spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Alegem primar până iese cum vrea cine controlează ANI?

Știri din Județ

Publicitate

Bomba media lansată astăzi de Agenţia Naţională de Integritate prin intermediul unui ziar central a lovit şi Sibiul politic. Afirmaţia celor de la ANI că primarul ales Astrid Fodor, nu poate fi validată ca primar al Sibiului a pus pe jar toată clasa politică locală. Fiecare are o opinie, o teorie. Aşa că îmi permit şi eu una.

În primul rând ANI trebuia să spună aceste lucruri la momentul validării candidaturilor. În al doilea rând, dacă judecătorii sibieni care decid validarea primarului, ar pleca urechea la sfatul ANI, şi ar invalida pe Astrid Fodor, aceasta are calea de atac în instanţă la Tribunal. Dacă şi Tribunalul menţine invalidarea se vor organiza din nou alegeri pentru primar la Sibiu în 90 de zile. Revenind la prima idee, ce interes are o instituţia a statului ca ANI să lase Guvernul să cheltuie aiurea bani cu campania electorală, dacă tot ei o invalidează?

În al treilea rând, Astrid Fodor a câştigat în instanţă anul trecut pe această temă. Se pare că deciziile celei de-a treia puteri în stat, justiţia, sunt facultative pentru aparatul guvernamental.

În al patrulea rând, ANI este o instituţie cu şef numit politic, ca toate instituţiile statului român. Hai să nu ascundem acest aspect! Şi una din teoriile circulate în ultimele ore în mediul politic sibian, este că ANI a fost folosită ca intrument politic. Greu de demonstrat o astfel de afirmaţie.

Scenariile posibile acum sunt două. În primul scenariu, cel mai probabil, judecătorii o validează pe Astrid Fodor primar şi nu ţin cont de ANI. În al doilea scenariu, nu o validează şi se organizează noi alegeri pentru primar. Asta înseamnă un butoi de pulbere care explodează. Dacă Fodor ( FDGR) a luat 45% acum, următorul candidat FDGR la Primăria Sibiu are şanse să ia 70% doar din victimizarea electorală. Iar candidatul PNL, care a avut a doua şansă la Primăria Sibiu, va fi umilit de-a dreptul de alegători pentru că va fi văzut ca exponent a unei puteri politice centrale care a luat sibienilor primarul ales iniţial.

Şi mai există o componentă importantă a acestor ecuaţii politic: preşedintele Klaus Iohannis. A fost ales pe liste PNL la Cotroceni, dar sufletul i-a rămas la FDGR. Cu cine va ţine oare în acest joc politic dus la paroxism?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…