spot_img
14 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Ziua Sibiului sau Ziua COVID-ului?

Știri din Județ

Publicitate

Încă puţini sibieni ştiu că astăzi, 20 decembrie, este Ziua Sibiului. Acum 829 de ani oraşul de pe Cibin a fost atestat documentar oficial prima dată. Abia ieşiţi dintr-o lungă carantină şi încă în stare de alertă naţională din cauza pandemiei, sibienii şi nu numai, au luat astăzi cu asalt mall-urile şi Păltinişul.

Publicitate

Corect este să scriu că de ieri a început asaltul la mall-uri şi supermarketuri. Miile de maşini care au umplut la refuz parcările marilor magazine tot week-endul au fost depăşite de numărul de oameni efectiv în interior. Pentru că nu toţi merg cu maşina la mall. Deşi erau nişte reguli, se pare impuse doar micilor comercianţi şi bisericilor, cu numărul de oameni pe metru pătrat în magazine, mall-urile şi supermarketurile în week-end au fost pline ochi. Ca în orice an în apropierea Crăciunului. Nici nu spui că suntem în plin val 2 pandemic.

Sibienii au uitat rapid, poate şi su ajutorul autorităţilor, că în noiembrie oraşul a bubuit de cazuri COVID. Şi nu au fost toţi testaţi. Autorităţile, fiind în plină campanie electorală, au rărit testele şi au decis izolări la domiciliu fără teste. Cam 3.000 de sibieni erau zilnic în izolare în noiembrie. Pe lângă cei din spitale. Şi mulţi alţi contacţi direcţi liberi pe străzi, pentru că anchetele epidemiologice erau sau nu prea făcute.

Deşi am avut o rată uriaşă de morţi raportat la numărul oficial de cazuri pozitive comparativ cu alte judeţe, în acest prim week-end cu mall-uri deschise şi fără carantină în oraş, sibienii s-au înghesuit. Distanţarea fizică a fost un moft, iar masca adesea a stat doar pe gură sau deloc, mai ales la cei care au mers în Păltiniş. Da, am văzut imagini cu înghesuiala de la Arena Platoş şi lipsa multor măşti de pe faţă.

Aşa că astăzi, în loc să serbeze Sibiul, cu cumpătare, aşa cum stă bine în pandemie, sibienii au ţinut Ziua COVID. Pentru că este clar că în acest week-end COVID şi-a făcut de cap la Sibiu. Efectele le vedem de Crăciun şi Revelion… în spitale!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

BC CSU Sibiu a pierdut primul meci cu Dinamo

Claudiu Niculescu a plecat de la Șelimbăr

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr