4.1 C
Sibiu
marți, 19 martie, 2024

Mesajul emoționant al ULBS SIBIU după ce profesorul universitar Victor Grecu a murit

Știri din Județ

Profesorul universitar Victor V. Grecu, care și-a dedicat mai bine de cinci decenii din viață pentru domeniul cercetării științifice a murit în cursul zilei de marți, la vârsta de 83 de ani.

Acesta s-a născut pe 25 mai 1937 la Sibiu și a urmat Liceul “Gheorghe Lazăr” iar apoi și-a continuat studiile universitare la Facultatea de Filologie, Istorie, Filosofie din cadrul Universității “Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Domnul Victor Grecu a fost Doctor în filologie și Doctor HONORIS CAUSA al Universității din Oradea. Acesta a realizat 107 studii și articole în mai toate revistele stiințifice din țară și străinătate. De asemenea, acesta a publicat 14 cărți în edituri de stat sau sub egida unor foruri științifice naționale.

De-a lungul timpului a fost și Redactor Șef la Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu.

Distincții: “Profesor fruntaș” – 1964 ; “Medalia Muncii” 1969 ; “Ordinul Muncii” 1972; Diploma de onoare a Senatului Universității “Lucian Blaga” 2000; Diploma de excelență a Congresului Spiritualității Românești 2003; Medalia “Merit pentru învățământ” 2004.

Stimabilul profesor universitar era căsătorit cu o învățătoare și aveau împreună un băiat, de meserie inginer.

Într-o zi de o mare încărcătură simbolică și religioasă ne-a părăsit un spirit profund creștin și un om care și-a dedicat aproape cinci decenii din viață cercetării științifice. Profesorul universitar Victor V. Grecu (25.05.1937 – 08.09.2020) a avut o activitate impresionantă în cadrul comunității academice: decan și apoi prorector al Universității din Oradea, prorector al Seminarului Pedagogic Universitar din Sibiu, șef de Catedră, secretar științific al Senatului Universității Sibiene, cercetător științific principal I al Academiei Române, redactor-șef al revistei Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. Distincția de Doctor Honoris Causa, premiile (Diplomă de onoare a Senatului Universității, Diploma de Excelență a Congresului Spiritualității Românești) și medaliile pentru merite în învățământ pe care pe care le-a primit vin să se adauge la definirea profilului său.

Foștii săi studenți și colegi de la Facultatea de Litere și Arte își amintesc cu admirație și nostalgie de Profesorul cu o operă întinsă pe mai multe arii de cercetare (lingvistică generală și comparată, lingvistică romanică, lingvistică structurală și matematică, limbă română contemporană, folclor literar românesc, istoria limbii literare, dialectologie), de lucrările sale de sinteză (peste paisprezece la număr), pe care îi făcea plăcere să le măsoare „cu cotul”, de cursurile sale universitare. Va rămâne în memoria mai multor generații omul sobru în costum bleumarin, gustul său afirmat pentru culoarea violet (pe care o considera o formă de declarație a prețuirii celuilalt), plăcerea sa de a se înconjura de oameni. (Această bucurie a apropierii de ceilalți și-o mărturisea inclusiv atunci când dezvăluia numărul doctoranzilor celor pe care îi păstorise: peste 80!).

Drum lin, Domnule Profesor!”se arată în mesajul postat de ULBS SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Dotări noi la LIA Sibiu de la Rotary