O primă sentinţă în Dosarul Protocolul Consiliului Judeţean de pe vremea PSD

Acum trei ani procurorii DNA anunţau începerea urmării penale a Anei Kraus, şefă a Serviciului Administrativ în Consiliul Judeţean pe vremea conducerii lui Ioan Cindrea (PSD). Acuzată de de abuz în serviciu, conflict de interese, uz de fals și fals în înscrisuri cu un prejudiciu estimat de peste 400.000 de lei, Kraus era învinuită alături de alţi funcţionari, dar şi terţe persoane. Astăzi Tribunalul Sibiu a dat o primă sentinţă în acest caz, cu drept de apel: Kraus a fost condamnată la 3 ani şi 4 luni de închisoare. Restul inculpaţilor au fost achitaţi, iar Buciuman Emil Călin (antreprenor) a primit o amendă de 10.000 de lei pentru instigare la fals.

Judecătorii au achitat pe Stoica Ioan (fost director economic la Consiliul Judeţean), Oancea Elena Cornelia (fost şef serviciu contabilitate CJ) şi Micu Radu Constantin (jurnalist). De altfel pentru capul de acuzare de abuz în serviciu judecătorii au achitat-o şi pe Ana Kraus, dar condamnarea au stabilit-o cumulat pentru folosirea funcţiei în favoarea unei persoane în formă continuată, dar şi pentru uz de fals în formă continuată (58 de acte). Instanţa a păstrat şi sechestrele asiguratorii pe locuinţele lui Kraus şi Buciuman.

Daniela Cîmpean, preşedintele actual al Consiliului Judeţean Sibiu anunţa în anul 2019 că a făcut o nouă plângere penală contra Anei Kraus pentru un alt prejudiciu descoperit: aceasta comandase pe banii Consiliului Judeţean 80 de telefoane iPhone.

Ce au spus procurorii DNA

La momentul anului 2017, procurorii DNA au arătat următoarele fapte:

“În perioada 2012-2015, inculpata Kraus Ana, în calitatea sus menționată, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea dispozițiilor legale privind atribuirea, în cadrul unor proceduri formale, a unor contracte (privind servicii de reparații și întreținere auto, servicii de monitorizare foto/video, achiziții produse consumabile etc.) către societățile administrate de inculpații Buciuman Emil Călin, Micu Radu Constantin și o altă persoană.
Într-unul dintre cazuri, diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Județean Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.
În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condițiile în care cunoștea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 – 2014, cu ocazia derulării relațiilor comerciale cu societatea administrată de Buciuman Emil Călin, inculpata Kraus Ana a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale.
În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpații Stoica Ioan și Oancea Elena Cornelia, cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale.
Prin aceste demersuri a fost produs Consiliului Județean Sibiu un prejudiciu de 487.296 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru agenții economici.
În perioada 2011-2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ în cadrul Consiliului Județean Sibiu, inculpata Kraus Ana a gestionat din partea Consiliul Județean Sibiu, derularea unor proceduri de achiziție publică, cu societăți comerciale, în condițiile în care administratori erau persoane din familia sa.
În acest context, inculpata a făcut și demersurile necesare decontării unui număr de 88 facturi fiscale în valoare totală de 466.531 lei, sumă ce constituie un folos patrimonial pentru sine și rudele sale.
În perioada decembrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Micu Radu Constantin, în calitate de director al unei societăți comerciale, a împrumutat de la firma pe care o reprezenta, cu încălcarea prevederilor legale, suma de 156.000 lei.
Consiliul județean Sibiu s-a constituit parte civilă în cauză.”

Sprijină SIBIU INDEPENDENT

Dacă doreşti să susţii acest proiect independent voluntar poţi face o donaţie liberă direct prin PAYPAL 

Pentru detalii citiţi aici.

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *