovada că mașina lor a fost avariată datorită acestor limitatoare.

Proiect 7: Locuințe sociale

Locuințele sociale sunt o problemă majoră. Dar vreau să se știe că eu nu încurajez lenea! Sunt conștient că este nevoie de locuințe sociale, așadar am gândit un proiect prin care să facem ca aceste locuințe și să fie atribuite conform legii, în special familiilor cu copii! Îl voi prezenta pe larg în perioada următoare !

Proiect 8: Sport

După cum probabil știți și am și amintit, sunt implicat activ în sport, fiind Vicepreședinte AJF. Aici nu sunt renumerat, ci fac voluntariat. Mă gândesc mereu cum pot îmbunătăți și ce pot aduce în plus pentru cluburi, jucători și arbitri. Am văzut lipsa locurilor de antrenamente pe timp de iarnă, pe raza orașului Cisnădie, de aceea am în plan construirea unei baze sportive (cea despre pe care am vorbit anterior, în Cartierul Arhitecților) care să acopere și această necesitate! Mă gândesc și la atragerea de sponsori din mediul privat, pentru echipele orașului și dezvoltarea centrelor de copii și juniori – aici am gandit să reluăm în parteneriat cu ministerul învățământului, clasele sportive!

Proiect 9: Învățământ

Cred că aici este nevoie de o atenție sporită. Este nevoie de crearea unui mediu plăcut copiilor, de aceea unul din proiecte este acela de a crea locuri de joacă pentru pauze, unde să se poată desfășura competiții de ping-pong, darts, fotbal de masă etc!

Desigur, în cartierul Arhitecților este nevoie de școală, grădiniță și creșă, de preferat cu secție germană. Și aici voi reveni cu detalii de implementare!

Cinema în aer liber. Încă de când eram copil, era o bucurie să merg la Clubul elevilor și să mă uit la desenele animate proiectate în aer liber. Aici am gândit un proiect prin care să facem un cinema în aer liber, unde să ruleze filme, desene animate educative, dar și un program special pentru familii, care sa vină împreună și să socializeze!

Când eram eu copil, concursul „Floarea de colț” era cel mai așteptat eveniment și aici cred că este nevoie de suplimentarea bugetului pe asfel de evenimente, precum și multiplicarea lor, pentru a implica, astfel, copiii, în activități mai sănătoase decât statul pe telefoane sau calculatoare.

Aș mai avea în plan mai multe zone de fitness în aer liber, în oraș și de ce nu, un skate park, biciclete de închiriat etc…

Am în plan și alte proiecte, pentru pensionari, pentru familii, pentru tineri, dar mă opresc aici, în acest interviu. Cu restul proiectelor mă voi prezenta în fața alegătorilor în Campania electorală. Pentru ca alegătorii să înțeleagă faptul că acestea nu sunt doar promisiuni, să se uite la ce am realizat în ultimii ani ca simplu cetățean, am precizat mai sus în implicarea socială.

Cei care mă cunosc, știu că sunt om de cuvânt, iar cei care nu mă cunosc, vor vedea acest lucru după ce voi pune în aplicare ceea ce mi-am propus referitor la aceste proiecte!

Vă reamintesc că aș vrea ca programul meu (construit în urma consultării cu cisnădienii) să fie prezentat în cadrul unei campanii intitulate sugestiv „Fii o voce în Cisnădie”, iar aceasta să nu rămână doar un simplu slogan, ci un principiu care să stea la baza unei administrații locale corecte.

Ne vedem pe teren, ne vom vedea și live, vom ține legătura pe toată perioada campaniei și, în măsura în care îmi veți acorda încrederea dumneavoastră, vom fi în contact și pe perioada mandatului.

Vă mulțumesc tuturor și nu uitați: ÎMI DORESC SĂ FIM, ÎMPREUNĂ, O VOCE ÎN CISNĂDIE!

Publicitate

6 COMENTARII

  1. Nu este corect sa arunci cu noroi ca dispun de telecomanda la bariera din centru. Cand ai comentat data trecuta ti-am oferit si tie o telecomanda dar ai refuzat, mai apoi m-am oferit eu si am platit din banii mei telecomanda ce o detin in acest moment si tot nu e bine?

    • Ai face orice domnule Vasile Lepsa numai sa ai parte de putin prestigiu sa te plimbi in centru (50m) cu geamurile deschise sa simti cum ar fi sa fi Primar (doar asa de gust ca sigur nu ai sa fi). USR Power (Uniunea Socialista Romana)

  2. Am ajuns sa ne certam pe telecomenzi? Doresc sa va spun ca niste specii foarte rare de plante au rasarit pe pista de biciclete Cisnadie-Sibiu si trebuie protejate. Sunt impotriva eliminarii acestora din asfalt. Doresc sa le protejez si daca este cazul chiar si sa deviem pista in final. Verde Power (Mov ca Iarba)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri