5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Directorul medical al Spitalului Judeţean Sibiu acuzat de şefii de secţie

Știri din Județ

Dr. Florin Grosu este directorul medical al Spitalului Judeţean Sibiu din martie 2019, când a promovat concursul pe post, fiind singurul candidat. De la acel moment, tensiunile în spital între el şi şefii de secţie au crescut. Joi, şefii de secţie şi medicii din spital au răbufnit în faţa doctorului Florin Grosu. Acesta a propus Consiliului de Administraţie desfiinţarea Laboratorului de Angiografie pe motiv că nu mai are angiograf şi riscă spitalul să nu primească acreditarea de la ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) anul viitor.

Istoria angiografului nefuncţional din Laboratorul de Angiografie este mai veche. Aparatul învechit a trebuit casat anul trecut. Conducerea de atunci a spitalului, prin managerul Cornel Benchea, nu a făcut demersuri să achiziţioneze altul, la sfatul noului director medical dr. Florin Grosu, radiolog ca specializare. Benchea ştia că proiectul realizat pe fonduri europene de echipa condusă de reputatul cardiolog dr. Maniţiu prin Centrul de cercetare invazivă și non-invazivă în domeniul patologiei cardiace și vasculare la adult (CVASIC) se va încheia anul acesta în noiembrie. Conform protocolului iniţial echipamentele achiziţionate în acest proiect vor rămâne în utilizarea spitalului la liber, inclusiv pe contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Mărul discordiei: angiograful sau viitorul CVASIC-ului?

Aparent lipsa unui angiograf a generat protestul în masă al medicilor de joi şi propunerea lui Grosu de a se desfiinţa Laboratorul de Angiografie. Miezul problemei, spun doctorii, este cu totul altul. Proiectul CVASIC, realizat pe fonduri europene a fost de un real succes. Echipamentele cumpărate astfel vor reveni spitalului, printre care şi un angiograf. Ei spun că dr. Florin Grosu se foloseşte de puterea administrativă de Director Medical şi doreşte desfiinţarea laboratorului şi chiar şi a CVASIC, odată terminat proiectul, în acelaşi timp el pune bazele unui Centru de Cercetare Radiologică Intervenţională. Să nu uităm că Grosu a fost şeful de secţie pe Radiologie şi în eventualitatea că nu va mai fi director medical se va întoarce pe acel post. Tot el a propus Consiliului de Administraţie trecerea compartimentului de Chirurgie Vasculară, de la Chirurgie II în subordinea sa directă, fără nicio motivare. Medicii spun că motivaţia trebuie căutată în numele celui care va fi noul şef al acestui compartiment şi care va primi în folosinţă şi angiograful de la CVASIC.

Cardiologii s-au indignat când au aflat despre deciziile propuse de Grosu şi joi ad-hoc s-au dus la conducerea Spitalului. Liliana Coldea, managerul Spitalului, a stat de vorbă cu ei în sala de şedinţe. La întâlnire nu au venit doar cardiologii, ci şi cei de pe secţiile Chirurgie, Medicală, Ortopedie, Urologie şi Oncologie. Medicii au cerut ca la şedinţă să vină şi directorul medical, care, după multe insistenţe, a apărut în sală. Şi nemulţumirile au răbufnit. Şefi de secţie sau simpli medici au cerut doctorului Florin Grosu să înceteze cu propunerile de a desfiinţa Laboratorul de Angiografie, de a trece Chirurgia vasculară sub directa lui coordonare şi multe alte nemulţumiri punctuale.

Cardiologii l-au acuzat direct pe Grosu că vrea să desfiinţeze CVASIC şi să şteargă toate realizările de cercetare. Cardiologii susţin că doar dacă există un Laborator de Angiografie în organigramă cu aparatul de CVASIC se va putea lucra şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

După două ore nu s-a găsit nicio soluţie, dar s-a obţinut amânarea şedinţei Consiliului de Administraţie programată pentru vineri 16 octombrie.

