spot_img
10.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Oierii vor primi până la 2.500 de euro pe fermă drept despăgubiri pentru efectele pandemiei

Știri din Județ

Publicitate

Ministrul agriculturii Adrian Oros a fost prezent astăzi la Sibiu la invitația președintelui Consiliului Județean Daniela Cîmpean. După o ședință de lucru la prefectură, înainte de a merge să se întâlnească cu reprezentanții oierilor din județ, ministrul a răspuns la câteva întrebări ale presei.

Cu acest prilej a declarat că subvențiile cerute pentru lână nu se vor acorda deoarece încă de anul trecut Uniunea Europeană a interzis acest tip de subvenție. „Am găsit această modalitate prin care vom aloca 40 de milioane de euro, fac o paranteză, schema de anul trecut a fost de 16 milioane de lei, noi vom aloca 40 de milioane de euro pentru a compensa pierderile datorită evoluției pandemiei” a precizat ministrul agriculturii.

Întrebat de reporterul Sibiu Independent cum vor fi împărțiți acești bani concret fermierilor din sectorul oierit, Adrian Oros a dat două exemple pentru fermele cu 50 100 de oi se vor da 100 de euro iar pentru fermele mari cu peste 800 de oi se vor da 2.500 de euro. Plățile vor fi făcute prin APIA pentru toți fermierii din industria de oierit fără a fi nevoie de documente care să arate cum au fost afectați de pandemie.

Ministrul agriculturii nu a putut oferi o dată clară când vor veni acești bani pentru oieri și a spus că termenul stabilit de Uniunea Europeană este aprilie 2021, dar guvernul face eforturi pentru a da bani cât mai devreme. Cu același prilej ministrul a anunțat că plățile pentru cei afectați de secetă, în speță agricultorii, se vor face luna următoare, mai devreme decât era prognozat, fiind vorba de bani de la bugetul național care mai târziu în ianuarie vor fi recuperați de la Uniunea Europeană de către Guvern.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda