spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Dumitru Budrala – Cetățean de Onoare al Județului Sibiu!

Știri din Județ

Publicitate

Inevitabil când ne gândim la filmul – documentar ne gândim la directorul Festivalului Astra Film Festival, Dumitru Budrala cel care a dat viață festivalului dedicat producțiilor – documentar, Astra Film Festival.

Duminică, pe scena festivalului domnului Dumitru Budrala i s-a conferit distincția de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu de către vicepreședinta CJ Sibiu, Christine Manta – Klemens.

Astra Film Festival a devenit în timp un brand al județului Sibiu, datorită muncii și ambiției lui Dumitru Budrala. De 27 de ani festivalul aduce împreună cultura și istoria cinematografiei documentare de zeci de ani din Europa Centrală și de Est, iar pe parcursul anilor a devenit cel mai important eveniment de acest gen din România, oferindu-le realizatorilor de film oportunități și vizibilitate activității lor pe plan național și internațional. De aceea consilierii județeni au votat în unanimitate în ultima ședință de consiliul, acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu.

Pasiunea lui Dumitru Budrala de a descoperi povești despre oameni și locuri și de a le pune pe peliculă a dat naștere unui nou patrimoniu cultural cu recunoaștere internațională – filmele sale documentare, dar și fotografiile. Ele nu doar că pun în valoare patrimoniul existent al Sibiului, dar scot la lumină și nestemate uitate, valori neștiute care altfel ar străluci undeva departe de ochii noștri. Ni le aduce în față, pentru a ne împinge să ne descoperim în felul acesta mai bine pe noi înșine, umanitatea din noi.

Sibiul este norocos să fie în locul în care Dumitru aduce acasă povești din toată lumea”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Personalitate reprezentativă în lumea filmului documentar, Dumitru Budrala este realizator de filme documentare, regizor, director de imagine, fotograf, membru al juriului la festivaluri internaționale de film și este cel care a fondat Fundația Astra Film și

A realizat o serie de documentare în care a surprins obiceiuri strămoșești, povestea satelor din Mărginimea Sibiului, dar și filme de prezentare ale județului Sibiu. Printre cele mai importante se numără: „Transalpina, Drumul Regilor”, „Sibiu 825”, „Județul Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei”, „Sibiu-Hermannstadt – Oraș al culturii, oraș al culturilor”, „Satul de demult”, „Ultimii păstori”, „Blestemul ariciului”, „Cântecele Munților ꞌ95”, „Junii” și multe altele.

Pe lângă realizarea de filme documentare, Dumitru Budrala a organizat expoziții de fotografie atât în țară cât și în străinătate la Atena, Viena, Seul, Rennes, Amsterdam, Hanovra, Bergamo și Veneția. Fotografii reprezentative pentru județul Sibiu au fost cuprinse în cadrul albumelor foto: „Județul Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei”, „Astra Museum”, „Ultimii păstori”, „Momente din istoria filmului antropologic”.

De-a lungul anilor i se oferit mai multe premii și distincții, iar producțiile de filme documentare realizate de acesta au obținut nenumărate nominalizări la festivaluri internaționale de film din Europa, America și Asia.

În anul 2019 i-a fost conferit – Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Diploma de onoare din partea Ministerului Culturii și Cultelor, pentru contribuția deosebită la Programul „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007” , precum și distincția „Meritul Cultural” acordată de Președinția României.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?