Laboratorul a primit aviz negativ de desfiinţare de la DSP

Conform surselor Sibiu Independent, Laboratorul de Angiografie a primit în septembrie aviz negativ de desfiinţare de la DSP Sibiu. Surse din Ministerul Sănătăţii ne-au confirmat informaţia şi au declarat că desfiinţarea unui astfel de laborator este uşor de făcut, dar reînfiinţarea poate dura ani, ceea ce va genera mari probleme în tratarea bolnavilor prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Culmea este că şedinţa de vineri s-a convocat în absenţa preşedintelui CA, dr. Gabriel Budescu, care este în concediu, cât şi a profesorului Miţaru, membru CA, de asemenea în concediu. Altfel spus, cei doi opozanţi ai desfiinţării erau absenţi.

Liliana Coldea, managerul Spitalului, prinsă la mijloc în conflict

Managerul Spitalului, Liliana Coldea a declarat pentru SIBIU INDEPENDENT că motivarea desfiinţării Laboratorului de Angiografie este una pur tehnică, legată de acreditarea Spitalului de anul viitor. „Avem în organigramă acest Laborator nefuncţional şi fără avize. Dacă lăsăm lucrurile aşa, riscăm să pierdem acreditarea. Ori eu lucrez pentru pacienţi. Am experienţă în acreditarea de spitale şi un astfel de laborator care există doar pe hârtie, dar nefuncţional legal, poate duce la pierderea acreditării şi automat pierderea finanţării de la Casa de Asigurări de Sănătate. Eu nu vreau ca pacienţii să sufere şi să nu mai beneficieze de servicii gratuite în tot spitalul de la anul, servicii decontate de Casa de Asigurări” a declarat Coldea. Ea a explicat că de când a devenit manager al Spitalului Judeţean a aplanat multe conflicte interne mai vechi şi încearcă mereu să comunice cu medicii şi cadrele medicale pentru a se înţelege ce demersuri trebuie făcute. Coldea a dat asigurări că desfiinţarea va fi un temporară, iar după ce CVASIC va ieşi în noiembrie din monitorizare, Centrul de Cercetare îşi va continua activitatea şi va intra în contract cu Casa de Asigurări pentru servicii, inclusiv pentru angiograful funcţional din Centru.

Cât priveşte avizul negativ de la DSP Sibiu, Coldea spune că este o situaţie paradoxală: nu se poate obţine aviz de funcţionare de la ei pentru laborator, dar nu sunt lăsaţi nici să îl desfiinţeze. Coldea a criticat lipsa de implicare a secţiei de cardiologie în ultimii 20 de ani în tratamentul infarctului la Sibiu. „Încă ducem pacienţii la Târgu Mureş, ceea ce nu este normal. Eu vreau sibienii să fie trataţi aici, la noi. Intervenţiile făcute în CVASIC pe infarct se făceau până la ora 13, acolo fiind doar cu scop de cercetare până acum”

Medicii nu mai acceptă dictatura lui Grosu

Am stat de vorbă cu mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu. Inevitabil, toţi au adus în discuţie calităţile slab manageriale şi stilul despotic al directorului medical, Florin Grosu. Ei îl acuză că are un stil răzbunător, mai ales după ce anumiţi doctori au ieşit în presă.

Conflictul mocnit între directorul medical, Florin Grosu şi şefii de secţie, alături de restul medicilor, a ajuns la apogeu, se pare. Mai mulţi medici, şi aşa stresaţi de condiţiile de muncă în plină pandemie, spun că s-au săturat să fie trataţi fără respect de directorul medical. Ei au promis că ne vor oferi documente şi detalii concrete privind abuzurile săvârşite de directorul medical în ultimul an, adesea fără ştiinţa managerului spitalului. Dr. Florin Grosu nu a putut fi contactat până la apariţia articolului, dar aşteptăm o reacţie scrisă a acestuia la acuzele ce i se aduc.

Liliana Coldea le-a propus şefilor de secţie întâlniri săptămânale pentru a lămuri toate problemele ce apar în Spital. „Eu sunt mereu deschisă la comunicare şi la găsirea de soluţii legale. Am constatat că există probleme de comunicare între administraţie şi şefii de secţie şi am propus să ne întâlnim săptămânal. Încerc să responsabilizez fiecare şef de secţie pentru a lucra împreună ca o echipă pentru binele pacienţilor” a declarat Liliana Coldea.

Sursa foto: Zile Medicale Sibiene

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș