12.4 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Astrid Fodor: „Mă tem de Dumnezeu, dar în rest nu mă tem de nimic!”

Știri din Județ

După ce Judecătoria Sibiu a emis astăzi un comunicat de presă cu verdictul de invalidare a mandatului de primar pentru Astrid Fodor, aceasta a convocat seara la sediul FDGR o conferinţă de presă. Alături de avocatul ei Lucian Chirilă, şi Martin Bottesch şi Zeno Pinter de la oragnizaţia FDGR a ţinut să răspundă la toate întrebările presei pe subiect, dar şi să explice situaţia din punct de vedere legal.

Subiectul arhi-cunoscut şi mediatizat a pornit de la o decizie ANI din 2016 care constata starea de incompabilitate a viceprimarului de atunci, Astrid Fodor în anul 2012 când era membru neplătit în consiliul de administraţie al unor şcoli. O altă lege, tot de atunci, cerea ca toţi consilierii locali, inclusiv viceprimarii să facă parte din aceste consilii de administraţie. Iar legea ANI interzicea acest cumul de funcţii. După multe procese şi multe schimbări legislative, Astrid Fodor a candidat şi dus la capăt mandatul 2016-2020 ca primar şi a fost realeasă de sibieni primar la alegerile din septembrie 2020.

După ce Biroul Municipal Electoral a validat candidatura şi rezultatul alegerilor au depus în 6 octombrie dosarul al Judecătoria Sibiu pentru validare. Apoi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut o adresă către instanţele de jduecată şi a cerut să nu valideze mandetele lui Astrid Fodor şi altor aleşi din ţară. Până ieri 20 de mandate au fost validate, deşi respectivii se aflau pe lista ANI. Astăzi, Judecătoria Sibiu a făcut o premieră: nu a validat mandatul de primar al doamnei Fodor din cauza cererii ANI.

„Este o imixtiune în actul de justiţie!”

Avocatul Lucian Chirilă a concluzionat că adresa ANI prin care „cerea” instanţei să nu valideze mandatul lui Fodor, este o imixtiune în actul de justiţie a unei instituţii cu rol administrativ, supusă politicului. „Legea Electorală nu prevede niciun rol ANI în procesul electoral” a spus avocatul. El a prezentat tot istoricul proceselor şi deciziilor instanţelor în acest caz. „Cine beneficiază de acest demers unic al ANI? Sunt oameni din toate partidele politice pe această listă, mai puţin unul…” a lansat o ipoteză avocatul, nedorind să dea detalii.

Un judecător activ în media

Procesul de astăzi a fost judecat de Florin Zereş, care a fost şi locţiitor al Biroul Electoral Judeţean Sibiu la aceste alegeri. El este şi purtător de cuvânt al Judecătoriei Sibiu ceea ce l-a adus în atenţia presei adesea. Zereş s-a făcut remarcat pentru că a devenit portavocea judecătorilor protestatari din ianuarie-februarie, când actul de justiţie a fost blocat. El este şi unul din semnatarii protestului magistraţilor contra deciziei Curţii Constituţionale, care obliga demiterea Codruţei Kovesi de la DNA. Numele său a fost vehiculat în presa centrală în lista magistraţilor „acoperiţi” datorită acestei semnături, anumite asociaţii profesionale motivând că există magistraţi cu legături cu serviciile secrete, dar CSAT nu a verificat temeinic aceste suspiciuni. „La Tribunalul Sibiu sunt judecători cu experienţă, competenţi, care se vor apleca cu mai multă atenţie la acest dosar” a subliniat astăzi Astrid Fodor. Trebuie precizat că astăzi cauza s-a judecat la Judecătoria Sibiu şi în aproximativ 10 zile se va judeca apelul la Tribunalul Sibiu.

Iohannis, FDGR şi Fodor mai cred în justiţie

Martin Bottesch şi Zeno Pinter au declarat scurt că FDGR crede în justiţie. Astrid Fodor a subliniat de câteva ori şi ea acest lucru. Ea a declarat că l-a sunat astăzi pe preşedintele Iohannis şi i-a comunicat decizia Judecătoriei Sibiu. Acesta i-a transmis că are încredere în justiţie. „Sunt zeci, sute de cazuri în care instanţele pot fi influenţate!” a spus spre final Astrid Fodor. Avocatul ei a intervenit şi a nuanţat spunând că în acest caz influenţa nefastă este din parte ANI. Întrebată dacă se teme de decizia de la Tribunal, Astrid Fodor a răspuns: „Mă tem de Dumnezeu, dar în rest nu mă tem de nimic!”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri