4.1 C
Sibiu
marți, 19 martie, 2024

Una dintre cele mai vechi orgi din Ardeal, strămutată la Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaş

Știri din Județ

Orga bisericii fortificate din Dupuș a fost mutată la Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaş pentru a evita degradarea acesteia, în timp, din cauza umidității și condițiilor din biserica respectivă.

Din cauza umidității crescute în bisericile medievale din Transilvania tot mai multe instrumente unice și valoroase din interiorul acestora, au început să se degradeze.

Orga din biserica fortificată din localitatea Dupuș a trecut printr-un proces de demontare, curăţire, tratare împotriva cariilor, inventariere, transport şi montare pentru a putea fi transportată la Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaş, tocmai din acest motiv. Au fost necesare 420 ore de lucru şi munca depusă de 7 specialişti în perioada 28.09. până 3.10.2020. Costurile pentru această primă acţiune, în valoare de 5400 de euro, au fost suportate de Parohia Evanghelică Mediaş.

Orga bisericii evanghelice se numără printre cele mai vechi orgi din Ardeal păstrate până în ziua de astăzi. A fost construită în anul 1731 de către Georg Wachsmann în stil baroc, fiind achiziționată din Biertan în anul 1794. În anul 1909 a fost reparată de Karl Einschenk, iar în 1944 și 1972 de Otto Einschenk. (wikipedia)

Iubitorii muzicii, ai monumentelor medievale, ai Transilvaniei, ai bisericii, ai instrumentelor şi nu în ultimul rând ai culturii, sunt invitaţi de a contribui cu donaţiile lor pentru a îndeplini acest plan de salvare a orgii din Dupuş. Doar atunci, când se va fi adunat o sumă considerabilă, se va putea încheia un contract pentru începerea lucrărilor de renovare, scrie mirceahodarnau.ro

Vezi ȘTIREA completă

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Dotări noi la LIA Sibiu de la Rotary