8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Târgul comunităților rurale – Comuna Rîu Sadului

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în acest sfârșit de săptămână cea de a II-a ediție din anul 2020 a Târgului comunităților rurale. Această ediție este dedicată comunității din Rîu Sadului, zona etnografică Mărginimea Sibiului. Gazdele noastre de la Târgul de țară îi vor întâmpina pe vizitatorii Muzeului ASTRA îmbrăcați în straie tradiționale și vor ilustra prin ateliere meșteșugărești, dansuri populare și ateliere gastronomice ocupația lor strămoșească: păstoritul.

Afis Riu Sadului  august scaled
Ansamblul de dansaturi Riu Sadului  scaled
Burduf de munte scaled
Riu Sadului vedere din Intrastioara



,,Programul va include dansuri populare specifice Mărginimii Sibiului puse în scenă de membrii Ansamblului de dansatori Rîu Sadului, dar și ateliere practice de prelucrare a lânii ori țesut la război.
La fel ca la stânile de altădată, un baci va întâmpina oaspeții cu preparate pastorale specifice: balmoș ciobănesc, tocană de berbecuț și un preparat emblematic – sloiul de oaie. Tot la Târgul de țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care pregătesc: pâine, turtă dulce, produse apicole, siropuri și gemuri, produse din lapte de vacă și de oaie. Ca produs vedetă, se va găsi spre vânzare burduf de munte, cel mai valoros preparat din lapte de oaie, atestat ca produs montan de către Agenția Națională a Zonei Montane. Povestea burdufului începe cu pășunarea oilor la munte, la cotă mai mare de 1500 metri, întrucât doar aici iarba este destul de hrănitoare pentru ca oile să aibă un lapte gras. Apoi laptele trebuie închegat cu cheag de miel, pentru a face cașul. După ce acesta stă o săptămână la dospit, se macină și se frământă bine cu sare. Brânza astfel obținută se îndeasă în burdufi din piele de oaie, confecționați special după metode folosite din bătrâni. Dar, până la burduful de munte, mai este un pas foarte important – maturarea lui în anumite condiții: pe scândură de brad, acoperit cu cetină, la loc aerisit și răcoros, așa cum ne demonstrează și stânile reconstruite în Muzeul în aer liber, parte a sectorului păstorit. În timp ce așteaptă maturarea, burdufii se pregătesc de înflorire, căci doar când floarea de pe burdufi prinde o nuanță verzuie, este semn că brânza e bună de mâncat, fie așa cum este, fie topită de un pumn de mămăligă fierbinte
.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Evenimentul va avea loc duminică, 9 august 2020, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară, între orele 10 și 16.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș